Skocz do zawartości

[rower] Trek EX 8. 2009 vs Trek 8000. 2010

komtur88

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Wybór padł pomiędzy te dwa modele Trek EX 8 z 2009 oraz Trek 8000 z 2010. Rowery używane cena oscyluje w granicach 4500 PLN.

http://www.ssc.pl/trek2009/FuelEX8.html

http://www.ssc.pl/trek2010/8002.html

Który wybrać? Dodam że średni dzienny dystans to ok 70km. Trasy zróżnicowane. Asfalt 20%, leśne ścieżki 50% no i reszta to lekkie wertepy (zjazdy, potoki itp). Za fulem przemawia komfort (kręgosłup daje o sobie znać) a z drugiej strony lubię się ścigać i myślę, że tutaj znaczną przewagę ma 8000.

Proszę o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

Napisano

To rowery do różnych celów, nie tylko ze względu na obecność zawieszenia w fuelu. Prównywać mógłbyś wybierając między top fuelem a sztywnym 8000.

Napisano

Ex to z angielska trail bike, a po naszemu ścieżkowiec. Generalnie jest to sprzęt do szybkiego i sprawnego pokonywania szlaków z bananem na gębie - aczkolwiek bez szaleństw po telewizorach, bo enduro to nie jest.

To nie jest też tak, że nie da się na nim szybko pojechać - bo to głównie zależy od nogi - ale trzeba mieć na względzie, że w założeniu nie jest to ścigant. Z drugiej strony pewnie sprawdzi się lepiej niż HT na niejednym górskim maratonie, zwłaszcza w dół ;).

Co do wyboru - bierz tego, na którym lepiej się czujesz.

Napisano

EX8 to rower do jazdy w terenie bez zobowiązań, w każdym terenie, im więcej im więcej nierówności, korzeni, kamieni szybkich technicznych zjazdów tym lepiej, tym bardziej docenia się jego prowadzenie.

Nie jest to sigant, ale w maratonie też bez kompleksów wystartować można.

Napisano

A tym Trekiem 8000 to się nie wjedzie w każdy teren?? Jeśli lubisz szybką jazdę w terenie to bierz tego EX 8 a jeśli bardziej spokojną, techniczną to Trek 8000 proste jak drut :thumbsup:

Napisano

No i co z tego, że Trekiem 8000 można wjechać w każdy teren, jak EX8 daje więcej przyjemności z jazdy w trudniejszym terenie, im trudniejszy tym więcej :)

Napisano

Jeden woli się ścigać drugi bardziej spokojną jazdę więc uzyskanie przyjemności z jazdy w przypadku obydwu tych modeli jest kwestią indywidualnego wyboru bo nawet ze sztywniaka można czerpać przyjemność z jazdy.

Napisano
EX8 daje więcej przyjemności z jazdy w trudniejszym terenie, im trudniejszy tym więcej

To chyba łatwo zrozumieć ? co to ma wspólnego ze spokojną jazdą to nie wiem ... daje dużo więcej przyjemności w czasie dzikiego długiego zjazdu po kamieniach/korzeniach - mam nadzieję, że nie masz wątpliwości :)

Napisano · Ukryte przez Schwefel, 26 Lipca 2011 - głupoty
Ukryte przez Schwefel, 26 Lipca 2011 - głupoty

8000 lepszy od 8 ,bo wiekszy numer ,a jak wiadomo ,wiekszy numer to lepiej ,jak w BMW 1, 3,5,6 ,7!

Napisano

O Jezu, pytasz jakbyś chciał żeby podjąć za ciebie decyzję czy masz być z laską blond czy brunetką, w zależności od tego jakie my mamy preferencje...

To rowery do innych celów i to ty musisz wiedzieć który bardziej odpowiada twoim potrzebom.

Ja ci odpiszę tak: ja z tych dwóch wybrałbym treka remedy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...