Gość Piotr Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Witam! Mam pewien problem z rowerem, otóż podczas gdy tylne koło się obraca słychać jakieś skrzypienie, raz na jakiś czas pukanie , potem ustaje lub nie i znów losowo zaczyna trzeszczeć. Nie zauważyłem aby coś tarło o coś innego Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczny Pozdrawiam !
bartkos Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 Sprawdź łożyska w piaście (czy są całe, nasmaruj je) i samą piastę (czy nie jest pęknięta).
ProjeC19 Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Jeżeli to nie pomaga sprawdź korbę spuść łańcuch i obracaj może coś usłyszysz jeżeli tak to łożyska w suporcie albo pedały, być może że odgłosypojawiają się pod obciążeniem... Tak więc jeżeli nie będzie to piasta to należy rozbierać korbę (znaczy się ściągnąć korbę specjalnym kluczem) wykręcić miski sprawdzić czy są wianki/kulki i jakie są tak samo miski czy nie wyrobione i ośkę, jeżeli masz łożyska poruszać łożyskami mają się obracać płynnie bez szmerów, ogólnie polecam wkład do suportu na łożyska koszt 20zł Jak nie pomaga nic obserwuj... może przerzutka, może wolnobieg/kaseta...
Pytanie
Gość Piotr
Witam!
Mam pewien problem z rowerem, otóż podczas gdy tylne koło się obraca słychać jakieś skrzypienie, raz na jakiś czas pukanie , potem ustaje lub nie i znów losowo zaczyna trzeszczeć.
Nie zauważyłem aby coś tarło o coś innego
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc będę wdzięczny
Pozdrawiam !
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.