turysta Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Która kierownica lepsza? Prosta czy giętka (łamana, krzywa)? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam turysta
ralf Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 zalezy jak jeździsz i co Ci sie bardziej podoba, mi bardziej odpowiada prosta, ale długo jeździłem na gietej i tez było ok.
X-(L) Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Na początek lektura http://forumrowerowe.jgc.pl/Zasady-Pisania...atow-t9018.html i chyba nie ten dział... Prosta czy giętka (łamana, krzywa )? "Krzywe" odradzam, zdążysz sam sobie skrzywić To zależy od stylu jeżdżenia. gięta jest bardziej sterowna, lepsza do jeżdżenia z góry na dół, a prosta na odwrót, sprawdza się przy podjazdach i jeździe na wprost...generalnie to tak wygląda.
fryta Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 X - (L) dzięki za link turysta poczytaj sobie ten stary, ale jary temat http://forumrowerowe.jgc.pl/kierownica-gie...anie-t2106.html
turysta Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Napisano 17 Stycznia 2006 dzięki z linki. ja tak sobie myślałeż aby zmienić kierownicę na gietą (bo ładniej wygląda), ale nie wiem czy to zrobić :glare: prędzaj niż kierownicę to muszę wymienić korbę, bo troszkę skrzywiłem
thomash Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Czy gięta czy prosta oprócz od stylu jazdy zależy też od osobistych preferencji. Najlepiej przejechać się na jednej i drugiej i wtedy wybrać to co nam bardziej odpowiada. Ja osobiście jeździłem na giętej, teraz mam prostą i nigdy już nie mam zamiaru wracać do giętej.
turysta Napisano 18 Stycznia 2006 Autor Napisano 18 Stycznia 2006 kiedyś jeździłem na giętej, później kupiłem nowy rower i mam teraz prostą i zamierzam zmienić, bo chyba lepiej mi się jeździ na giętej, ale jeszcze na 100% nie wiem czy zmienić, ale chyba zmienie,
DamianYukon Napisano 19 Stycznia 2006 Napisano 19 Stycznia 2006 no to zalezy tylko i wylacznie od ciebie...ja zmienilem z gietej na prosta i zamontowalem rogi i jak na razie jestem bardziej zadowolony niz z gietej
Alvaren Napisano 20 Stycznia 2006 Napisano 20 Stycznia 2006 Ja wcześniej jeździłem na prostej teraz mam giętą i o wiele lepiej mi się śmiga co dziwne podjazdy tez mi lepiej idą ............
intermis Napisano 20 Stycznia 2006 Napisano 20 Stycznia 2006 Ja wcześniej używałem prostej, teraz używam giętej i według mnie gięta lepiej wygląda i jest wyżej nad mostkiem od prostej jeśli to się komuś przyda hehe
bikemaniak Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 Wszystko zależy jak jeździsz ja wolę zdecydownie prostą gięta terz jest dobra
Ogór Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 ja natomiast preferuje łamana w zyciu juz nie powroce do prostej
trroy Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 Mam krótką (580mm)prostą i jestem zadowolony. Zresztą krótkie są bezpieczniejsze Raz udalo mi się namówić kumpla do wypadu na rower. Miał gietą kiere , chyba 680mm. Pojechaliśmy na Dębowiec i zjezdzaliśmy lasem. Jechalem pierwszy, zjazd między dwoma drzewami, krzyknąłem żeby uważał bo jest wąsko ale za późno, kumpel małe otb zrobił. I później już nigdy nie chciał ze mna jezdzic. :glare:
thomash Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 Ja mam prostą 580mm i wydaje mi się ona jeszcze zbyt szeroka
Spider Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 Ja miałem giętą i jej używanie było dla mnei meczarnią. Teraz mam prostą 580mm i jak dla mnie jest idealnie.
Ogór Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 Mam krótką (580mm)prostą i jestem zadowolony. Raz udalo mi się namówić kumpla do wypadu na rower. Miał gietą kiere , chyba 680mm. 680 :) ja mam tyle w dircie i streecie :>
intermis Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 No dokładnie takie to się stosuje raczej do streetu/dirtu/dualu/trialu a nie do MTB, sam przy swojej streetówce mam 680mm i muszę uważać bo niekoniecznie mogę się zmieścić tam gdzie się mieściłem na MTB'ku
Alvaren Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 No to się chłopoki mylicie, ja też mam 680 tioge fr i używam do enduro jeździ się wspaniale i nic nie będę skracał. A ku waszej ciekawości podjazdy lepiej mi idą niż z prostą kierą ale to już nie wiem czemu
MarcinN Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 No dokładnie takie to się stosuje raczej do streetu/dirtu/dualu/trialu a nie do MTB, sam przy swojej streetówce mam 680mm i muszę uważać bo niekoniecznie mogę się zmieścić tam gdzie się mieściłem na MTB'ku Mi się wydaje, że w trialu to raczej proste się stosuje częściej, no ale w każdym razie ja jestem szczęśliwym posiadaczem Tiogi Taskforce FR i to gięcie mi odpowiada idealnie. Może niektórym z was gięta kiera nie pasowała bo jeździliście na kierze DH, bo takie są jak w choperach . Owszem też mam 680mm i to może sprawić problem, ale zawsze można sobie skrócić jak komuś nie pasi. Pozdrawiam i polecam gięcie :wink:
Gość BikerFG Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 No to się chłopoki mylicie, ja też mam 680 tioge fr i używam do enduro jeździ się wspaniale i nic nie będę skracał. A ku waszej ciekawości podjazdy lepiej mi idą niż z prostą kierą ale to już nie wiem czemu no ja sie pod tym podpisze, tyle, ze ja bardziej jezdze XC iz 680 mm gietej Tiogii jestem strasznie zadowolony
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Napisano 24 Stycznia 2006 i ja sie podpisuje jezdze xc i maratony(powiedzmy)i mialem kiery tak: prosta 560 prosta 580 (pozniej z rogami) gieta 680(wspomniana tioga fr) pozniej rownierz z rogami-poczatki byly trudne bo mnie nadgarstki bolaly ale po tygodniu sie zparzyjaznilismy i jest ona zdecydowanie dla mnie najlepsza-nastepna moja kiera bedzie miala jak naplytsze giecie ale przynamniej 660mm
Bizon Napisano 24 Stycznia 2006 Napisano 24 Stycznia 2006 Miałem giętą ,potem giętą z rogami i prostom z rogami (560)i tak już zostało tyle ze mam troche dłuższą 580.Na nic innego tego nie zamienie dla mnie bajera
cdan Napisano 24 Stycznia 2006 Napisano 24 Stycznia 2006 Miałem prostą 560mm i było dobrze, przesiadłem się na giętą 630mm i jest zdecydowanie lepiej. Mam tak ustawioną, że jak siedzę na rowerze, to patrząc na nią wydaje się prosta (mam nadzieje że dostatecznie jasno to określiłem :wink: ). Za nic w świecie nie wrócę do prostej A z drugiej strony - każdy ma swoje preferencje i jednemu odpowiada taka, a drugiemu inna. Podobnie jest z manetkami - jedni wolą gripy inni cyngle
cookiesrulez Napisano 24 Stycznia 2006 Napisano 24 Stycznia 2006 Ja mam prostą 560mm + rogi i jak dla mnie jest stanowczo za wąska Będę musiał zmienić na szerszą i giętą... Jakiś ładny Truvativ by się przydał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.