carminex Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Witam! ponieważ jestem dość ciężki-ok 105kg i regularnie jeżdżę sakwiarsko po bezdrożach wciąż ma kłopot z decentracją tylnego koła. W ostatnim czasie wykonałem 3-krotny przeplot tylnego koła- i wciąż po jednej wyprawie znowu zauważałem bicie. Nie żebym się czepiał -bicie jest w granicach 3 mm. Dobrze, że istnieją koledzy mający umiejętności zaplotu koła i cierpliwość -O CHWAŁA IM im . Aby dopełnić całości obrazu dodam, że kiedyś wracając z wyprawy wypiął mi się rower z uchwytu rowerowego na dachu samochodu i wyłącznie trzymany za obręcze opaskami przewrócił się -czyli krótko mówiąc nastąpiło mocne nadwyrężenie obręczy. Po tym musiałem wykonać pierwszy przeplot bo mi trzaskały po kolei nyple w przednim kole. Tylne koło tylko biło. Wykonałem również przeplot tylnego ale nadal każdorazowo po jednej wyprawie na (ciężko z sakwami) decentruje się. SEDNO -szukam mocnej obręczy, trzykomorowej najlepiej z podwójnym kapslowaniem -tak mi doradzili znalazłem tylko jedną http://www.rowerowy.com/czesci/obrecze_opaski/dh_fr/bigbull co o niej sądzicie, czy może macie inne propozycje? A może przyczyną tego decentrowania jest zbyt mocny zaplot szprych -sam nie wiem co myśleć o przyczynie. Poradźcie i w wyborze obręczy i w znalezieniu przyczyny ciągłego decentrowania koła. pozdr i z góry dziękuję za odpowiedzi
Bombell Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Rigida Bid Bull z tego co kojarzę to katalogowy praojciec Dartmoora Fortress, który obecnie jest taniej od oryginału do kupienia. Z naprawdę mocnych obręczy pod vki polecam Ex721. tego naprawdę nie zajedziesz. Topowa obręcz do extremy.
carminex Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 ok. Zastanowiło mnie te kątowe przesunięcie w kapslach -czy to dotyczy tylko tylnego koła-to zrozumiałe a na przód powinno być raczej centryczne. No i sugerowana obręcz nie jest kapslowana podwójnie -czy to rzeczywiście ma dużo znaczenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.