MartinH Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Panowie, Desmond to snob, przeczytałem kilka jego wypowiedzi w tym temacie i mogę to stwierdzić w 100 %. Co do dożywotniej gwarancji to specjaliści od marketingu z Treka czy Connondale'a wiedzą że lepiej na tym wyjdą, nawet jak wymienią kilkaset tych ram bo pękną. Po prostu tacy ludzie jak Desmond nabierają się na to. Jako, że pracuję w przemysle motoryzacyjnym przykład pierwszy z brzegu; Kia daje 7 lat gwarancji, Mercedes 2, wychodzi na to że Kia jest lepsza ? (aczkolwiek tutaj nie umniejszam Koreańczykom bo robię dobre samochody). Kross od 2006 roku poszedł jakościowo do góry, ja jestem zadowolony z Levela A2i na pewno nie kupiłbym Cannondale'a czy Treka bo; po pierwsze zdecydowanie bym przepłacił, a po drugie wolę wspierać polski przemysł niż dać zarobić Amerykańcom
Desmond Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 A ja zdecydowanie wolę dać zarobić Amerykanom, bo to dzięki ich wiedzy technologia idzie cały czas do przodu...
radeks23 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Jak już o tym cannonie tyle piszemy, to nie rozumie dlaczego tam są linki pod dolną rurą w dodatku odkryte, przecież całe błoto na te linki leci, w końcu opór na nich będzie coraz większy, precyzja coraz gorsza. To najgorsze rozwiązanie jakie może być, strzał w kolano. Cannondale ma niezaprzeczalny wkład w rozwój kolarstwa, ale właśnie dlatego że świat idzie do przodu, powstają inne marki które produkują atrakcyjniejsze produkty.
Desmond Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Widocznie to ma jakis sens, ale skoro jesteś mądrzejszy od speców canona to czemu sam roweru nie zrobisz ;D
radeks23 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Widocznie to ma jakis sens Powiedz proszę jaki? Nie rozumiesz tego jak zbudowany jest rower, a Twoja wiedza nie jest poparta praktyką. Bo robię coś innego. Ma to sens marketingowy. Jeżeli chcesz mieć normalne rozwiązanie musisz kupić rower 2X droższy. Z praktycznego punktu widzenia to nie ma żadnego sensu. Obecnie najdroższe ramy mają linki wewnątrz rur ramy, dobrze uszczelnione, nie ma prawa się tam nic dostać, to ma sens.
beskid Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Ja ze swojego Cannondala jestem bardzo zadowolony i za nic bym go nie zmienił, nawet kosztem lepszego osprzętu; a ludzie za moim rowerem się przynajmniej oglądają Bo są takimi snobami jak Ty Co mnie gościu obchodzi na czym ty pomykasz gdybym Cię spotkał gdzieś na szlaku to zapewne z wrażenia spadłbym ze swojego i schował się w krzakach ze wstydu To jedne z najgorszych ram na rynku tak samo jak unibike oraz Kellys które są robione w Chinach Jesteś ciemny jak dwunasta w nocy I co z tego?? Połowa świata produkuje w Chinach czy na dalekim wschodzie do tego u podwykonawców a i zaraz zaczną się przenosić do Wietnamu bo jest taniej. Przecież to jest oczywiste że w tamtych stronach robią wszystkie ramy nawet te w rowerach za 5000 i 10000 a to nie znaczy ze są takie same ponieważ liczy się technologia budowa i geometria ramy. Dla Twojej informacji nawet taki potentat jak Scott produkuje ramy na Tajwanie a i u Treka były wpadki z pęknięciami. Dla większości ludzi te "kosmiczne" ramy zupełnie nie są potrzebne ponieważ nawet jeśli ktoś bawi się w maratony, to za przeproszeniem nie potrzebna mu markowa rama za wiele tysięcy zł, do walki o "złote kalesony". A czy rama będzie 300g cięższa, albo będzie trochę bardziej podatna na boczne wyginanie - TO JEST MARKETING !!! W taki właśnie sposób firmy potęgują swoje zyski. Bo wciskają ludziom marketingową papkę. Zresztą jest tak w większości dziedzin dzisiejszego życia, nie tylko w rowerach. Podałem przykłady wraz ze zdjęciami "jakości ram krossa" Problem w tym, że wiele z tych zdjęć to fałszywki bo jeden z drugim idiotą rozwalił ramę celowo dla idiotycznego dowodu na ich niby słabą jakość i do tego często przy użyciu młotków i szlifierek kątowych
radeks23 Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 A do autora tematu, ramy Krossa są bardzo dobre, o sprzętowo w porównaniu do innych marek, starsze roczniki wypadają bardzo pozytywnie. A2 z 2011 do jazdy o jakiej piszesz o ile pasuje Ci ta geometria ramy i czujesz sie na niej pewnie, wystarczy. Poza tym jeśli chodzi o wygląd to najnowsze levele prezentują się dużo lepiej niż te starsze. Tu jest spory postęp.
godlo7 Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 no z wygladu jest bardzo fajny ale czy osprzent sie nadaje i czy szbko nie padnie
borscik2 Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Zgadzam się z Kaffarkiem. Sam jestem posiadaczem Krossa A2. Kaffarek kolega ze stowarzyszenia jeździ ze mną już bardzo długo. Rowery maja po 5,5 tys. Nic sie nie dzieje. Twoje zdjęcia nie dają 100% gwarancji ze się złamały podczas normalnego użytkowania. Najprawdopodobniej ktoś użył roweru XC do DH. Znam takich idiotów co nie znają przeznaczenia roweru.Co do ram Krossa jedyny minus to ich malowanie ale jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby ktoś ją złamał. Więc gościu zanim zaczniesz pisać coś o innych markach niż Twój kochany Cannadole najpierw wczytaj się a nie osądzaj po postach idiotów którzy nie do końca znają sie na tym lub nie znają przeznaczenia roweru..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.