Grand231 Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Witam chciałbym się was doradzić a raczej upewnić czy te korby Shimano Altus oraz Shimano Alivio 2010 będą współpracowały bezproblemowo z łańcuchem HG73 oraz 9 rzędowym napędem?, słyszałem od znajomych że powinny bez problemu obsłużyć 9 rzędów ale wolę się upewnić, najlepsze były by wypowiedzi osób które używają takiej konfiguracji napędu. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
beskid Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Jest odpowiednia korba pod 9 rz. napęd FC-M442 w podobnej cenie jak ta Alivio więc dylemat masz z głowy. A współpracować mogą ale nie muszą. Poza tym najważniejsze pod 9-tkę potrzeba sztywniejszego systemu niż kwadrat więc min. to octalink.
Grand231 Napisano 23 Lipca 2011 Autor Napisano 23 Lipca 2011 A jakie mogą być objawy braku współpracy?, używałeś może takiego zestawienia?.
beskid Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 Po pierwsze na 9 rz. jest węższy łańcuch, po drugie ośka na kwadrat jest mniej sztywna więc może wystąpić tarcie łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki.
Fenthin Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Nie mieszaj w głowie autorowi, każda z tych korb obsłuży 9rzędowy napęd.
Przeor Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Oczywiście, że obsłuży, bez najmniejszego problemu. Mocowanie na kwadrat też spokojnie sobie poradzi. Kiedyś miałem korbę alivio, na kwadrat, razem z 9 rzędowym napędem, wszystko śmigało aż miło. To, że są zalecane pod 8 rzędów to tylko taki marketingowy bełkot.
Biera Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 zdecydowanie obsłuży, podobnie jak 9-rzędowy łańcuch obsłuży 8-biegową kasetę (niestety ta zasada w drugą stronę już nie działa)
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Napisano 24 Lipca 2011 Nie byłbym tego taki pewien bo ja już chyba 3 sezon jeżdżę na kasecie XT z lancuchem 8 rzewowym (obecnie connex 800) Zeby nikt nie myślał kaseta M760 wiec ewidentnie 9 rzedowa
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 U mnie problem jest następujący w korbie klienta (jakiś chiński noname) już dość starej 3 letniej(która jest niby pod 6,7,8) łańcuch działa ok na 3 i 1, natomiast na środkowej tarczy na jednym ząbku tarcza zaciąga łańcuch. Myślałem że to wina tego że korba nie jest przystosowana do działania z napędem 9 rzędowym, ale otóż nie kolega w serwisie(podobne jak wy) mówił że ludzi bez problemu używają nawet korby Altus/Alivio z napędem 9 rzędowym. Więc panowie myślicie że ta korba noname mogła się odkształcić?, dodam że klient jeździł na niej na tym samym łańcuchu przez 3 lata(łańcuch na starym napędzie 7 rzędowym wyglądał jak maksymalnie rozciągnięty makaron ). Teraz po prostu dla osoby dla której serwisuje rower najważniejsza jest cena korbę Altus z linka znalazłem na allegro za 55zł-link więc kupując ją będę miał 100% pewność że będzie prawidłowo działała z napędem 9 rzędowym?.
tobo Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Jeśli łańcuch jest zaciągany na JEDNYM ząbku to wg mnie trzeba go sprawdzić np na obecność zadziorów, czy nie jest krzywy itd, wyprostować/opiłować ewentualnie usunąć w ostateczności. To nie jest powód do wymiany korby.
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Napisano 24 Lipca 2011 Co do zaciągania lańcucha to wiem z doświadczenia ze są nie tyle dane modele co dane egzemplarze zębatek i łańcuchów ktore nie bedą ze sobą żyć w zgodzie od nowości ... no tak jest i koniec. Jeżeli winą jest zuzycie materiału trzeba uważnie obejżeć i postarać sie temu zaradzić jak to tobo napisał.
beskid Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Nie mieszaj w głowie autorowi, każda z tych korb obsłuży 9rzędowy napęd. Nie mieszam w głowie bo napisałem, że może ale nie musi i to jest fakt. Zastanów się czemu nie montują takich korb na kwadrat w rowerach z napędem 9 rz. choćby w Evolutionie (pierwszy z brzegu przykład) gdzie jest korba ALIVIO M430 na octalink a mogło by być to co piszesz w praktycznie podobnym przedziale cenowym. Sporo ważę i przy takiej kombinacji kiedy stanę na pedały przy systemie na kwadrat tarł mi łańcuch o prowadnicę przedniej przerzutki i głównie to było problemem więc jeśli ktoś bardzo chce to jego sprawa. Takie jak najtańsze przechodzenie z napędów 8 na 9 czy 9 na 10 przypomina mi powiedzonko u "ucieraniu tyłka szkłem" To, że są zalecane pod 8 rzędów to tylko taki marketingowy bełkot Też tego nie cierpię i nie jestem zwolennikiem przepłacania ale zawsze biorę to co jest po środku i odpowiada specyfikacji może dla tego od ponad 17 lat nie miałem absolutnie żadnych kłopotów z napędami. Chcąc się upewnić co do mojego przejścia w jednym z rowerów na 9 rz. zapytałem mojego "serwisanta" o taką możliwość i pierwsze co się zapytał to jaką mi tam wsadził korbę i czy aby jest ba 9 rz. wiec jest coś na rzeczy choć regułą być nie musi.
