dawid9999 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Witam Dzisiaj zaplatałem koło ( nie był to pierwszy raz ) i nigdy nie spotkałem się z takim problemem otoż piasta jest tak jakby krzywo osadzona zaplatałem metodą na 3 krzyże, szprychy ponaciągałem zamieszczam zdjęcia sami to oceńcie czego to może być wina. Z góry dziękuje http://imageshack.us/g/41/dsc00291ts.jpg/
dawid Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 źle zacząleś zaplatać koła z drugiej strony, musisz wszystkie szprychy teraz z jednej strony wyciagnac i przesunąć o jedno oczko w pieście.
damianEr Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Lepiej nie wyjeżdżaj na tym nigdzie A tak poważnie , to przecież od razu widać po zdjęciach , że koło jest źle naplecione. Widać to po lukach w szprychach tych nie od frontu , tylko od tyłu.poza tym na fotce gdzie koło jest bokiem , widać doskonale ,że w jednym miejscu jest na 2 krzyże... wystarczy looknąć na koło bokiem.... Niestety chyba musisz to poprawić.... Powodzenia
dawid9999 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Napisano 28 Lipca 2011 Tak myślałem że wina leży po stronie zaplotu, więc od której strony musze przesunąć wszystkie szprychy, od strony nakręcania wolnobiegu czy od drugiej ? i rozumiem że mam przesunąć o jedno oczko tak ? i w którą strone ?
damianEr Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Zrób dokładne zdjęcie szprych od strony piasty.Zrób też jedno całego koła. Na tym co wrzuciłeś kiepsko widać wszystkie krzyże... Najlepiej jak zrobisz bez flesza i na zewnątrz.Może uda mi się pomóc. zdjęcie od strony piasty w dwóch ujęciach - z jednej i z drugiej strony.
dawid9999 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Napisano 28 Lipca 2011 Zaplotłem szprychy od nowa po stronie nakręcania wolnobiegu i niby piasta jest ok, prosta ale szprych jeszcze nie naciągałem gdybym miał coś jeszcze robić, dodam zdj http://imageshack.us/g/21/dsc00300ay.jpg/
1415chris Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Dzisiaj zaplatałem koło ( nie był to pierwszy raz ) Nie pierwszy raz, a takie babole sadzisz.... Poza tym obrecz ma byc dokladnie w takich samych odleglosciach od punktow mocowania w widelkach. Czy to jest wolnobieg, czy tez kaseta, obrecz bedzie przesunieta w strone kolnierza piasty od strony napedu. Szprychy od tej strony beda naciagniete z wiekszym momentem. Proponuje troche lektury, youtuba.
dawid9999 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Napisano 28 Lipca 2011 Dotychczasowe koła jak zaplatałem to wzorowałem się na innym kole i zawsze mi wychodziło, to powie mi ktoś czy dobrze to zaplotłem bo niewiem czy naciągać szprychy bo jak się okaże że coś jest znowu źle to bd musiał znowu odkrecać wszystko
dawid9999 Napisano 29 Lipca 2011 Autor Napisano 29 Lipca 2011 Ponaciągałem szprychy i wszystko jest ok piasta prosta na swoim miejscu małe bicia boczne, więc pozostało mi tylko wycentrować, temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.