Skocz do zawartości

[Hamulce] Wymiana zwykłych na tarczowe.

Domizz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałbym zakupić hamulce tarczowe do mojego Rockridera 5.2 z Decathlonu.

Moje aktualne Hamulce z katalogu, rockridera 5.2 na stronie decathlonu.

Hamulce: klamki Shimano Altus; V-Brake Rockrider

Chciałbym się spytać Was, w jakiej cenie są najtańsze hamulce tarczowe, ponieważ nie dysponuję jak na razie dużą ilością pieniędzy, oraz, czy da się je zamontować ręcznie.

oczywiście - zmiana piast na takie pod tarcze + ponowny zaplot kół (taniej będzie kupić nowe koła pod tarcze), na dodatek amortyzator musi mieć trzymanie do tarczy, jeżeli masz klamkomanetki trzeba by je zmienić na klamki + manetki, bo mechanicznych tarcz nie opłaca się brać, jak już to hydrauliki, do tego koszt jakichś juicy 3 to pewnie z 300-400 zł za komplet, no niezła sumka :icon_mrgreen: :icon_mrgreen:

Zamiast tego wydaj 150 zł na komplet single digit 7 (vki), chyba że jeździsz dużo po błocie / w deszczu i tarcze Ci są potrzebne

Komplet mechaników Avid BB5 dostaniesz za 260 złotych. Ja z tyłu mam taniutkiego mechanika od shimano (70 zł) i sprawuje się dobrze, choć na przodzie nie dałby rady. Kół poszukaj na allegro, ja wyczaiłem tam kółko z piastą m475 na kasety i tarcze, za 110 zł.

Hydrauliki muszą mieć lepszy serwis.

Nie powiedziałbym, dużo osób mówi że ceni za to tarcze że są bezawaryjne i nie trzeba do nich zaglądać ;)

Co do BB5, fakt fajne, ale ja bym i tak wybrał 50 zł tańsze SD7 czy 100 zł tańsze SD5 i nie musiał zmieniać piast ;)

Poprzestawiało mi się z tym lepszym serwisem. To fakt że trzeba sobie samemu odpowiedzieć, czego się oczekuje od hamulców. Jakość hamowania można jeszcze poprawić montując lepsze klocki ( kompozycja 3 gum), bo nawet na V-kach z marketu dobre klocki dużo dają.

jeśli chodzi o avidy BB5 to według mnie są bdb hamulcami. Mam takiego z przodu już od 2 lat?, Nic nie było wymieniane tylko klocki sie spiekły po jednych zawodach(BM 2010-wieluń) ale wystarczyło przeszlifować i chodzą do dnia dzisiejszego wyśmienicie. W dodatku jest łatwy w regulacji. polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...