Skocz do zawartości

[Licznik] Speedmaster 5000 - montaż

yaro555

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zakupiłem licznik Sigma Speedmaster 5000. Pierwszy raz w życiu montuje coś takiego i nie chciałbym zrobić tego źle! Chodzi mi głównie o wyliczenie tych średnic koła czy jak to się nazywa, no i ten magnez na szprychy, w którym on ma być dokładnie miejscu?

Wziąłem z tej tabelki standardowy kod wpisałem do koła 26 x 1,9 (2089) czy lepiej samemu to obliczać? I teraz tylko chodzi mi o ten magnesik jak go zamontować?!

Napisano

ja mam tą instrukcję ale nie wynika z niej jednoznacznie jak ten magnez zamontować na szprysze. Czy na samej górze czy trochę niżej?

Napisano

Zrób prosty test, zamontuj magnes na końcu szprychy przy obręczy i wykonaj jeden obrót koła, sprawdź ile obrotów zrobił magnes i zapisz wynik.

Potem przesuń magnes jak najbliżej piasty i też zrób jeden obrót koła i zapisz ile obrotów zrobił magnes. Porównaj wyniki i będziesz miał odpowiedz :icon_lol:

Napisano

Nie ma znaczenia czy zamontujesz magneS na szprysze wyżej lub niżej, bo niezależnie od tego, szprycha i tak zrobi obrót w tym samym czasie całą swoją długością :) Zamontuj tak, żeby pomiędzy nim a tym "odbiornikiem" na widelcu była zachowana nominalna odległość (chyba 5mm jak pamiętam) :)

A co do wpisania w licznik obwodu koła, lepiej samemu to zmierzyć (siedząc na rowerze ustaw koło tak, żeby wentyl dotykał jakiegoś zaznaczonego punktu na ziemi, przejedź w prostej linii do momentu aż wentyl znów dotknie ziemi i wtedy zmierz odległość między punktami start i koniec).

Lepiej zmierzyć samemu bo wiadomo, przy innej oponie, nacisku, grubości - dane będą inne, a różnica kilku milimetrów błędu pomiaru przy długich odległościach oznacza różnicę od kilku do kilkudziesięciu kilometrów :)

Napisano

Przesadziłeś z tymi kilkoma milimetrami. ;) Żeby licznik przekłamywał o kilka kilometrów na dystansie 100 km to błąd w pomiarze średnicy koła musiałby wynieść co najmniej kilka centymetrów. Dwa centymetry, czyli mniej więcej wpływ nacisku siedzącego kolarza na oponę to błąd 1%. Mało komu potrzebna jest większa dokładność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...