Skocz do zawartości

[Korba]Kompatybilność z napędem 9 rzędowym

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie bo na 10 rz. są bardzo wąskie łańcuchy. Co do ceny to nie wiem w czy problem jak XT dostaniesz w okolicach 100 zł. Coś za coś na tych napędach nie jest wskazana oszczędność.

Napisano

mówiąc o kompatybilności korby z systemu 7, 8 biegowego z łańcuchem 9 biegowym to bym polemizował, mam takie zestawienie starsze alivio na octalink i napęd 9 biegowy deore, zdarza się że przy przejściu łańcucha z blatu na koronkę 32 zawiesza się pomiędzy zębami, po 1/4 lub 1/2 obrotu korby wskakuje popchnięty przez wypustki na blacie, nie wiem czy u innych to występuje bo być może jestem ewenementem :whistling:

• 2 miesiące temu...
Napisano

odkopie trochę temat, mam naped 8 rzędowy, kaseta SHIMANO HG30, łańcuch SHIMANO CN-IG51, korba SHIMANO FC-MC08, nastał czas, gdy muszę wymienić kasetę bo skacze mi już łańcuch. Korba to jakiś wynalazek poza grupowy i pisze na niej IG CHAIN ONLY - a więc dla nie wtajemniczonych - tylko łańcuch IG, co teraz?

kaseta HG przyjmuje łańcuch IG ale łańcuch IG to chyba już trudno dostępny, a do tego gość w serwisie stwierdził, że moja korba jest już zjechana i pora ją zmienić. Kupiłem już kasete SHIMANO CS HG-51, teraz zastanawiam się nad łańcuchem SHIMANO CN HG-40 ale czy moja korba go przyjmie? czy korby tylko pod łańcuchy IG pracowały dobrze z łańcuchami HG?

próbowałem z nową kasetą pojeździć na starym łańcuchu, ale strasznie to brzmiało :D więc wiem że łańcuch mi się rozciągnął i muszę go zmienic, tylk oczy jestem skazany znowu na łańcuch IG ?

Napisano

Łańcuch hg działa bez większych problemów na koronkach "ig only", sprawdzone na łańcuchu hg40 oraz korbie fc-mc12.

Łańcuchy ig (były ostatnio w xtrabike) _mogą_ gorzej zmieniać biegi na kasecie hg.

Moja rada: kup nową korbę, rozbieralną. Coś pokroju shimano alivio (fc-m410) czy acera (fc-m360/m361- ostatnio mieli w cykloturze w dobrej cenie). Mocowanie kwadrat bądź octalink w zależności od funduszy.

Napisano

nie wiem czy nie zainwestować już w coś lepszego.. myślę tu o FC-M590, zniknie problem niekompatybilności, do tego dam łańcuch hg40 i ogólnie odchudzę nieco swój rowerek. na suporcie odczuwam już tez lekki luz, a z fotek widze ze tą korbe dają z łozyskami :)

miało by to sens ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...