Karas16 Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post w którym chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych kolegów z tegoż forum . Jest to mój pierwszy sezon z rowerem także jestem zielony... nie znam sie zbyt dokładnie, także wybaczcie Posiadam rower Trekkingowy marki Arkus 1100M (bodajże z 2009 roku ). Posiada on opony 700*40 a z racji tego że ja jeźdzę tylko na asfalcie (nowym, gładkim jak stół) Myślę nad upodobaniem go troszkę na szose... miedzy innymi cieńsze oponki... i Tu pytanie co warto by było zrobić z takim rowerem ? i jakie najcieńsze opony mogę założyć PS. Przejechałem już ( rower mam 3 miesiące ) 1600 km , staram się jeździć codziennie 40-60 km. W załączniku dam zdjecie tego modelu roweru z neta. Jak bedzie potrzeba postaram się załatwić autentyczne zdjęcia
Karas16 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Napisano 28 Lipca 2011 w tej chwili 100-150 zł. Przejrzałem tabele na jakie obrecze pasuje jakie opony... ale nic mi to nie dało z mojej obręczy odczytałem z najlejki że mam obręcze Saiko XT 35 622*19-28" - nie mam pojecia jaka ta obręcz ma tą średnice wewnątrzną.. która potrzebuje by odczytać dane z tabelki z tegóż forum. Ktoś jest w stanie pomóc ? Jakie najcieńsze mogę wsadzić na te obrecze, i czy wogóle te obręcze się nadają
Sandacz Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Katalog producenta obręczy: http://www.saiko.pl/katalog/produkt,pl,obrecze-aluminiowe-standard,1004.html szerokość wewnętrzna Twoich obręczy 19mm, więc rekomendowana szerokość balonu opony 28...50mm
Michal93 Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 W takim razie może kenda kwest 700x28c z tańszych rozwiązań. Moim zdaniem takie cienkie opony to tylko na trasy... W miasto się przydaje balon
Karas16 Napisano 29 Lipca 2011 Autor Napisano 29 Lipca 2011 Sandacz- bardzo dziękuje za wiadomość o szerokości wewnętrzną tej obręczy Michał93- Znalazłem coś takiego na alegro : http://allegro.pl/opona-kenda-28-700-x-28c-kwest-k193-slick-opony-i1736799549.html nada sie ? I taka oponka wytrzyma na tych obręczach ? bo to jest dolna granica "pasowania" wiec wolę się upewnić, ale muszę powiedzieć ze ta oponka bardzo mnie zainteresowała A zapomniałem dodać, bo sandacz podał link do obręczy standardowej a ja mam stożkową taką :http://www.saiko.pl/katalog/produkt,pl,obrecze-aluminiowe-dwuscienne,2004.html ( coś takiego tylko czerwoną naklejke ) to jakoś zmienia wybór opony ?
Karas16 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 Chciałbym Odświeżyć mój wątek... bo śpieszy mi się z kupnem a od 2 dni nikt mi nie odpisał czy ty oponki wytrzymają na tej obręczy.Ktoś ma podobną specyfikację ? ( czytaj. opony 700*28 na obreczy 19 mm)
Sandacz Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Przekrój kształtownika, z którego zrobiona jest obręcz, nie ma większego znaczenia w tym przypadku - ważna jest średnica i szerokość wewnętrzna obręczy, a także nieprzekraczanie zalecanych ciśnień w oponie.
dovectra Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 28 mm to taka graniczna szerokość, może 32mm wystarczą czyli 1 i 1/4 cala. standard szosowo-turystyczny i pamiętaj mogą byc stare dętki nie co za szerokie pozdro
Karas16 Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 Dovectra- wiem że to graniczna ale bardzo mnie korci ten rozmar kręci...Chce jak najbardziej mi ułatwiało jazde na szosie, i co do dętek wiem.Od początku wiedziałem że kupie nowe do nowych opon. A te zostawie do starego zestawu czyli tych opon co teraz posiadam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.