Skocz do zawartości

[rower do trekkingu] składanie

artur78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

pytanie moje kieruję do forumowiczów, którzy jeźzili conajmnien na 3-5 różnych rowerach i najlepiej mających jakieś doświadczenie w składnianiu bajków.

Otóż wertując te i inne fora łatwo natknąć się na pytania typu najlepszy rower za ktotę X... i z reguły następuje tu duże i chaotyczne bicie piany.

Moje pytanie dotyczy wyważenia zamkniętych ciągle drzwi i celowo nie podam kwoty na złożenie roweru, a poproszę o procentowe udziały w całości sensownego roweru poszczególnych komponentów. czyli upraszczając jak złożyć mądry rower, żeby np. nie kłaść nowego napędu XT do ścierwiastej krzywej ramy i chińskiego amora. jakie proporcje cenowe zachować żeby rower stanowił funkcjonalną a nie tylko marketingową całość.

Wiem, że pytanie jest trudne, ale licze na konstruktywne odpowiedzi doświadczonych kolegów .

Preferencje to miasto/lekki teren i około 2-4kkm na sezon

Napisano

To rower typu cross do 3000 zł wybór duży i optymalny miasto i lekki teren :teehee:

zupełnie nie o to mi chodziło.

pomińmy ######ety typu pompki, dzwonki, światełka i inne błtoniki, a skupmy się na najważniejszych elementach roweru:

- rama

- napęd (kaseta, łańcuch, przerzutki, manetki, korba, suport)

- hamulce (przód, tył i klamki)

- siodło i sztyca

- kierownik, mostek i stery

- amorek

- koła + piasty

- oponki

Wszystkie inne popierdółki na tym etapie pomińmy, chyba, że pominąłem coś istotnego z racji ceny

Załóżmy, że mamy do podziału 100 punktów, jak powinno się je podzielic zeby zachować sensowne proporcje do rekreacyjnej jazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...