archemin Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Posiadam Giant Brass 2. Sprzęt nie za dobry, ale jeździ. Mam z nim pewien problem. Coraz częściej zdarza się, że łańcuch spada. Napinacz jest zamontowany. Łańcuch spada przy korbowodzie i się blokuje. Jest tylko jeden blat. Spada zawsze jak jadę po równym i nie kręcę korbą. Co może być tego przyczyną i jak ew ją wyeliminować.
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2011 Mod Team Napisano 26 Lipca 2011 Zapodaj jakieś foty napędu tył z napinaczem i przod korba to sie zobaczy.
BIGAlus Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Musisz bardziej napiąć łańcuch tym napinaczem, nie na rolce tylko całym mocowaniem. Albo odkręć miskę jak masz klucz albo przywal młotkiem i się przesunie do góry, tylko nie za bardzo, bo możesz potem mieć problem z poluzowaniem.
archemin Napisano 26 Lipca 2011 Autor Napisano 26 Lipca 2011 Widzę, że młotek lekarstwem na wszytsko. Ale w którym miejscu dokładnie to trzeba zrobić? Dołączam zdjęcia. i jeszcze zdjęcie i jeszcze jedno Sorry, ale nie dam wrzucić więcej zdjęc, jeszcze do tego jakoś kijowo się to edytuje. Miejcie litość, jestem początkujacym forumowiczem. ;P
tobike Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 wygląda na to jakby napinacz nie brał w ogóle udziału w prowadzeniu łańcucha, zrób zdjęcie z boku, musisz go poluzować i naprężyć nim łańcuch tak żeby się zaparł o rolkę
archemin Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 Czyli poprostu przesunąć górne kółko napinacza w dół, tak?
BIGAlus Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Tak, albo całe ramię napinacza jeśli samo kółko nie da efektu.
archemin Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 Niestety kolka nie da sie obnizyc, bo rockring blokuje. A w jaki sposob mozna obnizyc cale ramie (bez uzycia mlotka;P)?
BIGAlus Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Powiedz mi jak on jest mocowany, przykręcany śrubami czy jest między miską suportu a ramą ściśnięty?
archemin Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 W 100% pewny nie jestem, ale chyba ściśniety, Napinacz wygląda bardzo podobnie do http://allegro.pl/napinacz-czarny-z-rolkami-i1731822252.html.
BIGAlus Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Bez młotka się nie obejdzie, siłą musisz ten napinacz obrócić, bo z tego co widzę masz suport wciskany.
archemin Napisano 28 Lipca 2011 Autor Napisano 28 Lipca 2011 Rozwiązałem prbolem trochę inaczej. Nie wiem czy skutecznie, okaże się w najbliższym czasie. Przy górny kółku od napinacza ściągnąłem jedną podkładkę, dzięki czemu kółko przesumęło się w kierunku ramy i teraz da się je trochę obniżyć (co zrobiłem). Dodatkowo od wewnętrznej strony kólka zrobiłem taką blaszkę ograniczającą. Jakie będą tego efekty nie wiem, ale mam nadziję, że wszytsko okaże się skuteczne.
archemin Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 Temat już trochę stary, ale postanowiłem podzielić się jeszcze moimi obserwacjami. Chyba udało mi się zlokalizować problem spadającego łańcucha. Tak więc z wolnobiegiem jest wszytsko ok. Cały problem tkwi w plastikowej osłonce zębatek (od strony szprych). Nie jest ona na sztywno przymocowana, tylko ma mały zakres ruchów. Momentami źle się ustawi i wtedy, gdy koło się kręci zahacza o zębatki, przez co cały napęd zaczyna pracować. Wystarczy ją wtedy trochę przekręcić (osłonkę). Kolega też ma Giant'a i miał bardzo podobny problem, tylko on ma przerzutkę z przodu, która mu blokowała łańcuch. Spróbowaliśmy zrobić z tą osłonką i też pomogło. i pomyśleć, że chcieliśmy zmieniać piasty przez taką bzdete. ;P
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.