Skocz do zawartości

[obręcz] Czy zawsze potrzebna jest opaska?

MarcinN

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem sobie koło na double track'u, ale póki co stoi w pokoju i czeka na rozpoczęcie sezonu. Z tego właśnie powodu, że czas płynie i coraz bardziej zbliżamy się do wiosny, zacząłem zastnawiać się czy potrzebna jest do takiej obręczy opaska, w moim xc'ku posiadam takowe, ale nie wiem jak obręcze radzą sobie bez niej. Chodzi tu głównie o to, czy dętki nie będą się przebijać od niezeszlifowanych dziur do szprych między komorami i czy potrzebna jest opaska?

Pozdrower.

Chodzi tu głównie o to, czy dętki nie będą się przebijać od niezeszlifowanych dziur do szprych między komorami i czy potrzebna jest opaska?

Właśnie taki efekt występuje przy nieco większym ciśnieniu i ostrych krawędziach otworów - śliczne kółeczka na dętce. Taśma izolacyjna nie zaszkodzi a pomóc może. :)

1. Szerokość, szerokość 39mm, nie średnica.

2. Wiesz, że np najszersze opaski Michelin mają 22mm?

3. Wiesz, że otwory w obręczy nie są na całej szerokości obręczy?

4. Wiesz, że 22mm wystarczy spokojnie do zakrycia otworów w Twojej obręczy?

Jak już wszystko wiesz, to kup opaskę, lub owiń obręcz taśmą. Koszt niewielki, więc nie ma się co zastanawiać.

Kupiłem dzisiaj taśmę izolacyjną i obkleiłem obręcz i wszystko wygląda świetnie! Taśma jest gruba i ma bardzo mocny klej więc nie powinna się odklejać w czasie jazdy, zwłaszcza, że będzie podtrzymana przez dentkę, na dodatek pasuje idealnie kolorem i jest niewidoczna(czarna taśma i obręcz).

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...