Skocz do zawartości

[Pompka] Beto - maksymalne ciśnienie pompowania

norbi1818

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pewien, nietypowy(chyba)problem.

Zakupiłem ostatnio pompkę rowerową Beto ~80zł.

Coś takiego jak tutaj link

W moim rowerze chcę zmienić opony na Schwalbe Maraton Racer(oraz dętki).

Nie wiem, czy posiadane, przeze mnie urządzenie da radę napompować wyżej wymienione opony do zalecanego ciśnienia 6 - 6,5 bar?

Napisano

Zalecane ciśnienie fajnie to brzmi. A jak byś miał zwykłą pompkę ręczną to byś już nie napompował bo nie ma ciśnieniomierza :blink:

Napisano

Najlepiej podłączyć do sprężarki ^_^ No ale jeżeli tak jest napisane w opisie to twój temat był chyba zbędny nie?

Napisano

Najlepiej podłączyć do sprężarki ^_^ No ale jeżeli tak jest napisane w opisie to twój temat był chyba zbędny nie?

Pompke chcesz podłączyć do sprężarki? A w jakim celu?

Napisano

A czemu nie? ^_^ Więcej by się schudło i przybrało mięśni! ^_^ No wozić kompresor w plecaku to nie bardzo ale jeżeli gdzieś daleko by się nie wyjeżdżało to można się obejść bez takiej przenośnej pompki ;]

Napisano

Przecież w opisie tej pompki jest info że do 11 barów.

W opisie prawie każdej pompki tej firmy jest 11 barów, bo tyle jest na ciśnieniomierzu.

Chcę się dowiedzieć (tak orientacyjnie) czy uciągnie ona 6,5 bara.

Napisano

Ja się tylko zastanawiam jak sie jezdzi na rowerze mtb z takim ciśnieniem w oponach......no ale jeśli masz takie upodobania.

Napisano

Moja, teraźniejsza opona jest cała popękana, bo miała za małe ciśnienie.

To musiałeś bardzo długo tak jeżdzić lub lub jest tak stara, że próchnieje. Niskie ciśnienie nie powinno tak zniszczyć opony. Kiedyś na przebitych obu oponach zrobiłem 30 km po szosie i nadawały się do dalszej jazdy.

Napisano

Ja się tylko zastanawiam jak sie jezdzi na rowerze mtb z takim ciśnieniem w oponach......no ale jeśli masz takie upodobania.

Mój rower zalicza się do kategorii cross. Jeżdżę 98% po asfalcie.

A w ogóle to dziękuję za takie zainteresowanie. Myślałem, że nikt nie odpowie :)

Napisano

Fakt że pytanie nie najmądrzejsze. Każdą praktycznie pompką stacjonarną da się nadygać te 8-9 barów. Pytanie tylko jak to się przekłada na jazdę, nie powinno się przekraczać zaleceń producenta bo opona może po prostu pęknąć, a to nie jest przyjemne na dużej prędkości.

A opony nie pękają w wyniku zbyt małego ciśnienia, tylko dlatego że są stare ;). W wyniku za małego ciśnienia można najwyżej złapać snejka ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...