Krzysiek88 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam Mam nowy rower ze skrzywioną korbą, która chce wymienic. Oto ta korba: Zastanawiam sie jak ja sciagnac domowym sposobem, tylko ze dostalem nowa korbe jak ponizej na zdjeciach i sie zastanawiam czy Ona w ogole sie nadaje do tego typu korbowodu? Cos mi sie wydaje ze ta nowa tutaj nie podejdzie :/ ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw2 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czy ta korba która jest aktualnie zamontowana na rowerze jest mocowana na klin? Jeśli tak to ta nowa nie będzie pasować za względu na sposób mocowania jej do osi suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Przecież widać że jest montowna na klin a ta na kwadrat złą kupiłeś po prostu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Kupiłeś niewłaściwą korbę. Nie wiem na czym polega ta awaria starej korby. Jeżeli skrzywienie jest niewielkie to sugeruję zdjąć korbę i spróbować naprostować (młotek, imadło). Zdejmuje to się bardzo podobnie to suportów ze zintegrowaną osią, można powiedzieć, że ponadczasowa konstrukcja Odkręć nakrętkę znajdującą się w lewym ramieniu. Wybij czymś ten wystający "bolec", od strony gwintu (to jest właśnie klin). Warto podłożyć coś pod ramię w celu lepszego transferu energii. Dalej już łatwo pójdzie, domyślisz się kolejnych kroków. Po naprostowaniu możesz wyczyścić suport (wianki i miski), nałożyć nowy smar i wszystko ponownie skręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Zastanawiam sie jak ja sciagnac domowym sposobem, tylko ze dostalem nowa korbe jak ponizej na zdjeciach i sie zastanawiam czy Ona w ogole sie nadaje do tego typu korbowodu? Cos mi sie wydaje ze ta nowa tutaj nie podejdzie :/ ??? Aby ściągnąć tą starą musisz odkręcić nakrętkę na klinie przy ramieniu korby i delikatnie młotkiem go wybić. Jeśli tą na kwadrat dostałeś to na razie żadna strata. Musisz kupić podobną z mocowaniem klinowym bo tutaj nic innego nie będzie pasowało dlatego że w mufie nie ma gwintów pod klasyczny suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek88 Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Zamówiłem rower na allegro, zlozylem i chce sie przejechac a tutaj cos trze, patrze a tu zebatka skrzywiona, uznali reklamacje i dostalem ta nowa zebatke, przyzjalem sie tej starej i cos mi nie gralo, no i znowu jaja bo mi przyslali nie ta zebatke co trzeba. Dzieki Panowie, z tego co czytam to ta sie nie nadaje, i albo musze kupic nowa taka jak mam, Ona jest jakby z oska razem tak? no bo tego co mi przyslali przeciez nie da sie zamontowac. dziekuje wam za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Najlepiej powiedz w sklepie że korbę z mocowaniem na klin stary typ i powinieneś dostać dobą tak ramię te z zębatkami jest razem z osią i jest nie rozłączne przy wybijaniu klina należy uważać żebyś gwintu nie zniszczył bo później nie nakręcisz nakrętki więc prze drewienko dobrze by było albo kup drugi klin kwestia 1-2zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 26 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Jeśli masz mufę suportu (tam gdzie wchodzi oś korby) niegwintowaną, możesz kupić taki suport (może gdzieś znajdziesz taniej): http://www.sklep-milou.pl/Suport_wciskany_40_x_122-557.html i założyć tą korbę. Jeśli masz mufę gwintowaną (mało prawdopodobne), musiałbyś kupić gwintowany suport na kwadrat, tylko trzeba by dobrać długość osi, jaką miałby mieć ten suport. Najlepiej zrób zdjęcie mufy i zmierz ją suwmiarką (szerokość mufy i średnica mufy) i wrzuć to tutaj. No i tradycyjnie: http://mslonik.pl/rowery/technika.html , do poczytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.