beskid Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Każda korba dedykowana pod 9 rz. napęd będzie współpracowała z kasetą na 8 rz.
Tomekosw Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 A pasowałby łańcuch 9 biegowy do kasety 10 biegowej? bo jak patrze na te ceny to od razu mnie głowa boli...
beskid Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Nie bo na 10 rz. są bardzo wąskie łańcuchy. Co do ceny to nie wiem w czy problem jak XT dostaniesz w okolicach 100 zł. Coś za coś na tych napędach nie jest wskazana oszczędność.
tobike Napisano 27 Lipca 2011 Napisano 27 Lipca 2011 mówiąc o kompatybilności korby z systemu 7, 8 biegowego z łańcuchem 9 biegowym to bym polemizował, mam takie zestawienie starsze alivio na octalink i napęd 9 biegowy deore, zdarza się że przy przejściu łańcucha z blatu na koronkę 32 zawiesza się pomiędzy zębami, po 1/4 lub 1/2 obrotu korby wskakuje popchnięty przez wypustki na blacie, nie wiem czy u innych to występuje bo być może jestem ewenementem
javman Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 odkopie trochę temat, mam naped 8 rzędowy, kaseta SHIMANO HG30, łańcuch SHIMANO CN-IG51, korba SHIMANO FC-MC08, nastał czas, gdy muszę wymienić kasetę bo skacze mi już łańcuch. Korba to jakiś wynalazek poza grupowy i pisze na niej IG CHAIN ONLY - a więc dla nie wtajemniczonych - tylko łańcuch IG, co teraz? kaseta HG przyjmuje łańcuch IG ale łańcuch IG to chyba już trudno dostępny, a do tego gość w serwisie stwierdził, że moja korba jest już zjechana i pora ją zmienić. Kupiłem już kasete SHIMANO CS HG-51, teraz zastanawiam się nad łańcuchem SHIMANO CN HG-40 ale czy moja korba go przyjmie? czy korby tylko pod łańcuchy IG pracowały dobrze z łańcuchami HG? próbowałem z nową kasetą pojeździć na starym łańcuchu, ale strasznie to brzmiało więc wiem że łańcuch mi się rozciągnął i muszę go zmienic, tylk oczy jestem skazany znowu na łańcuch IG ?
M333 Napisano 4 Października 2011 Napisano 4 Października 2011 Łańcuch hg działa bez większych problemów na koronkach "ig only", sprawdzone na łańcuchu hg40 oraz korbie fc-mc12. Łańcuchy ig (były ostatnio w xtrabike) _mogą_ gorzej zmieniać biegi na kasecie hg. Moja rada: kup nową korbę, rozbieralną. Coś pokroju shimano alivio (fc-m410) czy acera (fc-m360/m361- ostatnio mieli w cykloturze w dobrej cenie). Mocowanie kwadrat bądź octalink w zależności od funduszy.
javman Napisano 5 Października 2011 Napisano 5 Października 2011 nie wiem czy nie zainwestować już w coś lepszego.. myślę tu o FC-M590, zniknie problem niekompatybilności, do tego dam łańcuch hg40 i ogólnie odchudzę nieco swój rowerek. na suporcie odczuwam już tez lekki luz, a z fotek widze ze tą korbe dają z łozyskami miało by to sens ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.