artur78 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Witam, pytanie moje kieruję do forumowiczów, którzy jeźzili conajmnien na 3-5 różnych rowerach i najlepiej mających jakieś doświadczenie w składnianiu bajków. Otóż wertując te i inne fora łatwo natknąć się na pytania typu najlepszy rower za ktotę X... i z reguły następuje tu duże i chaotyczne bicie piany. Moje pytanie dotyczy wyważenia zamkniętych ciągle drzwi i celowo nie podam kwoty na złożenie roweru, a poproszę o procentowe udziały w całości sensownego roweru poszczególnych komponentów. czyli upraszczając jak złożyć mądry rower, żeby np. nie kłaść nowego napędu XT do ścierwiastej krzywej ramy i chińskiego amora. jakie proporcje cenowe zachować żeby rower stanowił funkcjonalną a nie tylko marketingową całość. Wiem, że pytanie jest trudne, ale licze na konstruktywne odpowiedzi doświadczonych kolegów . Preferencje to miasto/lekki teren i około 2-4kkm na sezon
supersam Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 To rower typu cross do 3000 zł wybór duży i optymalny miasto i lekki teren
artur78 Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 To rower typu cross do 3000 zł wybór duży i optymalny miasto i lekki teren zupełnie nie o to mi chodziło. pomińmy ######ety typu pompki, dzwonki, światełka i inne błtoniki, a skupmy się na najważniejszych elementach roweru: - rama - napęd (kaseta, łańcuch, przerzutki, manetki, korba, suport) - hamulce (przód, tył i klamki) - siodło i sztyca - kierownik, mostek i stery - amorek - koła + piasty - oponki Wszystkie inne popierdółki na tym etapie pomińmy, chyba, że pominąłem coś istotnego z racji ceny Załóżmy, że mamy do podziału 100 punktów, jak powinno się je podzielic zeby zachować sensowne proporcje do rekreacyjnej jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.