Skocz do zawartości

[ max 2500 zł] Nowy MTB dla 120 kg chłopa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Na początek może się przedstawię, gdyż pomimo przeglądania od dość dawna tego forum jestem świeżym użytkownikiem.

Jestem 21 - letnim kolesiem który z racji pochodzenia - Bieszczady lubi górki i w wieku podstawówki startował w różnych zawodach, jednak po przerwie w przygodzie z rowerkiem i podreparowaniu swojego starego granda stwierdzam że nie da on juz mi rady:)

Poszukuję dla siebie roweru MTB, kwota to 2500 zł (już trochę naciągnięta więc wolałbym już jej nie naginać).

W oko wpadł mi Kross Level A6, jednak modele 2010 i 2009 dużo bardziej niz 11, z tymże o dostępności 09 można pomarzyć przy innym rozmiarze niż 16".

Jest to tylko jedna moja propozycja, generalnie jestem totalnie niezdecydowany więc prosiłbym o wszelkie uwagi oraz może jakieś propozycje, najlepiej z linkami.

Generalnie, co jest najważniejsze, to przy wzroście 176 cm ważę 120 kg, więc to trochę każe mi stawiać na wyższej półki komponenty, i tak na czym mi zależy:

przerzutka tył: deore oraz do góry, przód: deore oraz do góry(EWENTUALNIE Alivio), hamulce tarczowe hydrauliczne no i widelec - po męczoco długich przeszukiwaniach forów i neta - postawię na Torę, z tymże pewnie trzeba by było zamienić występujący amor na powietrzną torę co raczej jest możliwe przy kupnie..

Jeżeli chodzi o jazdę to 50% asfalt natomiast reszta to teren - dość ciężki - za gówniarza startowałem w bieszczadzkich maratonach więc zacięcie do szaleństw i cieższego terenu mam.

Mam nadzieję że jasno określiłem swoje potrzeby i liczę na waszą życzliwą pomoc.

Jeżeli chodzi o coś co ciekawego do tej pory znalazłem poza A6 z 2010:

http://velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=325

http://velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=429

Wybaczcie tak przydługawy post. Wezmę pod uwagę wszelkie uwagi i propozycje.

Pzdr!

Napisano

hmmm, ciekawa propozycja, szczerze mówiąc w ogóle nie patrzyłem na coś takiego.. A osobiście - skoro polecasz - co sądzisz o osprzęcie SRAM?;> ja zawsze działałem na SHIMANO i stąd moje przyzwyczajenie do nich..

Dzięki za szybki odzew!:) Pzdr!

Napisano

Każdy ma swoje preferencje co do osprzętu, ja osobiście używam mieszanki - przerzutka tylna i gripy Sram reszta Shimano.

Napisano

No z ta wagą to bez przesady nie jest tak żle. Ja mam blisko 100 kg i tę ramę Versusa używam wyłącznie w Beskidach. Co do osprzętu to mam kombinację Deore LX/XT z tarczówkami też Deore i sprzęt jak na razie bezawaryjny a bywam na nim praktycznie wszędzie.

Szkoda, że możesz przeznaczyć tylko 2,5 tys bo za ok. 3 tys jest znakomity Unibike Expert.

Napisano

Ja może polecę rower marki Unibike model FLITE http://www.unibike.pl/flite.html

Sam zastanawiałem się nad rowerem tego typu w tej cenie, chyba przez miesiąc. Zdecydowałem się w końcu właśnie na FLITE.

Na razie przejechałem jakieś 50km przez te deszcze, hamulce się jeszcze docierają.

Masz tutaj filmik jakiegoś "jutubowicza" -

Cena - 2450 zł (Ja stargowałem na 2200 zł, ponieważ to był już mój 3 rower w pewnym sklepie)

Ogólnie polecam ci ten rower.

Pozdro

Napisano

a który jeszcze byście polecali w tym przedziale cenowym?;> nie jestem maniakiem posiadania firmowych rzeczy więc nie kieruje się raczej jak najlepszą marką jednak zależy mi na solidnym sprzęcie.. może spotkaliście jakieś ciekawe oferty na którejś ze stron/sklepów?:>

Pzdr!

PS. Mógłby ktoś polecić sensowne sklepy w Krakowie? Bo właśnie tam mam zamiar rower zakupić..

Pzdr!

