Skocz do zawartości

[Kands 1300 Energy] czy może coś innego?

movibonczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Planuję w najbliższym tygodniu zakup Kandsa Energy 1300, o którym czytałem na forum, tylko w trochę innej "wersji wyposażenia".:-)

http://allegro.pl/1300-wypas-alu-z-tarczowymi-na-alivio-tektro-21-i1725639123.html

Czy ktoś ma taką wersję i mógłby coś napisać o swoich doświadczeniach?

Poza ceną do tego roweru przekonuje mnie osprzęt (przerzutki z przodu i tyłu ALIVIO podczas gdy zazwyczaj ALIVIO są tylko z tyłu a z przodu wersja tańsza), amortyzator SR SUNTOUR XCR MAGNESIUM chyba też dość dobry jak na tę półkę cenową(?). Co do hamulców tarczowych TEKTRO NOVELA - czytałem o nich opinie na forum i wynika z nich, że śmiało można je brać do "normalnej" jazdy. Pisząc "normalnej" mam na myśli jazdę po mieście oraz ścieżki szutrowe i "od wielkiego dzwonu" jazda po lesie (może kiedyś Bieszczady).

Czy odradzacie mi ten zakup czy bez większych obaw mogę go kupować? A może zamiast tego roweru polecicie mi coś innego? W ostateczności jestem w stanie dołożyć 200-300zł.

Pozdrawiam

Tomek

Napisano

Pierwszy rower jest dla mnie za duży 55cm to około 22". Mam 180cm więc 19-tka byłaby idealna. Druga pozycja to prawie 1500zł a to jeszcze nie koniec aukcji. Zbyt mało będę korzystał, żeby wydać 1700zł na rower.

Kross wygląda nieźle ale...

Przerzutka z przodu to altus (z tego co czytałem to ALIVIO jest wyższym modelem)

Amortyzator w Krossie to XCM (na forum znalazłem wyczytałem, że XCR jest lepszym amortyzatorem)

Hamulce rzeczywiście przemawiają na rzecz Krossa. Ale cena o 40% wyższa już nie. Co jest takiego w tym Krossie (albo czego brakuje temu Kandsowi)? Co przemawia za kupnem Krossa?

Chętnie poznam inne propozycje oraz przyjmę argumenty za tym, żeby nie kupować (lub kupić) wspomnianego Kandsa.

Napisano

Desmond niedawno jeszcze wszystkim odradzałeś krossa a teraz polecasz. Kands ma dobry osprzęt co do ceny i jego bym brał.

Napisano · Ukryte przez safian, 28 Lipca 2011 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 28 Lipca 2011 - Brak powodu

Eh Desmond zaśmiecasz forum swoimi herezjami i mieszasz ludziom w głowach.

Napisano

Teoretycznie tak ale wiesz nie wiadomo jak to w praktyce na papierze jak za tą cenę super ale jak się sprawdzi nie wiem

Napisano

Ten Kands z dużą dozą prawdopodobieństwa jest zrobiony w Krossie,obawiam się,że na bazie ram odrzuconych przez kontrolę jakości.

Napisano

Słuchaj powiem ci tak.ten Kands to porażka .

A ja powiem, że taki post, pozbawiony argumentów, to dopiero porażka...

A żeby nie było offtopa - jeśli nie musisz mieć tarczówek, to poszukaj na allegro Herculesa Klondike HT1. Za 1300 pln masz równo poskładany rower.

Napisano

Witam

wczoraj wlasnie zamowilem ten sam model i od tego samego sprzedajacego tylko ze rozmiar 19" jak przyjdze rower (mysle ze na poczatku przyszlego tyg) bd będę mogl ci wszystko o nim napisac jakby co producentem roweru jest firma TRANS ROWER

Napisano

Witam

wczoraj wlasnie zamowilem ten sam model i od tego samego sprzedajacego tylko ze rozmiar 19" jak przyjdze rower (mysle ze na poczatku przyszlego tyg) bd mogl ci wszystko o nim napisac jakby co producentem roweru jest firma TRANS ROWER

O widzisz! :-) I to już jest coś! Będę Ci bardzo wdzięczny za opinie po tym jak rower obejrzysz i się na nim przejedziesz.

