Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano XT - kompletowanie

Gość Qbrepresent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Qbrepresent

Witam!

Jestem kompletnie nowy na tym forum i w temacie "wyczynowego" śmigania. Jakiś miesiąc temu kupiłem od brata używany rower Arrow na przerzutkach Shimano Deore XT. Dałem go wczoraj do regulacji (KROSS) i kiedy dzisiaj przyszedłem po odbiór, osoba która wykonywała usługę powiedziała mi że tego typu przerzutki powinno się odpowiednio "kompletować" tzn. biegi na tylnej przerzutce trzeba zmieniać po wrzuceniu odpowiedniego biegu na przedniej przerzutce. Nic mi na ten temat nie wiadomo. Czy może mnie ktoś "oświecić"??

Na pewno o to mu chodziło.

Tłumaczenie łopatologiczne:

Jeśli z przodu masz ustawioną tarczę najbliższą ramy to z tyłu używasz na ogół 4-5 zębatek najbliższych ramy.

Jeśli z przodu masz środek to unikasz z tyłu skrajnych zębatek z lewej i prawej (używasz środkowej części kasety)

Jeśli z przodu masz ustawioną przerzutkę na największą tarczę (najdalszą od ramy) to z tyłu używasz 4-5 skrajnych.

Pzdr :)

• Mod Team

Jeśli z przodu masz ustawioną tarczę najbliższą ramy to z tyłu używasz na ogół 4-5 zębatek najbliższych ramy.

Domniemać można ze chodziło ci ze na jedynce z przodu używa sie 4-5 z tyłu co nie jest najbliższe ramy a najbliższe szprych, jeżeli by były najbliższe ramy to był by przkoś wtedy :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...