Skocz do zawartości

[piasta] XTR HB-M965 - ile kulek?

krazen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nigdy nie miałem z tą piastą problemów, ale postanowiłem na wszelki wypadek zajrzeć i zobaczyłem po 10 kulek na stronę i miejsce spokojnie na jeszcze jedną. Kupiłem więc kulki XTR / Dura Ace, 22 w zestawie.

Schemat ze strony Shimano: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/HB/EV-HB-M965-2138A_v1_m56577569830608991.pdf jest mylący, bo napisane jest, że są 22 kulki, a na rysunku jest po 10 kulek na stronę.

Sprawdziłem, łożyska da się złożyć z 11 kulkami po każdej stronie, kręcą się ładnie. Jednak na zagranicznych forach (w polskim internecie na ten temat głucho) przeczytałem, że te piasty, jak i starszy model, oryginalnie miały zamontowane po 10 kulek i żeby nie wkładać więcej ze względu na zapobiegnięcie tarciu między kulkami. Faktycznie, kulki siedzą ciasno.

Podsumowując: czy ktoś wie na pewno, ile tych kulek tam powinno być?

Napisano

Dla potomnych: Shimano na liście części pod schematem wymienia części zamienne, w moim przypadku zestaw 22 kulek. Jednak trzeba zawsze spojrzeć na rysunek i zobaczyć, ile sztuk się wkłada, bo te 22 kulki to tylko standardowe opakowanie i nie znaczy, że trzeba wkładać po 11 na stronę.

Dla niektórych (dla mnie już też) to logiczne, ale piszę w razie, jakby ktoś miał wątpliwości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...