Posty w stylu "to porażka" nic mi nie dają. Potrzebna jest mi rzeczowa odpowiedź pełna argumentów. O to przecież chodzi w forach internetowych.

Napisano

Witam

rower juz doszedl :)

na razie zrobilem na nim moze z 10 km ale po pierwsze rowerek swietnie zabezpieczony mocny karton nic w nim nie lata wszystko bylo dobrze przymocowane do ramy. Zlozenie - banalne trwalo to ponizej 15 min przykrecic pedaly kierownice i krzeselko oraz zalozyc przednie kolo (u mnie byl szybkozamykacz). Jak na razie wszystko chodzi elegancko. Hamulce z racji ze nowe na poczatku slabo hamowaly lecz po 3-4 mocniejszych hamowaniach jest sila oczywiscie bez przesady aczkolwiek moze jak nimi pojezdze dluzej to dotra sie jeszcze lepiej i bedzie dobrze. Przerzutki pracuja bardzo dobrze nie mam do nich zastrzezen, amortyzator wrecz swietny idealnie wylapuje dziury. Wygodne klamkomanetki i dzwignie hamulca. Ogolnie rzecz ujmujac jestem zadowolony z tego roweru. Jutro postaram sie nim wiecej pojezdzic i bede mogl napisac wiecej. Wizualnie rowniez swietnie sie prezentuje (ja mam kolor czarny) z czystym sumieniem moge go polecic :)

Pozdrawiam

PS. sory za ortografie

Napisano

Sam jestem ciekaw jak się spisuje bo też się przymierzam do niego, a nie chciałbym żeby się rozleciał w trochę trudniejszym terenie :D

A może warto dołożyć 150zł do HEXAGON'a V4 ? Chciałbym jutro zamówić więc może ktoś się jeszcze wypowie na jego temat, albo zaproponuje lepszy w tej cenie ?

(Sorki że się podczepiam pod temat, ale nie chce robić drugiego takiego samego ;) )

Napisano

Trudniejszy teren czyli co to dla ciebie oznacza?

Dzisiaj rowerekiem przejechalem okolo 20km z czego to byl taki wlasnie lesny teren byly naprawde duze korzenie, kamienie, piach, szuter oraz asfalt. Rower prowadzi sie swietnie najwiekszym plusem jest jego (jak dla mnie) swietny amortyzator hamulce coraz lepiej pracuja przerzutki bez zastrzezen wg mnie rower godny polecenia. Jesli chodzi natomiast o tego hexa v4 to tez nad nim myslalem ale co ty chcesz dokladac? na allegro sa po 800 zl w gorszym osprzecie niz ten Kands chyba ze ty znalazles jakiegos innego. Wiadomo Kross to raczej marka bardziej znana wielu przekonalo sie o jakosci ich ram ale w tym Kandsie jest naprawde BARDZO PORZADNIE wygladajaca rama. Ja rowerem nie skacze zbytnio jedynie z kraweznika na kraweznik no i wiadomo lekko bardziej wymagajacy teren i watpie zeby ta rama byla gorsza w czymkolwiek od ramy Krossa. Powiem tak jesli niechcesz jezdzic po niewiadomo jakich gorach polecam Kandsa.

Napisano

Sam jestem ciekaw jak się spisuje bo też się przymierzam do niego, a nie chciałbym żeby się rozleciał w trochę trudniejszym terenie :D

A może warto dołożyć 150zł do HEXAGON'a V4 ? Chciałbym jutro zamówić więc może ktoś się jeszcze wypowie na jego temat, albo zaproponuje lepszy w tej cenie ?

