Skocz do zawartości

[Hamulce tarczowe]Jak dobrze wypiec klocki?


szpaq22

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) Kupiłem hamulce tarczowe mechaniczne tektro novela i załozyłem wszystko pieknie hamowały tak że nie jeden raz bym przeleciał przez kierwnicę lecz polozuowała mi sie piasta rozkręciłem bo myślałem że wysypały sie mi "koraliki" poskładałem na smarze i jakaś niewielka ilość musiala się dostac na tarczę . Założyłem koło i poszedłem na jazde próbną ku mojemu zdziwieniu hamulce nie potrafiły na mokrej trawie zablokowac koło :( próbowałem odtłuścić tarcze preparatem do mycia felg lecz nie wiele to dało i postanowilem że wypieke klocki i prosił bym o szczegółowa instrukcje bo bedę to robił 1-szy raz i nie chciał bym niczego zepsuć

PS. Z góry przepraszam za błędy ort. XD

Napisano

Polecam lekturę tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/51461-odtluszczanie-tarcz-co-jest-dobre-a-czego-nie-polecacie/page__st__80

 

Z moich doświadczeń: Wypiekaj nie za mocno, bo okładziny popękają, zrobią się "suche" i odpadną.

Ja wypiekałem do czasu, aż przestanie lecieć czarny dymek. Robiłem to na płytce grzewczej - tam gdzie garnek się kładzie :D

Po wygrzaniu przetarłem papierem ściernym "osad" z góry i w drogę. Na początku hamują słabo, ale po paru hamowaniach siła powraca :)

Napisano

a ile mnij więcej czasu i w jakiej temp.

Tylko jeszcze jeden problem bo czytałem że oraganicznych sie nie da wypiekać a ja nie wiem czy mam metaliczne czy organiczne bo mam je dopiero dzień i nie wiem jak poznać organiczne a jak metaliczne

Napisano

żywiczne są jakby z plastiku a półmetaliczne i metaliczne są z opiłkami metali, spiekane wyglądają jak klocki hamulcowe samochodowe (wyglądają jak węgiel)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...