Skocz do zawartości

[łydki] jak je wyćwiczyć?

Rafeeee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem tu nowy ale zanim zdecydowałem się na wysłanietego posta przeczytałem 2 wątki z tego forum na temat właśnie łydek.

a zdecydowałem się z takiego powodu że mam nieukończone 17 lat, a znajomy były zawodnik mówi mi że większość rad na tego typu forach kierowane jest pod jeżdżących ludzi u których kości nie rosną już. a sam w temacie sportu młodzieży nie siedzi więc nie chce mi nic źle podpowiadać..

sam jeżdżę ładne parę lat bez zawodów żadnych bo lokalizacja średnio pozwala a orłem i tak nie jestem.. jakąśtam wytrzymałość ponoć ponadprzeciętną mam ale nie o tym.. oglądam sobie tour de france od paru lat jak chyba każdy z Was i ogromne wrażenie na mnie robi rzeźba łydek zawodników. wiem że doprowadzenie do czegoś takiego kosztuje mnóstwo pracy i wysiłku i że najprawdopodobniej nie osiągnę tego nigdy. jednakowóż chcę w jakimś tam stopniu poprawić to co mam. mam 179cm i 57kg. 17 urodziny świętuję we wrześniu. moje pytanie to: co zrobić żebyłydki lepiej wyglądały? od mojej jazdy wyrobiłem sobie uda. są potężne wręcz. dosłownie potężne. kolega chodzi na siłkę i chce mieć takie jak ja :D podbudowuje mnie to nieco ale co z tego jak tylko uda mam mocne? a przy reszcie ciała to wygląda co najmniej komicznie..

z góry dzięki za chęć wszelkiej pomocy ;)

Możesz skakać na skakance, stawać na czymś wyższym palcami lub ten noooo częścią za palcami aby palce były w górze były a pięty niżej i podnosić swój ciężar ciała, później dodawaj obciążenie, Ja tak robię i są efekty ale wszystko powoli.

tzn wiesz. trochę objętości by się przydało ale nie chcę mieć ot takich grubych ud. trochę objętości a potem w rzeźbę.. i gdzieś jeszcze słyszałem że mogę sobie i tak na rowerze mnóstwo jeździć, nawet na b. niskiej kadencji, ale bez białka i tak leżę.. bo te mięśnie nie mają się z czego wykształcić.. nie ma budulca, nie ma mięśnia.. możecie to jakoś skomentować? tzn jak to ma wyglądać bo czytałem o jakiś sztucznych suplementach i tak się trochę tego boję.. nie wiem jak to białko inaczej dostarczyć..

a siłowni nie lubię.. :P wolę na rowerku pojeździć.

No ja śmigam na siłownię ale masę mam i na brak siły nie narzekam w nogach, poza tym widać coś tam łydek i ud. To co napisałem to ćwiczenie na siłowni wykonuję, na rowerze możesz spróbować jazdy z obciągniętymi w dół palcami, nie wiem czy to da coś ale ruch stopy będzie porównywalny do unoszeń( chyba że pójdzie zamiast w łydki to w uda :D )to takie moje gdybanie, mi znajomy układa plan treningu na siłowni więc się średnio znam jak to powiązać z rowerem, lepiej z poszczególnymi ćwiczeniami typowo na siłowni i radzeniem które na co. :)

Bardziej wyrzeźbione łydki to przede wszystkim niższy %BF.Jak chcesz zwiększyć obwód to jeździj na niższej kadencji.

Mi się to nie zgadza. Moim zdaniem bardziej obciąża się łydki gdy siodełko jest przesunięte bardziej do przodu (rura podsiodłowa jest bardziej pionowo), a takie ustawienie wymusza na nas większą kadencję. Mniejszą kadencję wymusza bardziej leżąca podsiodłówka (siodełko przesunięte do tyłu) - wtedy bardziej obciążamy uda. To wszystko ma związek z ustawieniem osi kolana nogi przedniej względem osi pedału (w czasie gdy korby są równoległe do podłoża) - jeśli kolano jest w osi z pedałem lub je wyprzeda obciążamy łydki, jeśli kolano jest z tyłu obciążamy uda.

Można oczywiście dać siodełko max. do przodu i jeździć na niskiej kadencji, ale może się to okazać problematycznym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...