Domizz Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam. Odkąd kupiłem rower, Rockrider 5.2 z Decatlonu, mam ciągłe problemy ze zmianą przerzutki na wyższy bieg. Chodzi mi o te biegi 1-3 ( nie znam się za bardzo ). Np. dzisiaj na 1 biegu działa mi bieg 1-6 a 7 i 8 czasami się nie może przerzucić i się trze. Tak samo na drugim biegu to już katastrofa, muszę jechać chyba z 1km, zanim się przerzuci. Albo, na 6 biegu, wtedy zaskoczy odrazu. Trzeci bieg, to już jakoś idzie. Czy jest jakiś sposób, żeby "przeładować" łańcuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Pierwszy bieg czyli najmniejszą tarczę z przodu a z tyłu co 6,7,8 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domizz Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 1-3 czyli te obok pedałów a z tyłu mam 1-8 biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Tyle to wiem tylko jakich używasz przełożeń: najmniejszy blat na korbie i z tyłu 1,2,3 potem średni blat i z tyłu 3,4,5 oraz największy blat na korbie i z tyłu 4,5,6,7,8 bo tak powinno się jeżdzić w przeciwnym razie robisz przekosy i dlatego Ci trze łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psycho Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Tutaj tłumaczyłem w prosty sposób jak powinno się "miksować" biegi z przodu i z tyłu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domizz Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Aha, czyli tak samo jak z samochodem to jest Np. od 100km/h można na 4biegu itp. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psycho Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Nie do końca. Nie chodzi o prędkość tylko o odpowiednie dobieranie przełożeń z tyłu biorąc pod uwagę jakie przełożenie mamy z przodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Choć analogia z autem ma pewien sens. Mimo, że "bryka" posiada jedynkę, a wiele aut może się nieźle na niej rozbujać, zaleca się jej używanie tylko przy ruszaniu, ew. w sytuacjach ekstremalnych. Podobnie z rowerem: choć producent deklaruje np. 24 przełożenia, nie zaleca jazdy na przekosach, co de facto zmniejsza ilość dostępnych biegów - zakładając, że nie mamy ambicji zbyt szybko zakatować napędu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 czasami się nie może przerzucić i się trze. Tak samo na drugim biegu to już katastrofa, muszę jechać chyba z 1km, zanim się przerzuci. Ja mam podobnie ale mowa o kasecie(CS-HG50)myslalem ze cos nie tak z przezutka a dzis po wizycie w serwisie okazalo sie ze zajechalem 7ke i teraz mam do wyboru albo nowa kaseta albo podpilowac te zebatke i nie wiem za bardzo co lepsze??? Aha i na kasecie zrobilem 2kkm i tu pytanie do bardziej doswiadczonych...zmienic styl jazdy czy to normalne przy tych kasetach??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Wymienić koronkę i po kłopocie. Czy zmienić styl jazdy pytasz?? Po 2 kkm to dla porządnej kasety wiek dziecięcy i do śmierci powinno być bardzo daleko chyba, że się jak w twoim przypadku przyśpiesza zgon Moja kaseta LX-a po 6 kkm stan bdb i bez kłopotu przyjęty nowy łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Wymienić koronkę i po kłopocie. Czy zmienić styl jazdy pytasz?? Po 2 kkm to dla porządnej kasety wiek dziecięcy i do śmierci powinno być bardzo daleko chyba, że się jak w twoim przypadku przyśpiesza zgon Moja kaseta LX-a po 6 kkm stan bdb i bez kłopotu przyjęty nowy łańcuch. No fakt koronke masz racje...ale co masz na mysli ze w moim przypadku przyspiesza sie zgon bo nie lapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 To co było nie tak, że zajechałeś koronkę po 2 kkm?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 To co było nie tak, że zajechałeś koronkę po 2 kkm?? Wg mnie nic, poprostu za czesto i za ostro mielilem na tym jednym przelozeniu (tak mi powiedziano w serwisie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klopot8888 Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 To nogi musisz mieć jak Pudzian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 To nogi musisz mieć jak Pudzian No nie wiem nie mnie to oceniac...czuje sie dobrze z taka jazda ale zeby po takim przebiegu juz byla zajechana???Hmmm troche mnie to dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.