kamo10 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Od pewnego czasu w przednim kole ociera mi tarcza o klocki . Dzieje się tak kiedy pochyle się w zakręcie. W serwisie powiedzieli mi, że koło pracuje na boki i ze to normalne, ale nie dla mnie . Na moje oko to luzy w piaście (NOVATEC 711) jak się tego pozbyć
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Te piasty są na maszynach więc ewentualny luz kasuje się wymieniając łożyska ale moim zdaniem przesadzasz bo przy przechyłach na zakrętach zwłaszcza na przedniej tarczy minimalne jej muśnięcie to zjawisko normalne. Chwyć za obręcz koła i ruszając do przodu i do tyłu sprawdz czy aby na pewno masz luz.
kamo10 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 jak określi w tej sytuacji że to 100% łożyska jak wyczuć ten luz? co jeszcze może być nie tak ?
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Jeśli miałbyś luz to uwierz mi wyczułbyś to ale możesz też zdjąć koło i chwycić palcami za ośkę piasty i zacząć kręcić. Czy to jest przednia piasta?? Jeśli piszesz, że tylko na zakrętach to już wyżej swoje zdanie wyraziłem bo gdyby była krzywa tarcza to zjawisko ocierania występowało by też przy spokojnej jeżdzie po płaskim.
kamo10 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 no tarcza ociera jak ręka zakręcę kołem,a jak jadę to jest to głośne ocieranie. spróbuje wymienić tarcze zobaczę co będzie.
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Nic na razie z tarcza nie rób. Możesz też mieć nierówno ustawioną tarczę między klockami i tu bym najpierw szukał przyczyny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.