mekp Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Witam. Ostatnio kupiłem przerzutkę tył XTR model 951 na krótkim wózku(popularna szara eminencja ). Jest to model teoretycznie przygotowany jeszcze na 8 biegów. A moje pytanie jest takie: Czy zdoła on obrobić 9 biegów i przy tym będzie działać jak należy? Mój set to: Manetki SLX, Kaseta SLX 11-34, Korba SLX 44-22. pozdrawiam xMekpx
Schwefel Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Jak dla mnie za mała pojemność na kasetę 34t. Do takiej zakłada się co najmniej średni jak nie długi. Poza tym czym chcesz obsłużyć taki duży przeskok między 44 a 22 z przodu?
tobo Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Używałem tej przerzutki z długim wózkiem z napędami 11-34, pochodziła z rocznika, gdy xtr jeszcze nie miał kaset do 34 w specyfikacji z i działała. Ale wózek krótki takiej kasety nie obsłuży. To czy 8 czy 9 biegów znaczenia nie ma, nawet jeśli shimano pisało że dana przerzutka jest tylko do 8mki Co do różnicy z przodu: obecnie mam 27/44 i działa bez zastrzeżeń, no ale to 5 zębów różnicy i faktycznie może się okazać wystarczające w stosunku do "ekstremalnej" 22/44
mekp Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Panowie spokojnie mam jeszcze srednia koronkę w korbie 32z. Zastanawiam się czy nie spróbować z tym krótki wózkiem... ew Czy kaseta szosowa podejdzie mi pod ten zestaw?? pozdrawiam xMekpx
marcin_ostrów Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 To 951 robili z krótkim wózkiem ?? Na moje oko były tylko z długim i średnim. Pewnie masz średni . W takim wypadku , teoretycznie , nie powinno działać ( za mała pojemnośc przerzutki ). W praktyce ludzie tak jeżdzą , trzeba tylko uważać na przekosy i odpowiednio dobrać długość łańcucha . M
Schwefel Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Nawet nie kaseta szosowa a SLX 11-28 podejdzie pod tą przerzutkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.