Skocz do zawartości

[korba] zwykły rower, jak sciagnac korbe i czy nowa sie nadaje do tego typu?

Krzysiek88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nowy rower ze skrzywioną korbą, która chce wymienic.

Oto ta korba:

nowa3.jpg

stara1e.jpg

Zastanawiam sie jak ja sciagnac domowym sposobem, tylko ze dostalem nowa korbe jak ponizej na zdjeciach i sie zastanawiam czy Ona w ogole sie nadaje do tego typu korbowodu?

nowa1.jpg

nowa2uf.jpg

Cos mi sie wydaje ze ta nowa tutaj nie podejdzie :/ ???

Kupiłeś niewłaściwą korbę.

Nie wiem na czym polega ta awaria starej korby. Jeżeli skrzywienie jest niewielkie to sugeruję zdjąć korbę i spróbować naprostować (młotek, imadło).

Zdejmuje to się bardzo podobnie to suportów ze zintegrowaną osią, można powiedzieć, że ponadczasowa konstrukcja :)

Odkręć nakrętkę znajdującą się w lewym ramieniu. Wybij czymś ten wystający "bolec", od strony gwintu (to jest właśnie klin). Warto podłożyć coś pod ramię w celu lepszego transferu energii. Dalej już łatwo pójdzie, domyślisz się kolejnych kroków.

Po naprostowaniu możesz wyczyścić suport (wianki i miski), nałożyć nowy smar i wszystko ponownie skręcić.

Zastanawiam sie jak ja sciagnac domowym sposobem, tylko ze dostalem nowa korbe jak ponizej na zdjeciach i sie zastanawiam czy Ona w ogole sie nadaje do tego typu korbowodu?

Cos mi sie wydaje ze ta nowa tutaj nie podejdzie :/ ???

Aby ściągnąć tą starą musisz odkręcić nakrętkę na klinie przy ramieniu korby i delikatnie młotkiem go wybić.

Jeśli tą na kwadrat dostałeś to na razie żadna strata. Musisz kupić podobną z mocowaniem klinowym bo tutaj nic innego nie będzie pasowało dlatego że w mufie nie ma gwintów pod klasyczny suport.

Zamówiłem rower na allegro, zlozylem i chce sie przejechac a tutaj cos trze, patrze a tu zebatka skrzywiona, uznali reklamacje i dostalem ta nowa zebatke, przyzjalem sie tej starej i cos mi nie gralo, no i znowu jaja bo mi przyslali nie ta zebatke co trzeba.

Dzieki Panowie, z tego co czytam to ta sie nie nadaje, i albo musze kupic nowa taka jak mam, Ona jest jakby z oska razem tak? no bo tego co mi przyslali przeciez nie da sie zamontowac.

dziekuje wam za pomoc

Najlepiej powiedz w sklepie że korbę z mocowaniem na klin stary typ :) i powinieneś dostać dobą tak ramię te z zębatkami jest razem z osią i jest nie rozłączne :) przy wybijaniu klina należy uważać żebyś gwintu nie zniszczył bo później nie nakręcisz nakrętki więc prze drewienko dobrze by było :P albo kup drugi klin kwestia 1-2zł :P

• 1 miesiąc temu...

Jeśli masz mufę suportu (tam gdzie wchodzi oś korby) niegwintowaną, możesz kupić taki suport (może gdzieś znajdziesz taniej): http://www.sklep-milou.pl/Suport_wciskany_40_x_122-557.html i założyć tą korbę. Jeśli masz mufę gwintowaną (mało prawdopodobne), musiałbyś kupić gwintowany suport na kwadrat, tylko trzeba by dobrać długość osi, jaką miałby mieć ten suport. Najlepiej zrób zdjęcie mufy i zmierz ją suwmiarką (szerokość mufy i średnica mufy) i wrzuć to tutaj.

No i tradycyjnie: http://mslonik.pl/rowery/technika.html , do poczytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...