Skocz do zawartości

[Piasta] - przyczyna stukania

Luk33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piasta tylnia Joytech, kulki jakiś najniższy model z kross A2.

Przejechane 3.5tys bez problemu, aż do dzisiaj.

Usterka polega na tym,że wydobywa się bardzo dziwny dźwięk. Jadąc na rowerze słychać to, gdy rower wpada na nierówność. Odgłos przypomina jakby niedokręcony błotnik\niedokręcona część. Gdy zdejmuje koło i przechylam je góra - dół to w środku jakaś część jest ruchoma i obija góra- dół, góra dół. Nie mam klucza do kaset, tylko obejrzałem kulki z daleka, wyglądają normalnie. Luzów brak.

Napisano

Jest spora szansa na to, że posypał Ci się bębenek. Tak czy inaczej trzeba to wszystko rozebrać albo samodzielnie albo w serwisie.

Napisano
a miski są w porządku?
Nie mam klucza do kaset, tylko obejrzałem kulki z daleka
na pewno je obejrzał dokładnie :D hehe :P Rozebranie i nasmarowanie nie zaszkodzi i tak powinno się to robić co jakiś czas :) a szczególnie w takich przypadkach.

oczywiście musisz mieć klucze :) Moim zdaniem warto się zaopatrzyć :)

Napisano

Dzisiaj oddałem koło do serwisu. Jak nim poobracali to stwierdzili, że jeszcze takiego dziwactwa nie mieli. Ewidentnie jest to po stronie kasety, bębenka. Gdy przechylam rower w prawo ta część leci w dół, gdy rower przyciągam do pionu to coś powraca. I tak sobie to puka.

Napisano

U mnie pojawił się dokładnie ten sam problem,wyraźne stuki jakby gdzieś z okolic bębenka (XTR 970). Z piastą jest wszystko okey, wyczyściłem i przesmarowałem kontrolnie. Kółko kręci się ładnie. Niestety do bębenka jeszcze się nie dostałem, nie miałem pod ręką imbusa 14. W ogóle ten bębenek kręci się niemrawo. Zgodnie z instrukcją na mtbikes.pl spróbuję tam pogrzebać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...