Skocz do zawartości

[Pancerz, Suport] - 2 pytania

dawid9999

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1. Szerokość/długość mufy suportu oraz rodzaj suportu pasujący pod korbę.

2. Na tyle, aby linka szła gładko (bez ostrych katów) oraz aby przy pierwszej lepszej jezdzie nie zahaczyć o gałąź itp.

Napisano

Ale np chce sobie jutro kupić suport i ide do sklepu i jakie wymiary mam podać ? bo ostatnio jak byłem to koleś kazał mi przyjść z korbą a ja się pytam czemu to koleś odpowiedział żeby wiedzieć czy przerzutka przednia obsłużył wszystkie tarcze a ja chce wiedzieć skąd on to wie że dany suport będzie pasował ? i że obsłuży wszystkie tarcze

Napisano

Bo przerzutka nie ma nieograniczonego zakresu pracy. Korba nie może znajdować się ani zbyt blisko ramy ani zbyt daleko od niej. A będzie wiedział choćby z katalogu.

Skoro idziesz z korbą, zmierz długość mufy suportowej. Jeszcze tak zapytam, zmieniasz suport czy całą korbę? Jeśli tylko suport, wystarczy, że wykręcisz go i zaniesiesz na wzór lub spiszesz z niego wymiary.

Napisano

Właśnie wróciłem i koleś powiedział mi że trzeba mi suport o długości 103mm, tylko teraz mam pytanie skąd on to wiedział dodam że posiadam korbe truvativ five-d a i druga sprawa jeszcze czy ostatni odcinek pancerza przerzutki o długości 30cm będzie optymalny ?

Napisano

Tego Ci nikt nie jest w stanie powiedzieć - zależy jaką masz ramę (jaki wymiar) - słuchaj a nie prościej poprostu wykręcić suport i pójść do sprzedawcy ?.. Było by o wiele szybciej i bez problemowo. :thumbsup:

Napisano

A nie przypadkiem 113mm?

Poza tym tego nie da się nauczyć. Można tylko zapamiętać. Wszystkie te dane są w dokumentacji technicznej producenta. Tabelka w lewym dolnym rogu, przejrzyj: Truvativ

Napisano

Standardy muf suportowych są najpopularniejsze dwa, 68 i 73 mm, z czego ten pierwszy jest najpowszechniejszy. Są jeszcze inne ale dotyczną np rowerów zjazdowych więc raczej nie musisz się o to martwić.

Jeśli przyniesiesz korbę to znaczy że ją zdejmiesz z osi, a wtedy możesz też oś zmierzyć i zupełnie problemu się pozbyć.

Co do ostatniego odcinka pancerza: wiele sklepów sprzedaje "gotowce" shimano - są to fabrycznie ucięte kawałki pancerza sis sp, z plastikowymi końcówkami i chyba posmarowane. W bardzo wielu przypadkach ostatni odcinek pancerza jest taki sam w większości rowerów, raczej nie jest potrzebny dłuższy niż taki gotowy, ewentualnie krótszy, np dla przerzutek firmy sram czy nowszych shimano shadow.

To jaka jest potrzebna długość osi zależy przede wszystkim od głębokości gniazda osi w korbie w stosunku do powierzchni najmniejszej zębatki. Płaszczyzna gniazda może się znajdować na równi z małą zębatką lub być głębiej niż ona. W przypadku pierwszym najczęściej pasują suporty 110 lub 113 mm w przypadku drugim 121.

Napisano

A no tak 113 mm pomyliło mi się, starego suportu nie miałem bo gdzieś go wyrzuciłem, ale jak mówiłem poszedłem z korbą i już kupiłem suport tylko ciekawiło mnie skąd ten koleś wiedział jaki dobrać, ale skoro te dane są w dokumentacji technicznej producenta to już wszystko wiem

Dzięki chłopaki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...