Skocz do zawartości

[koło tył] V-brake + Disc CL za 500-600zł

Niedzwiedz1

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że koło V-brake + Disc brzmi dziwnie, ale:

- mam koła do v-brake i Avidy SD7, których to raczej nie mam zamiaru w najbliższej przyszłości wymieniać na tarczówki,

- kupując dobre koło wolałbym zrobić to przyszłościowo i nie mieć problemów z jego ponowną wymianą przy ewentualnym założeniu tarcz,

- nie jestem makabrycznym estetykiem więc ani centerlock przy v-brake, ani obręcz v-brake przy tarczach raczej nie będzie mi przeszkadzać.

Ale do rzeczy. Wymagania:

Obręcz V-brake - lekka, ale mocna.

Szprychy - wytrzymałe.

Piasta - centerlock, kulki lub maszyny, ale jeśli maszyny to takie, do których można bezproblemowo dostać łożyska i wymienić w domu lub pobliskim serwisie. Stalowy bębenek gdyż nie bardzo mam ochotę żegnać się z dość nową kasetą SLX.

Priorytety:

1. Wytrzymałość, bezobsługowość - nie mam ochoty centrować co chwilę

2. Masa - niby maniakiem nie jestem, ale zawsze lepiej lżej niż ciężej :icon_wink:

3. Sztywność - jak wyżej :icon_wink:

Moja waga: 75-80kg

Styl jazdy: szosa, xc, zasadniczo brak skoków i ekstremy

Kwota: 500-600zł

Mam nadzieję, że coś doradzicie :)

Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki.

Hmm.. Może idąc tym tropem, którym ja mam zamiar iść : piasta przód - Shimano Hone (35zł na allegro z wysyłką, używam takiej, nie narzekam, a z 300km zrobiła póki co, niewiele asfaltu widziała), na tył XT. Obręcze.. hmm.. Equalizery 21? Do tego szprychy - jak masz kase i nie boisz się lajtowanych szprych - DT Revolition. Jak taniej i nieco solidniej - DT Comp.

Tylko koła na tył szukam :icon_wink: Przednie jeszcze się trzyma dość dobrze. Tak więc piasta Hone, mimo że ciekawa, odpada ze względu na mocowanie na nakrętkę. Tego roweru nigdzie nie zostawiam bez opieki więc wolę korzystać z wygody szybkozamykaczy.

Equalizer 21 to dobra obręcz? Szukając ich na allegro znalazłem takie koła:

http://allegro.pl/kola-novatec-nt-a741-742-sun-equalizer-21-1476g-i1732566097.html

Wydawały mi się ciekawe, pewnie sprzedaliby tylko tylne, ale potem zauważyłem, że piasta jest standardowa, bez mocowania tarczy. <_<

Piasta XT, podobno były problemy z bębenkami, więc może lepiej SLX? Różnica w wadze mała, ciekawe jak uszczelnienia.

W ogóle da się dostać piasty na centerlock, które nie będą Shimano albo strasznie drogim DT Swiss? Tylko takie widziałem na allegro.

Szkoda, że sklepy rzadko robią koła na V-brake i tarczę, zupełnie jakby wszyscy od razu wymieniali oba koła i hamulce za jednym zamachem, będąc przy tym zupełnie zdecydowanym na konkretną zmianę :rolleyes:

Jeżeli chcesz piastę na tył (Is) czy CL Masz Novatec'i na allegro Po 120-150zł. Bardzo fajne piasty , również wygląd jest ciekawy. Obręcze hmm co mogę Ci polecić może coś z alexrims'a ?Equalizery po 150zł. Sprzychy to już standardowo DT. Zmieścisz się w granicach 400zł

Nie widzę tych novateców pod CL n allegro <_<

Opcja 1:

Piasta SLX, 110zł, 384g

Szprychy DT Competition 32x2,20=70,40zł, 190g

Obręcz Sunrims Equalizer 21 99zł, 405g

Suma: 280zł + 35 złożenie = 315zł i 979g, nie wiem czy waga nypli jest wliczona

Opcja 2:

Piasta DT Swiss ONYX 291zł, 410g

Szprychy Sapim Race 32x3,20=102,4, 180g

Obręcz Sunrims Equalizer 21 99zł, 405g

Suma: 492zł + 35 = 527zł i 995g

Ceny z bikestacji, wagi z bikestacji i z netu.

Różnica wagowa mała, cenowa znaczna, ale droższy set też mieści się w budżecie. Pytanie tylko czy warto tyle dopłacać za piastę DT i jaka jest różnica w szprychach DT i Sapim.

A może jeszcze bardziej cieniowane szprychy czyli 2.0-1.5-2.0? Będą pode mną (75-80kg) i przy ewentualnym hamulcu tarczowym wystarczająco sztywne i wytrzymałe? Koło tylne bez amortyzacji więc trochę obrywa gdy jadę po dziurawym asfalcie na slickach :icon_wink:

Piasta novatec pod cl: 200zł

Sapim dlight 36 x 3,6zł = 130zł najlepszy wybór jesli chodzi o masa/wytrzymałość.

obręcz w granicy 90zł sporo ciekawych propozycji znajdziesz. alex rims ace 18, mavic x317, sunrims equalizer jest moze troszke zbyc wycieniowana, ale można zaryzykować. Mogę Ci zaproponować alexrims equlizer w dobrej cenie, bo troche za dużo zamówilem ich i mi zalegają ;).

koło w cenie poniżej 500zł i to dużo, można by jeszcze pokombinować z lepszą piastą. Zależy czy wolisz troche zaoszczędzić, czy nie żałować kasy w to koło.

Jeśli u mnie byś składał to zaplot za free ;)

Ten novatec to ma 500g z zaciskiem czy bez? Łożyska do dostania w sklepie czy jakieś nietypowe?

Wyjeżdżam na tydzień więc będę miał czas się zastanowić. Jak się zdecyduję na składanie to się odezwę, również za tydzień bo nie zabieram ze sobą dostępu do internetu :)

Z novatecami nie będziesz miał problemu Drogi Niedźwiedziu. Tak jak mówiłem wyżej tak jak mówił kolega Dawid. Możesz kompletować fajne kółko (novatec , equalizer od alexrims'a i jakieś sprzychy). Sam jeżeli miał bym pieniążki taki zestaw bym sobie załatwił.

Pozdrawiam i życzę udanej pogody bo u mnie podła.

• 1 miesiąc temu...

Chciałbym coś usłyszeć na temat tej piasty tylniej novatec'a Cl - jak się sprawuje, czy jest głośna i jak łożyska chodzą?

Btw - potrzebuję piasty z stalowym bębenkiem, gdyż użytkuję tanie 8smio biegowe kasety bez pająka.

Mam obecnie xt 775 CL z 2008roku z około 6kkm przebiegiem i pragnę się jej (znowu) pozbyć.

Wcześniej bębenek miał kilkukrotną awarię, a teraz po półtorej roku spokoju - piasta złapała potężny luz wzdłużny i na bębenku.

Wolę wrzucić dobrą piastę CL 450-500gr za 200zł i mieć spokój, niż czekać w nieskończoność na pechową awarie tego Xt podczas jazdy.

Dt 340 Cl też byłby w moim kręgu zainteresowań, ale nie wiem czy mnie stać na tak drogą piastę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...