Skocz do zawartości

[kierownica] Która kierwonica lepsza?

turysta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

zalezy jak jeździsz i co Ci sie bardziej podoba, mi bardziej odpowiada prosta, ale długo jeździłem na gietej i tez było ok.

Napisano

Na początek lektura http://forumrowerowe.jgc.pl/Zasady-Pisania...atow-t9018.html

i chyba nie ten dział...

Prosta czy giętka (łamana, krzywa )?

"Krzywe" odradzam, zdążysz sam sobie skrzywić ;):)

To zależy od stylu jeżdżenia. gięta jest bardziej sterowna, lepsza do jeżdżenia z góry na dół, a prosta na odwrót, sprawdza się przy podjazdach i jeździe na wprost...generalnie to tak wygląda.

Napisano

dzięki z linki.

ja tak sobie myślałeż aby zmienić kierownicę na gietą (bo ładniej wygląda), ale nie wiem czy to zrobić :glare:

prędzaj niż kierownicę to muszę wymienić korbę, bo troszkę skrzywiłem

Napisano

Czy gięta czy prosta oprócz od stylu jazdy zależy też od osobistych preferencji. Najlepiej przejechać się na jednej i drugiej i wtedy wybrać to co nam bardziej odpowiada. Ja osobiście jeździłem na giętej, teraz mam prostą i nigdy już nie mam zamiaru wracać do giętej.

Napisano

kiedyś jeździłem na giętej,

później kupiłem nowy rower i mam teraz prostą i zamierzam zmienić, bo chyba lepiej mi się jeździ na giętej, ale jeszcze na 100% nie wiem czy zmienić,

ale chyba zmienie, :rolleyes:

Napisano

Ja wcześniej jeździłem na prostej teraz mam giętą i o wiele lepiej mi się śmiga co dziwne podjazdy tez mi lepiej idą ............

Napisano

Ja wcześniej używałem prostej, teraz używam giętej i według mnie gięta lepiej wygląda i jest wyżej nad mostkiem od prostej jeśli to się komuś przyda hehe

Napisano

Mam krótką (580mm)prostą i jestem zadowolony.

Zresztą krótkie są bezpieczniejsze :P

Raz udalo mi się namówić kumpla do wypadu na rower. Miał gietą kiere , chyba 680mm. Pojechaliśmy na Dębowiec i zjezdzaliśmy lasem. Jechalem pierwszy, zjazd między dwoma drzewami, krzyknąłem żeby uważał bo jest wąsko ale za późno, kumpel małe otb zrobił. I później już nigdy nie chciał ze mna jezdzic. :glare:

Napisano

Mam krótką (580mm)prostą i jestem zadowolony.

Raz udalo mi się namówić kumpla do wypadu na rower. Miał gietą kiere , chyba 680mm.

680 :) :)

ja mam tyle w dircie i streecie :> :)

Napisano

No dokładnie takie to się stosuje raczej do streetu/dirtu/dualu/trialu a nie do MTB, sam przy swojej streetówce mam 680mm i muszę uważać bo niekoniecznie mogę się zmieścić tam gdzie się mieściłem na MTB'ku :033:

Napisano

No to się chłopoki mylicie, ja też mam 680 tioge fr i używam do enduro jeździ się wspaniale i nic nie będę skracał. A ku waszej ciekawości podjazdy lepiej mi idą niż z prostą kierą ale to już nie wiem czemu :033:

Napisano

No dokładnie takie to się stosuje raczej do streetu/dirtu/dualu/trialu a nie do MTB, sam przy swojej streetówce mam 680mm i muszę uważać bo niekoniecznie mogę się zmieścić tam gdzie się mieściłem na MTB'ku :033:

Mi się wydaje, że w trialu to raczej proste się stosuje częściej, no ale w każdym razie ja jestem szczęśliwym posiadaczem Tiogi Taskforce FR i to gięcie mi odpowiada idealnie. Może niektórym z was gięta kiera nie pasowała bo jeździliście na kierze DH, bo takie są jak w choperach :) . Owszem też mam 680mm i to może sprawić problem, ale zawsze można sobie skrócić jak komuś nie pasi.

Pozdrawiam i polecam gięcie :wink:

Gość BikerFG
Napisano

No to się chłopoki mylicie, ja też mam 680 tioge fr i używam do enduro jeździ się wspaniale i nic nie będę skracał. A ku waszej ciekawości podjazdy lepiej mi idą niż z prostą kierą ale to już nie wiem czemu :P

no ja sie pod tym podpisze, tyle, ze ja bardziej jezdze XC iz 680 mm gietej Tiogii jestem strasznie zadowolony :P

Napisano

i ja sie podpisuje jezdze xc i maratony(powiedzmy)i mialem kiery tak:

prosta 560

prosta 580 (pozniej z rogami)

gieta 680(wspomniana tioga fr) pozniej rownierz z rogami-poczatki byly trudne bo mnie nadgarstki bolaly ale po tygodniu sie zparzyjaznilismy i jest ona zdecydowanie dla mnie najlepsza-nastepna moja kiera bedzie miala jak naplytsze giecie ale przynamniej 660mm

Napisano

Miałem prostą 560mm i było dobrze, przesiadłem się na giętą 630mm i jest zdecydowanie lepiej. Mam tak ustawioną, że jak siedzę na rowerze, to patrząc na nią wydaje się prosta (mam nadzieje że dostatecznie jasno to określiłem :wink: ). Za nic w świecie nie wrócę do prostej :)

A z drugiej strony - każdy ma swoje preferencje i jednemu odpowiada taka, a drugiemu inna. Podobnie jest z manetkami - jedni wolą gripy inni cyngle :blush:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...