maniekNS Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Witam ! Mam problem z hamulcami tarczowymi , a dokładniej z tylnym hamulcem . Nie znam się na rowerach i ciężko mi jest znaleźć nazwę hamulca ;( . czy można jakoś podkręcić hamulec żeby lepiej hamował ? Z góry dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiakRowerowy Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Chociaż może powiedz czy te hamulce są mechaniczne (takie na linkę) czy hydrauliczne (takie na płyn hamulcowy)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 aha . Nie znam się na rowerach . Takie na linkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jeśli słąbo hamuje, to masz albo starte okładziny, albo wystarczy linkę naciągnąć. Przy zacisku poluzuj śrubkę od linki, naciągnij kombinerkami i przykręć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 25 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Próbowałem naciągnąć linkę ale nic to nie dało . Startych okładzin też raczej nie mam bo jak go kupiłem to od początku hamulce były słabe . Może to coś innego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 A odległość klocków od tarczy nie jest za duża? Jeśli tak to podciągnij jeszcze linke przy zacisku. Jest jeszcze możliwość że tarcze masz zabrudzoną, spróbuj ją może jakoś odtłuścić. I klocki też. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Najlepiej będzie jak zrobię zdjęcie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jaki to rower? Jak coś z marketu to nic nie pomoże, tam są atrapy hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Ten rower kupił mi wujek w Anglii . 1. http://www.speedyshare.com/files/29567472/Zdj_cie0370.jpg 2. http://www.speedyshare.com/files/29582305/Zdj_cie0372.jpg Zrobiłem zdjęcia przy zacisku ( chyba , tak myślę że tam jest zacisk xD ) Dać jeszcze zdjęcie tarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delmariano Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Słabo widać, ale wydaje mi się, że masz za daleko klocki od tarczy. Podciągnij jeszcze linkę. Tak żeby przerwa między klockiem a tarczą wynosiła ok 1mm z jednej i zdrugiej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Hehe to pierwsze zdjęcie bardzo Ciekawe musze powiedzieć Zwłaszcza ten Pan który się spina Spróbuj odtłuścić hamulce benzyną ekstrakcyjną i ustaw klocki odpowiednio do tarczy (Tak żeby nie obcierały). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gomez Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 albo acetonem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Sory za to pierwsze zdjęcie nie wiem jakim cudem ono dodałem jak nawet nie znam tych gości xD dodawałem drugie zdjecie tego zacisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Jest jeden prosty i tani sposób na słabe hamowanie tarczówek. W dodatku bije wszystkie inne na głowe! Sam miałem z hamplami problem przez parwie rok stosując co chwile inne metody czyszczenia tarcz czy klocków. Mogę się założyć o flaszke albo izostara że pomoże. Pozmaruj tarcze hamulcowe cytryną dosyć obficie, tak żeby sok po nich spływał i idź na przejażdżkę. Pierwsze kilka minut będą piszczały okropnie ale później przestaną. aha, uważaj żebyś nie przeleciał nad kierownicą Daj znac czy pomogło. Ja już pozostanę przy cytrynie na zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 dodaj zdjęcie zacisku z większej odległości żeby go było widać z tarczą, mi to wygląda tak jakby klocki w 100% nie brały udziału w hamowaniu, i daj znać czy cytryna pomogla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekNS Napisano 27 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 ok Próbowałem robić zdjęcie z dalsza , ale nic z tego bo nie wyraźnie wychodzi . A z cytryną jeszcze nie próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eper Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 @border, tak z ciekawosci, skad taki sposob znasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
border Napisano 27 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 a czy to ważne ? ważne że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.