kosa23 Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Znalazłem ciekawą stronę zawierającą dużo informacji pomocnych w przybliżeniu wartości parametrów związanych z efektywnością jazdy na rowerze, np: wpływ masy roweru/rowerzysty, oporów toczenia, ciśnienia w oponach, oporu powietrza, sposobu pedałowania (np w zależności od wysunięcia sztycy) , wykorzystywanego przełożenia, i wielu innych. Co najciekawsze, ta strona oferuje również rozbudowane kalkulatory do ich obliczania. Analytic Cycling Analytic Cycling - siły działające na rowerzystę podczas jazdy Analytic Cycling - korzyści płynące z niższej masy Analytic Cycling - opory toczenia opon Szukałem jakiegoś pasującego tematu, ale nie znalazłem, więc założyłem oddzielny. Może bardziej pasuje do ogólnego forum.
Klosiu Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Generalnie to są pierdoły, może zainteresują kogoś, kto więcej siedzi przed kompem niż wychodzi na rower . Założę się że nie ma to większego przełożenia na rzeczywistość, jadąc rowerem dobrze jest wiedzieć, że na podjeździe niższa waga bardzo się przydaje, ale wiedza że niższa waga daje w konkretnych warunkach dokładnie 208,5s jest zupełnie nieużyteczna . Raczej też mi się wydaje, że temat bardziej pasuje do forum ogólnego, tak że przenoszę, może to kogoś zaciekawi.
kosa23 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 Wiadomo, ciekawostka, ale myślę, że interesująca i może komuś się przyda w wyrobieniu sobie opinii na ten temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.