Gość Qbrepresent Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam! Jestem kompletnie nowy na tym forum i w temacie "wyczynowego" śmigania. Jakiś miesiąc temu kupiłem od brata używany rower Arrow na przerzutkach Shimano Deore XT. Dałem go wczoraj do regulacji (KROSS) i kiedy dzisiaj przyszedłem po odbiór, osoba która wykonywała usługę powiedziała mi że tego typu przerzutki powinno się odpowiednio "kompletować" tzn. biegi na tylnej przerzutce trzeba zmieniać po wrzuceniu odpowiedniego biegu na przedniej przerzutce. Nic mi na ten temat nie wiadomo. Czy może mnie ktoś "oświecić"?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudlaty01 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Może chodziło typowi o przekosy..... Na chłopski rozum po prostu nie krzyżuj łańcucha (przód 1-tył 10 itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psycho Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Na pewno o to mu chodziło. Tłumaczenie łopatologiczne: Jeśli z przodu masz ustawioną tarczę najbliższą ramy to z tyłu używasz na ogół 4-5 zębatek najbliższych ramy. Jeśli z przodu masz środek to unikasz z tyłu skrajnych zębatek z lewej i prawej (używasz środkowej części kasety) Jeśli z przodu masz ustawioną przerzutkę na największą tarczę (najdalszą od ramy) to z tyłu używasz 4-5 skrajnych. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jeśli z przodu masz ustawioną tarczę najbliższą ramy to z tyłu używasz na ogół 4-5 zębatek najbliższych ramy. Domniemać można ze chodziło ci ze na jedynce z przodu używa sie 4-5 z tyłu co nie jest najbliższe ramy a najbliższe szprych, jeżeli by były najbliższe ramy to był by przkoś wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psycho Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Racja Chodziło o zębatki najbliższe szprych Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Qbrepresent Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Dzięki. Takie banalne pytanie ale o to właśnie mi chodziło Temat uważam za zamknięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.