Skocz do zawartości

[przerzutka tył] XTR 951 a 9sp

mekp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Ostatnio kupiłem przerzutkę tył XTR model 951 na krótkim wózku(popularna szara eminencja :D).

Jest to model teoretycznie przygotowany jeszcze na 8 biegów.

A moje pytanie jest takie:

Czy zdoła on obrobić 9 biegów i przy tym będzie działać jak należy?

Mój set to: Manetki SLX, Kaseta SLX 11-34, Korba SLX 44-22.

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

Używałem tej przerzutki z długim wózkiem z napędami 11-34, pochodziła z rocznika, gdy xtr jeszcze nie miał kaset do 34 w specyfikacji z i działała. Ale wózek krótki takiej kasety nie obsłuży. To czy 8 czy 9 biegów znaczenia nie ma, nawet jeśli shimano pisało że dana przerzutka jest tylko do 8mki :)

Co do różnicy z przodu: obecnie mam 27/44 i działa bez zastrzeżeń, no ale to 5 zębów różnicy i faktycznie może się okazać wystarczające w stosunku do "ekstremalnej" 22/44 :)

Napisano

Panowie spokojnie mam jeszcze srednia koronkę w korbie :D 32z.

Zastanawiam się czy nie spróbować z tym krótki wózkiem... ew Czy kaseta szosowa podejdzie mi pod ten zestaw??

pozdrawiam

xMekpx

Napisano

To 951 robili z krótkim wózkiem ?? Na moje oko były tylko z długim i średnim. Pewnie masz średni . W takim wypadku , teoretycznie , nie powinno działać ( za mała pojemnośc przerzutki ). W praktyce ludzie tak jeżdzą , trzeba tylko uważać na przekosy i odpowiednio dobrać długość łańcucha .

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...