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Zastanów się czemu nie montują takich korb na kwadrat w rowerach z napędem 9 rz. choćby w Evolutionie (pierwszy z brzegu przykład) gdzie jest korba ALIVIO M430 na octalinkKorba Alivio M430 występuje również na kwadrat-link, co do samej sztywności z założenia Octalink ma być sztywniejszy ale różnica sztywności między nim a kwadratem jest naprawdę minimalna.
beskid Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Grand231. ja sporo ważę więc morze tu jest kłopot bo u mnie różnica w dawnych i obecnych systemach na kwadracie a octalinku jest niestety odczuwalna i nic na to nie poradzę. Mi takie delikatne tarcie o prowadnicę dawniej nie przeszkadzało tak bardzo ale są zapewne tacy dla których takie odgłosy nie dawały by spokoju.
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Ile ważysz? że kwadrat ci pływał. Klient dla którego składam napęd waży w okolicach 90kg.
beskid Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Prawie dobijam do 100kg przy czym nie napisałem, że występowało to tylko przy lekkich i ciężkich podjazdach. Obecnie od kilku lat mam octalink i problem zniknął.
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Wybór padł na tą korbę Mój odnośnik, ze względu na to że ma to być korba z osłonką łańcucha, mocowanie na kwadrat, ale teraz panowie powiedzcie jaka długość suportu będzie pasować pod ten model na stronie centrumrowerowego zaznaczają że ma być to 118-link, ale z dokumentacji technicznej Shimano wynika że ma być to LL113 no chyba że się mylę, jak wy sądzicie?.
beskid Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Być może ten typ tak ma bo na innej wymiar suportu to 68x113 mm tylko czemu uparłeś się na ten kwadrat??
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Bez tego byo by o wiele lepiej Bez czego?. Na kwadrat biorę temu że korbę mam w okazyjnej cenie a nie sądzę że będzie wielka różnica w sztywności wszystko zależy od siły nogi, obecnie mam Shimano 521 na Octalinku ważę 78kg i korba również nie jest idealnie sztywna-tyle że ja mam dość mocną nogę. Zresztą osoba dla której złożyłem napęd jeździła od 3 lat na kwadracie waży w okolicach 90 kg i narzekała na brak sztywności(pewnie przez to że jest to jazda rekreacyjna). Być morze ten typ tak ma bo na innej wymiar suportu to 68x113 mm Z tabelki Shimano wynika że M430 działa zarówno z 118 oraz 113, ale przy 113 jest sama nazwa modelu M430 natomiast przy długości 118 mamy nazwę M430-8 oraz M430-8-1A, nie jest to na pewno pod 8 gdyż tegoroczne Alivio weszło pod napęd 9 rzędowy. Kurcze namieszali z tym nie idzie się rozeznać , zwykle do jednej korby jest jedna długość, jak myślicie jak to z tym jest?.
Fenthin Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 @beskid Może dlatego, że ludzie lubią nowości i chwalenie się danymi z katalogów? Poza tym cena takiej FC-M430 jest niewielka. Ja mam o tyle szczęście, że nie odczuwam różnicy między kwadratem, a nawet zintegrowaną osią. Z tym, że ważę (w porywach) do 65kg. Opis w sklepie jest słowo w słowo spisany z opisu korby na Octalink (są to korby z oznaczeniem zakończonym "-8"). I to właśnie takiej wersji dotyczy te 118mm. Kwadrat 113mm.
Grand231 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Napisano 24 Lipca 2011 Opis w sklepie jest słowo w słowo spisany z opisu korby na Octalink (są to korby z oznaczeniem zakończonym "-8") Kurcze że też wcześniej nie skojarzyłem 8=ośmio wypust .
Grand231 Napisano 26 Lipca 2011 Autor Napisano 26 Lipca 2011 Korba zakupiona jednak pod Octalink, udało mi się ją kupić w okazyjnej cenie. suport 118 również w drodze, dzięki panowie za porady temat do zamknięcia.
rybciasum Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 A jak mam 8sp to alivio 2011 dedykowana do 9sp da rade ? :>
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.