Skocz do zawartości

[rower] Ns Metropolis 2 czy Holy 1

maniakse

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc. Mam w planach kupic moje pierwsze mtb, glownym jego przeznaczeniem bedzie dirt, rzadziej street ale tez bedzie i tu pojawia sie moje pytanie a mianowicie ktory z tych rowerow bedzie lepszy?

Ns Metropolis 2 na kolach 24/26 (ktore beda lepiej sie spisywaly???) czy Ns Holy 1, z kolami ta sama sytuacja co w Metro.

Mam 1,72m wzrostu i waze 67kg

Specyfikacja rowerów:

Metro 2

Rama: NS 100% Cromoly,

Widelec: Marzocchi Dirt Jumper 3, 100 mm skok, oś 10 mm,

Stery: Salt by Wethepeople, system zintegrowanych kartridży

(Campy spec: 45x45deg, OD41.8mm),

Mostek: NS Quark,

Kierownica: NS Mint

Gripy: NS Martin Söderström Slim,

Hamulce: Avid BB5 160mm tył, Tektro Novela 160 mm przód,

Suport: SALT by Wethepeople, Mid-BB 19mm x 8 spline na dwóch łożyskach maszynowych Spanish BB,

Korba: SALT by Wethepeople, tubular cromoly,

Zębatka: SALT by Wethepeople, 28T CNC alloy ring,

Łańcuch: KMC-410,

Wolnobieg: Odyssey 13T,

Obręcze: NS Fundamental,

Piasty: Joytech 9 mm przód, Joytech Single Speed z wolnobiegiem 13T tył,

Szprychy: czarne Velogross z nyplami DT Swiss 14mm, zaplot na 3 krzyże,

Opony: Kenda K-Rad 26: 2.3 przód i tył, 24: 2.125 tył / 2.3 przód,

Sztyca + Siodełko: Octane One w systemie pivotal,

Pedały: NS Aerial,

Holy 1

Rama: NS 100% stal Cro-mo,

Widelec: Sztywny widelec NS 100% stal Cro-mo, 435 mm (a-c),

Stery: Salt by Wethepeople, system zintegrowanych kartridży (Campy spec: 45x45deg, OD41.8mm),

Mostek: NS Quark,

Kierownica: NS Mint,

Gripy: NS Martin Söderström slim,

Hamulce: Avid BB5 160mm tył / v-brake Alhonga przód,

Suport: SALT by Wethepeople, Mid-BB 19mm x 8 spline na dwóch łożyskach maszynowych Spanish BB,

Korba: SALT by Wethepeople, tubular cromoly,

Zębatka: SALT by Wethepeople, 28T CNC alloy ring,

Łańcuch: KMC-410,

Wolnobieg: Odyssey 13T,

Obręcze: NS Fundamental tył / Jalco DDY przód,

Piasty: Joytech 9 mm przód, Joytech Single Speed tył wraz z wolnobiegiem 13T,

Szprychy: czarne Velogross z nyplami DT Swiss 14mm, zaplot na 3 krzyże,

Opony: Kenda K-Rad 24: 2.125 tył / 2.3 przód, 26: 2.3 tył & przód,

Sztyca + Siodełko: Octane One w systemie pivotal,

Pedały: Odyssey Twisted PC

Mile widziane tez inne propozycje, moze uda sie znalezc cos lepszego w tej cenie. Uzywanych tez nie wykluczam bo w tym przedziale cenowym raczej juz konkretny bike mi wyjdzie ;)

Napisano

Na twoje pytanie niestety nikt nie udzieli Tobie odpowiedzi. Rowery praktycznie na tych samych komponentach i różnią się tylko wielkością kół i widelcem/amortyzatorem jak sam mówisz. A wybór pomiędzy tym wynika tylko i wyłącznie z preferencji ridera. Nie ma żadnego magicznego wzoru, nie liczy się wzrost ani waga. Więc najlepiej jakbyś miał możliwość przejechania się na 24 i 26 jak i na sztywnym i amortyzatorze.

Napisano

No podzespoly prawie te same jednak czyms sie roznic musi bo te 700zl w cenie z powietrza sie chyba nie wzielo :P (na pewno nie z amora). Pytan mam jeszcze kilka - czy metropolis ze swoimi 13kg (jak bym bral to raczej na 24") nie bedzie za ciezki na street? O dirt sie nie obawiam bo tam wiecej robi predkosc + hopa i dobre wybicie wiec waga nie bedzie zbytnio przeszkadzala. A jakies inne propozycje w tej cenie moze macie (moze byc i mniej niz te 2700, portfel mniej ucierpi) bo w sumie 2 rowery to jak nie patrzec maly wybor jest a szkoda zakupic cos a pozniej zalowac bo bylo cos lepszego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...