zenio Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam, Niedawno zmieniałem łańcuch i kasetę, wszystko na 8 rzędowy napęd. Teraz decyzja na manetki i przerzutki ale prawie wszystko jest na 9rzędowy napęd, a ja nie zamierzam wymieniać jak na razie mojej kasety i łańcucha. Zobaczyłem na jednej z aukcji takie rozwiązanie http://allegro.pl/sram-x-0-x-0-gripy-obrotowe-10-3x9-centrumrowerowe-i1729432875.html gdzie jest napisane "kompatybilne: 8/9 biegów" i czy ktoś może mi powiedzieć na czym to polega? I czy będzie dobry to zestaw pod przerzutki sram x-7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 25 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 W praktyce każda manetka pod 9sp będzie pracowała z napędem 8 sp ( zakładając,ze pracują w jednym systemie). Pozostaje jedynie kwestia regulacji przerzutki oraz wybrania czy będziesz korzystał z biegów od 1 do 8 czy od 2 do 9. Przy prawidłowo ustawionej przerzutce jedno położenie manetki po prostu nie będzie działać. Do X-7 jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Wg mnie manetka 9 sp nie będzie w żadnym przypadku obsługiwać kasety 8sp po zablokowaniu jednego biegu. Kasety 8sp i 9sp są tej samej szerokości czyli zakres przestrzeni między najmniejszą a największą koronką kasety jest podzielony w przypadku kasety 8sp na większe kawałki niż przy 9sp. Zablokowanie jednego biegu nie spowoduje że pozostałe skoki manetki się rozszerzą i manetka 9sp ze zestopniowanymi ciaśniej poszczególnymi kliknięciami będzie trafiac na zębatki rozstawione szerzej. Zablokowanie jednego biegu jest możliwe jeśli posiada się kasetę 7 sp i manetkę 8sp lub kasetę 8sp i manetkę 7sp - kasety 8 sp są szersze od siódemek o szerokośc jednego biegu, dlatego też konieczna jest równocześnie zmiana piasty na taką z szerszym bębenkiem. Podziałki w manetkach 7sp i 8sp pomiędzy poszczególnymi biegami są takie same. Kompatybilność 8/9 sp to cytat ze strony producenta i oznacza, że gripy x-0 dostępne są w wersjach do napędów 8 i 9 biegowych, jednak nie oznacza to że ten sam grip obsłuży obie kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 W praktyce każda manetka pod 9sp będzie pracowała z napędem 8 sp ( zakładając,ze pracują w jednym systemie). Pozostaje jedynie kwestia regulacji przerzutki oraz wybrania czy będziesz korzystał z biegów od 1 do 8 czy od 2 do 9. Przy prawidłowo ustawionej przerzutce jedno położenie manetki po prostu nie będzie działać. Do X-7 jak najbardziej. Co prawda uzywałem gripów srama z przerzutką shimano i dało sie jeździć i pewnie sie da jeździć z manetką 8 na kasecie 9 ale wg mnie to nie trafiony pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kenjisan Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Przez kilkaset kilometrów używałem manetki x7 8sp z kasetą 9sp. Problemów z regulacją nie rozwiązałem. Przerzutkę ograniczałem różnie. Jednak raz nie wchodziła 1 lub 2ka raz 8ka. Kombinacji że... Udało mi się tanio kupić używaną manetkę x0 9sp z bardzo zdewastowaną gumką. Przełożyłem gumkę z x7 i mam teraz taką hybrydę. Po zmianie problem z regulacją znikł jak ręką odjął. Oczywiście teraz mam już 9 biegów. Nie wierzę raczej w dobrą pracę zestawu z 1 posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Wg mnie manetka 9 sp nie będzie w żadnym przypadku obsługiwać kasety 8sp po zablokowaniu jednego biegu)(...) Tyle teorii. Są też tacy, którym ta sztuka się udała. Jedynie zmiana punktu zamocowania linki pozwoli "pożenić" te dwa z pozoru niekompatybilne rozwiązania. Szczegóły tutaj: link do strony (Sheldon Brown), po angielsku, nagłówek "Alternate Cable Routings" Wypada dodać, że _prawdopodobnie_ nie każdemu to się uda. Również precyzja działania, podatność na rozregulowanie _może być_ gorsza. Więc zaliczyłbym to rzeczywiście do rozwiązań "alternatywnych". Niektóre zwroty wziąłem w "_..._" ponieważ sam tego nie sprawdzałem. Ale źródło jest dla mnie tak wiarygodne, że z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością uznaję sposób za skuteczny. Jeszcze dygresja odnośnie przywoływanej strony (www.sheldonbrown.com). Nie znam drugiego tak kompletnego archiwum wiedzy dotyczących wybitnie technicznych zagadnień. Przy tym wszystko logicznie uporządkowane, opisane prostym językiem i opatrzone rysunkami albo schematami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 To że kombinować można i się da to pewnie Niektórzy jeżdżą na rozregulowanym napędzie i mają to samo co inni przy próbie zgrania niekompatybilnych manetek z resztą napędów i im to nie przeszkadza Pytanie padło jednak o oznaczenie 8/9 biegów dla tej manetki - wg mnie jest to zacytowana informacja ze strony producenta, bo faktycznie x-0 było (jest?) produkowane w dwóch wersjach. Sram raczej nie podaje nigdzie że grip 8sp obsłuży 9sp po zmianie sposobu zamocowania linki. I jeszcze coś: ja, jeśli decyduję się na zakup zupełnie nowych komponentów, w tym przypadku składanie napędu od podstaw, to wybieram rzeczy w pełni i bez wątpliwości kompatybilne. Tym bardziej że założyciel tematu nie planuje zmian w najbliższym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenio Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ja stosunkowo niedawno wymieniałem łańcuch, korbę i kasetę. Teraz potrzebuje manetek i przerzutek ale nie ma sensu kupować nowych manetek pod 8 biegów, powoli chciałem wejść na napęd 9 biegowy ale szkoda mi znów wymieniać łańcuch i tą kasetę. Chcę znaleźć rozwiązanie myślę, że przynajmniej ten cały sezon wymęczę się z tym i dopiero później prawie cały napęd wymienić ale przerzutki mają straszne luzy. A co powiecie na wymianę przerzutki na shmimanowskie i pozostanie przy obecnych manetkach Alivio i dopiero przy zmianie kasety nowe manetki. Ale tam mi się marzą zmieniarki sramaa ehhh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Zrob tak jak zrobiłem kiedyś ja, mialem przerzutki lancuch korbe i kasete ale brak 9 biegowej manetki akasy nie było, miałem taka prosta manetke za 5zł plastikową, rozebrałem starłem ząbki i zrobiłem bezstopniową. Jeździłęm na tym poki nie kupilem manetek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenio Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 A jeśli wrzucę przerzutkę slx na tył to czy bardzo odczuje różnicę w działaniu z manetkami alivio niż np. manetkami slx? Czy opłaca się ładować dobrą przerzutkę pod słabe manetki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenio Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie mogłem edytować, a temat poszedł na dół a nie dowiedziałem się czy jest sens ładować dobrych przerzutek do gorszych manetek? Przy okazji bym wymienił linki i pancerze, a manetki dopiero przy zmianie napędu na 9 rzędowy. Proszę o opinie : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 a czy manetki 8sp obsłużą przerzutki 9sp (x7) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Przerzutkę obsłużą, kasety nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.