Skocz do zawartości

[manetki] SRAM X.0 X-0 GRIPY

zenio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zmieniałem łańcuch i kasetę, wszystko na 8 rzędowy napęd. Teraz decyzja na manetki i przerzutki ale prawie wszystko jest na 9rzędowy napęd, a ja nie zamierzam wymieniać jak na razie mojej kasety i łańcucha.

Zobaczyłem na jednej z aukcji takie rozwiązanie http://allegro.pl/sram-x-0-x-0-gripy-obrotowe-10-3x9-centrumrowerowe-i1729432875.html gdzie jest napisane "kompatybilne: 8/9 biegów" i czy ktoś może mi powiedzieć na czym to polega? I czy będzie dobry to zestaw pod przerzutki sram x-7?

• Mod Team

W praktyce każda manetka pod 9sp będzie pracowała z napędem 8 sp ( zakładając,ze pracują w jednym systemie). Pozostaje jedynie kwestia regulacji przerzutki oraz wybrania czy będziesz korzystał z biegów od 1 do 8 czy od 2 do 9.

Przy prawidłowo ustawionej przerzutce jedno położenie manetki po prostu nie będzie działać.

Do X-7 jak najbardziej.

Wg mnie manetka 9 sp nie będzie w żadnym przypadku obsługiwać kasety 8sp po zablokowaniu jednego biegu.

Kasety 8sp i 9sp są tej samej szerokości czyli zakres przestrzeni między najmniejszą a największą koronką kasety jest podzielony w przypadku kasety 8sp na większe kawałki niż przy 9sp. Zablokowanie jednego biegu nie spowoduje że pozostałe skoki manetki się rozszerzą i manetka 9sp ze zestopniowanymi ciaśniej poszczególnymi kliknięciami będzie trafiac na zębatki rozstawione szerzej.

Zablokowanie jednego biegu jest możliwe jeśli posiada się kasetę 7 sp i manetkę 8sp lub kasetę 8sp i manetkę 7sp - kasety 8 sp są szersze od siódemek o szerokośc jednego biegu, dlatego też konieczna jest równocześnie zmiana piasty na taką z szerszym bębenkiem. Podziałki w manetkach 7sp i 8sp pomiędzy poszczególnymi biegami są takie same.

Kompatybilność 8/9 sp to cytat ze strony producenta i oznacza, że gripy x-0 dostępne są w wersjach do napędów 8 i 9 biegowych, jednak nie oznacza to że ten sam grip obsłuży obie kasety.

• Mod Team

W praktyce każda manetka pod 9sp będzie pracowała z napędem 8 sp ( zakładając,ze pracują w jednym systemie). Pozostaje jedynie kwestia regulacji przerzutki oraz wybrania czy będziesz korzystał z biegów od 1 do 8 czy od 2 do 9.

Przy prawidłowo ustawionej przerzutce jedno położenie manetki po prostu nie będzie działać.

Do X-7 jak najbardziej.

Co prawda uzywałem gripów srama z przerzutką shimano i dało sie jeździć i pewnie sie da jeździć z manetką 8 na kasecie 9 ale wg mnie to nie trafiony pomysł...

Przez kilkaset kilometrów używałem manetki x7 8sp z kasetą 9sp. Problemów z regulacją nie rozwiązałem. Przerzutkę ograniczałem różnie. Jednak raz nie wchodziła 1 lub 2ka raz 8ka. Kombinacji że... Udało mi się tanio kupić używaną manetkę x0 9sp z bardzo zdewastowaną gumką. Przełożyłem gumkę z x7 i mam teraz taką hybrydę. Po zmianie problem z regulacją znikł jak ręką odjął. Oczywiście teraz mam już 9 biegów.

Nie wierzę raczej w dobrą pracę zestawu z 1 posta.

post-130886-0-16573100-1311620761_thumb.jpg

Wg mnie manetka 9 sp nie będzie w żadnym przypadku obsługiwać kasety 8sp po zablokowaniu jednego biegu)(...)

Tyle teorii. Są też tacy, którym ta sztuka się udała. Jedynie zmiana punktu zamocowania linki pozwoli "pożenić" te dwa z pozoru niekompatybilne rozwiązania. Szczegóły tutaj: link do strony (Sheldon Brown), po angielsku, nagłówek "Alternate Cable Routings"

Wypada dodać, że _prawdopodobnie_ nie każdemu to się uda. Również precyzja działania, podatność na rozregulowanie _może być_ gorsza. Więc zaliczyłbym to rzeczywiście do rozwiązań "alternatywnych".

Niektóre zwroty wziąłem w "_..._" ponieważ sam tego nie sprawdzałem. Ale źródło jest dla mnie tak wiarygodne, że z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością uznaję sposób za skuteczny.

Jeszcze dygresja odnośnie przywoływanej strony (www.sheldonbrown.com). Nie znam drugiego tak kompletnego archiwum wiedzy dotyczących wybitnie technicznych zagadnień. Przy tym wszystko logicznie uporządkowane, opisane prostym językiem i opatrzone rysunkami albo schematami.

To że kombinować można i się da to pewnie :)

Niektórzy jeżdżą na rozregulowanym napędzie i mają to samo co inni przy próbie zgrania niekompatybilnych manetek z resztą napędów i im to nie przeszkadza :)

Pytanie padło jednak o oznaczenie 8/9 biegów dla tej manetki - wg mnie jest to zacytowana informacja ze strony producenta, bo faktycznie x-0 było (jest?) produkowane w dwóch wersjach. Sram raczej nie podaje nigdzie że grip 8sp obsłuży 9sp po zmianie sposobu zamocowania linki.

I jeszcze coś: ja, jeśli decyduję się na zakup zupełnie nowych komponentów, w tym przypadku składanie napędu od podstaw, to wybieram rzeczy w pełni i bez wątpliwości kompatybilne. Tym bardziej że założyciel tematu nie planuje zmian w najbliższym czasie.

Ja stosunkowo niedawno wymieniałem łańcuch, korbę i kasetę. Teraz potrzebuje manetek i przerzutek ale nie ma sensu kupować nowych manetek pod 8 biegów, powoli chciałem wejść na napęd 9 biegowy ale szkoda mi znów wymieniać łańcuch i tą kasetę. Chcę znaleźć rozwiązanie myślę, że przynajmniej ten cały sezon wymęczę się z tym i dopiero później prawie cały napęd wymienić ale przerzutki mają straszne luzy. A co powiecie na wymianę przerzutki na shmimanowskie i pozostanie przy obecnych manetkach Alivio i dopiero przy zmianie kasety nowe manetki. Ale tam mi się marzą zmieniarki sramaa ehhh :D

• Mod Team

Zrob tak jak zrobiłem kiedyś ja, mialem przerzutki lancuch korbe i kasete ale brak 9 biegowej manetki akasy nie było, miałem taka prosta manetke za 5zł plastikową, rozebrałem starłem ząbki i zrobiłem bezstopniową. Jeździłęm na tym poki nie kupilem manetek :P

Nie mogłem edytować, a temat poszedł na dół a nie dowiedziałem się czy jest sens ładować dobrych przerzutek do gorszych manetek? Przy okazji bym wymienił linki i pancerze, a manetki dopiero przy zmianie napędu na 9 rzędowy.

Proszę o opinie : )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...