(Sorki że się podczepiam pod temat, ale nie chce robić drugiego takiego samego ;) )

Podaj,jakie masz nogi(długość od wewnątrz)i ile chcesz wydać i czemu tak mało.

Napisano

Qatooo83 chodzi mi głównie o ostre zjazdy po niesprzyjającym terenie las/skałki/hopki itp. Na moim obecnym rowerze już się coraz bardziej boje jeździć bo coraz więcej dziwnych odgłosów wydaje.. i już nie chcę w niego kasy ładować (sam składałem od podstaw z 3 innych i przez ponad 2 lata radził sobie nawet nieźle, ale ten luz na amorku mnie przeraża)

nemo2009 chyba 80cm bo już to ostatnio mierzyłem, obecnie mam ramę 17' i jest za mała, a właśnie HEXAGON 19' kumpla jest ok więc będę brał 19'. Wydać to nawet mógł bym 2k, ale uważam że była by to strata kasy jak dla mnie, jak obecnego dosyć katowałem i jeszcze się jakoś turla to tego tak szybko nie zajade, chyba.

Napisano

Ale ten Sign to na asfalt się nie nadaje, a ja głównie jeżdżę szlakami rowerowymi a czasami właśnie na jakieś skałki, górki więc trzeba iść na kompromis

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witajcie!

Chciałem napisać kilka słów o tym Kandsie. Zamówiłem go ponad miesiąc temu i kilka kilometrów już nim przejechałem. Szczerze polecam go każdemu, kto chce mieć świetny rower za rozsądne pieniądze. Rower jest solidnie i estetycznie wykonany. Od strony wizualnej nie można nic mu zarzucić.

Przerzutki Alivio spisują się świetnie choć po pierwszych 100km wymagają drobnej regulacji.

Tarczówki? Jak dla mnie rewelacja. Jest to mój pierwszy rower z hamulcami tarczowymi i V-brakei mogą się schować. Na początku byłem pełen obaw zwłaszcza jak zaczęły lekko piszczeć przy normalnej jeździe bez hamowania ale drobna regulacja i 40km przejechanych z ostrym hamowaniem załatwiło sprawę.

Z amortyzatora jestem bardzo zadowolony. Ważę 80km i wg mnie amortyzator jest miękki. O regulacji można zapomnieć - moim zdaniem nic nie daje. Mi jednak ta twardość (miękkość) odpowiada. Do normalnej jazdy (nierówne chodniki w mieście, ścieżki leśne z korzeniami) jest idealny. Cały czas pracuje i wybiera wszystkie nierówności.

Obręcze bez problemu zniosły jazdę po lesie i zaliczenie kilku krawężników przy większej prędkości. Opony nie hałasują na asfalcie a i na piachu radzą sobie wystarczająco dobrze.

Do wad roweru zaliczam rączki na kierownicy (są twarde i zrobione z twardego plastiku a nie z gumy) oraz manetki typu rapid fire. Co do zasady ich działania nie mam żadnych zastrzerzeń - bardzo wygodne. Jednak wygląd tych konkretnych manetek (Acera), zamontowanych w tym rowerze, wygląda "tanio". Przez "tanio" rozumiem wygląd jak z roweru komunijnego za 199zł z TESCO a nie z roweru za ponad 1000zł. Zaraz po rączkach i kierownicy będzie to pierwsza rzecz którą wymienię. Kierownica jest OK ale wolę trochę szerszą i bardziej wygiętą.

Podsumowując. Jeśli ktoś szuka roweru za 1000zł i ma dylemat czy wziąć ten - śmiało.

Napisano

W miarę precyzyjny opis, jednak tego:

nie rozumiem , czy jestem taki stary ?

Brawo!

Napisałem tyle innych rzeczy ale Ty kolego znalazłeś literówkę. Mam nadzieję, że opis komuś pomoże przy wyborze roweru a Tobie gratuluję spostrzegawczości. :P

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...