Domizz Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam. Chciałbym zakupić hamulce tarczowe do mojego Rockridera 5.2 z Decathlonu. Moje aktualne Hamulce z katalogu, rockridera 5.2 na stronie decathlonu. Hamulce: klamki Shimano Altus; V-Brake Rockrider Chciałbym się spytać Was, w jakiej cenie są najtańsze hamulce tarczowe, ponieważ nie dysponuję jak na razie dużą ilością pieniędzy, oraz, czy da się je zamontować ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 oczywiście - zmiana piast na takie pod tarcze + ponowny zaplot kół (taniej będzie kupić nowe koła pod tarcze), na dodatek amortyzator musi mieć trzymanie do tarczy, jeżeli masz klamkomanetki trzeba by je zmienić na klamki + manetki, bo mechanicznych tarcz nie opłaca się brać, jak już to hydrauliki, do tego koszt jakichś juicy 3 to pewnie z 300-400 zł za komplet, no niezła sumka :icon_mrgreen: Zamiast tego wydaj 150 zł na komplet single digit 7 (vki), chyba że jeździsz dużo po błocie / w deszczu i tarcze Ci są potrzebne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Domizz Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Właśnie to drugie Raczej zrezygnuję z tego Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nanek3 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Komplet mechaników Avid BB5 dostaniesz za 260 złotych. Ja z tyłu mam taniutkiego mechanika od shimano (70 zł) i sprawuje się dobrze, choć na przodzie nie dałby rady. Kół poszukaj na allegro, ja wyczaiłem tam kółko z piastą m475 na kasety i tarcze, za 110 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Hydrauliki muszą mieć lepszy serwis. Nie powiedziałbym, dużo osób mówi że ceni za to tarcze że są bezawaryjne i nie trzeba do nich zaglądać Co do BB5, fakt fajne, ale ja bym i tak wybrał 50 zł tańsze SD7 czy 100 zł tańsze SD5 i nie musiał zmieniać piast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nanek3 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Poprzestawiało mi się z tym lepszym serwisem. To fakt że trzeba sobie samemu odpowiedzieć, czego się oczekuje od hamulców. Jakość hamowania można jeszcze poprawić montując lepsze klocki ( kompozycja 3 gum), bo nawet na V-kach z marketu dobre klocki dużo dają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuchar Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Kupiłem ostatnio klocki Meridy dwu mieszankowe. Jakość hamowania nie do poznania. Nie wrócę już do zwykłych klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomekosw Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 jeśli chodzi o avidy BB5 to według mnie są bdb hamulcami. Mam takiego z przodu już od 2 lat?, Nic nie było wymieniane tylko klocki sie spiekły po jednych zawodach(BM 2010-wieluń) ale wystarczyło przeszlifować i chodzą do dnia dzisiejszego wyśmienicie. W dodatku jest łatwy w regulacji. polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.