Skocz do zawartości

[Hamulce] Lepsze V-Brake czy Tarczowe mechaniczne ?

bartlomiej15

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kiedyś zawsze miałem hamulce tarczowe mechaniczne ale po roku się rozregulowały i już nie umiałem tego zrobić dlatego teraz mam cały czas V-Brake ale zastanawiam się nad powrotem na tarczowe mechaniczne ale nie wiem czy warto jak w ogóle nie wiem jak wyregulować żeby działały poprawię, a i chciałbym założyć stare klocki połowa mięsa bo pasują do tych nowych co chce kupić ale nie wiem czy to nie wina klocków, a oczywiście jak się wytrą całkiem to założę te oryginalne co są w komplecie. TARCZE przód 140mm tył 160mm waga 60 KG.

Z tym półśrodkiem to myślę, że można dyskutować :) a co źle Ci się jeździ czy coś na v-kach?? Moim zdaniem jak masz w miarę dobre v-ki to nie warto marnować kasy na tarcze ( które dla nie których są tylko lansem :whistling: ) lepiej dołożyć do czego innego :) no chyba że jeździsz dużo w błocie itp.

ja napisze od siebie że tarczówki dla mnie nie są lansem tylko kontrolą hamowania kiedyś jak składałem rower to powiedziałem sobie że nie będę miał z tyłu tarczówki i założyłem zwykłą piaste a teraz mam nową piaste i slx z tyłu i jestem mega happy

No i z jakiego powodu jeszcze na tyle???????? Co do przodu no możę... Ale dobre v-ki i nie ma bata :P nie narzekam :) zresztą czy w TdF czy w TdP kolarze używają v-ki i mają kontrole hamowania :P ja też ich używam i też ją posiadam wyobraź sobie :D Tarcze sprawdzają się na pewno w terenie w błocie itd.... Ale nie po mieście i asfalcie (poza miastem) można mieć, ale po co? <_<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...