Skocz do zawartości

[wyprawa] Austria - hochtor

boney

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie... planuje wyjazd z polski do austri w alpy - docelowo przełęcz hochtor podobno najwyzsza dostepna przelecz asfaltowa w austri - w 2 polowie sierpnia.

Miałęm kilku chętnych, ale wiadomo jak to jest tzw słomiany zapał choc nie wykluczam ze którys jeszcze by pojechał.

Widze to tak. START jak najblizej polskiej granicy i docelowo Hochtor (grosglocknerstrasse) i zaraz obok lodowiec pasterze. Trasę dokladnie mozna uzgodnic jak kto chce, mysle ze najoptymalniej to jechac czechami, pozniej przez wiedeń z ktorego sciezka rowerową wzdluz dunaja (najdluzsza w europie! :) ) az do okolic linz. Z tamtąd juz odbijanie do wlasciwego celu HOCHTORU! ( :D ) Dalej mozna jecahc albo juz w strone polski albo tez do wenecji bo nigdy nie bylem a warto zobaczyc bo to juz niedaleko.

Marzy mi sie jeszcze passo del stelvio ale ogolnie to nie wiem jak by to wypadło z samopoczuciem i kondycją (ogolnie to juz malo prawdopodobne). Powrót rowerem, pociągiem obojętnie skąd.

To tylko propozycje.

Teraz teoche omnie: nie interesuje mnie zwiedzanie kosciołów muzeów etc. Tylko widoki, jakies strumyki ciekawe wodospady i gorki. Nie uważam sie za bardzo dobrego kolaza - w tym sezonie mam 1500km - jezdze kiedy mi pozwala czas.

Srednia wyjazdu mysle ze optymalnie by byla koło 100km dziennie (zalezy: gory to mniej, płaskie tereny to mozna pedałowac:) ) zaś prędkośc moja jak jezdze po wyzynie slaskiej to srednio 21km/h takze optymalnie 20km/h po plaskim z sakwami to tez nie jest chyba zbyt wielki wyczyn.

Wiadomo ze alpy to nie przelewki (hochtor ponad 20km podjazdu) ale jestem jak zawsze dobrej mysli.

Noclegi: namiot i szczere pole (jak najmniej chce wydać pieniedzy) czy tez u gospodarza.

Wymagania do wspoltowarzysza/y:

-wiek zblizony do mojego (22 lata) z powiedzmy marginesem +/- 5lat.

-duze pokłady chęci, poczucia humoru i pozytywnego myślenia !

- fajnie bylo by jak byś znał język niemiecki ktorego ja osobiscie nie potrafie (tylko angielski), ale jesli ne znasz to trudno, zawsze mozna na migi ;D

Mysle ze nie jestem zbyt wymagający, termin powiedzmy od 14 sierpnia do - ja mam wakacje do konca wrzesnia wiec mi to jedno, dostosuję sie, ale mysle ze trzeba by liczyc 2 tygodnie).

Moje doswqiadczenie to maksymalnie wyjazdy 2 dniowe, nigdy nie bylem na takiej wyprawie, ale przeciez kiedys trzeba to zmienic... licza sie checi nie doswiadczenie ;)

Prosze pisac na gg: 3770341 lub tutaj. jak cos sobie przypomne dopisze... ;)

pozdrawiam ! :)

edit: przepraszam za błedy ort, ale z polskim zawsze mialem pod gorke, dlatego poszedlem chyba na polibude:D

My sie własnie wybieramy jutro wieczorem na tydzien :) Szlakiem przez Taury, w środę chcemy zaliczyć podjazd na Hochtor, czy sie uda nie wiem, w kazdym bądź razie tanio skóry nie sprzedamy, i bedziemy walczyć do ostatnich sił, tak więc trzymajcie za nas kciuki hehe :) Co do pogody to w nadchodzącym tygodniu pogoda ma sie poprawić bynajmniej do czwartku w okolicach Salzburga ma być słonecznie, wiec z pogodą myślę że nie będzię zbytnio takiej dramaturgii, oby! :)

Pozdrawiam serdecznie :)

emotive

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...