Myślałem nad Filtem - jednak nie wierzę, aby XCR mi podołał, z tego co czytałem to nawet przy 90-100 kg już pływał no i większa dopłata do tory by wyszła - co zwiększy koszta nawet do 3 tys..

Napisano

Powiem Ci tak w tym przedziale cenowym z np. Unibikiem ciężko jest wygrać. W Krakowie koniecznie uderz do "Secesji" na rogu Wielickiej i Powstańców Śląskich bo tam mają Authory i Meridy a i z Unibika też coś widziałem.

Napisano

nie no Experta za 3 to chyba ciężko dostać.. chociaż mówią że mam dobre zdolności negocjacyjne:D a TORA z Experta jest powietrznym amorkiem czy nie?

Napisano

O kurteczka, niegłupia opcja ten A8, no i niedrogi..

chyba dosc bezkompromisowa oferta?

Napisano
TORA z Experta jest powietrznym amorkiem czy nie?

W roczniku 2010 była Tora powietrzna, a w 2011 jest sprężynowa ale może uda się znależć jeszcze tego Experta z rocznika 2010.

Ten A8 to znakomita oferta tylko czy odpowiedni rozmiar ramy mają bo potrzebujesz 19'

Napisano

Rama 17 calowa będzie dobra spokojnie tylko musiałby zmierzyć jeszcze dokładnie, zwłaszcza do jazdy po terenie mniejsza rama jest wskazana, a 17 to ja twój wzrost wcale nie taka mała.

pozdrawiam

Napisano

dzisiaj mierzyłem z authora - model traction 17 i 19 i chyba faktycznie generalnie 17-18 to dla mnie rozmiar. Ostatnimi czasy jeździłem na 19,5 i był za duży..

Co do tej używki - trochę drogawa choć osprzęt faktycznie poziom - jednak nie wyżyłuję się na tyle.

Chyba się skuszę na tego Levela A8 - bo jak na razie nie widzę niczego konkurencyjnego.. Rozmawiałem z nimi i przy odbiorze osobistym cena wyjściowa jest w ogóle niższa od tej z aukcji..

Czy komuś coś jeszcze może przychodzi do głowy? Czy w tym przedziale cenowym żaden TREK, GIANT, CUBE, SCOTT nie dałby rady?

Dzięki za zainteresowanie!

Pzdr!

Napisano
Czy komuś coś jeszcze może przychodzi do głowy? Czy w tym przedziale cenowym żaden TREK, GIANT, CUBE, SCOTT nie dałby rady?

Niech Ci się nie wydaje, że te marki które wymieniłeś są lepsze od AUTHORA, Unibika czy Krossa.

Napisano

nie nie, nie mam takiego zdania, szukam po prostu alternatyw ale w tej cenie ciężko widzę coś znaleźć..

tak notabene czy author jest polską marką?;>

Napisano

AUTHOR to marka naszych południowych sąsiadów Czechów ale przecież ich ramy jak i wielu innych czołowych producentów są robione na Tajwanie.

Napisano
Niech Ci się nie wydaje, że te marki które wymieniłeś są lepsze od AUTHORA,

No cóż są lepsze, oprócz Cube, pozostałe firmy były pionierami we wprowadzaniu nowych rodzajów zawieszeń, czy produkcji lekkich ram, polskie i czeskie firmy tylko kopiują te konstrukcje.

Jak na razie ani Author ani Kross czy Unibike nie opracowały własnej konstrukcji zawieszenia.

Napisano

A to już musisz sam wybrać, czy wolisz czarną ramę + znacznie lepszy amortyzator + lepszy napęd + lepsze hamulce i manetki Dual Control, czy czerwoną ramę, znacznie gorszy amortyzator,gorszy napęd, gorsze hamulce i manetki Rapidfire.

Napisano

Aha, dość dobitnie zrozumiałem aluzję:D

A mógłbyś mnie oświecić czym jest dual control? Sorry za pytanie laika:)

Pzdr!

Ahaaa czy to jest zmiana biegów na hamulcu tak?

Nigdy nie miałem przyjemności czegoś takiego obsługiwać..

Napisano

Dla mnie wybór jest oczywisty czyli A8. Manetki typu Dual Control mają tyle zwolenników co i przeciwników ale nawet jak by było coś nie tak to po prostu wymienisz a i tak z tym osprzętem będziesz do przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...