Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou Skareb - opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam witam :)

Przeglądałem ostatnio archiwum allegro, widze że ładne sztuki takich amorków schodziły w okresie zimowym po 300-450 zł, są jeszcze relici i jakieś inne. Myślę czy na zimę nie kupić sobie takiego, waga koło 1400-1600g w tej cenie jest jak dla mnie rewelacyjna, aktualnie mam XCMa 100mm ( w ramie standard był 80mm, i widać że jest pochylona do góry ;|) który posiada luzy, ale do końca sezonu myśle przetrzyma, pytanie moje jest takie, czy ktoś miał styczność z takimi amortyzatorami, jak one pracują oraz czy są mocno awaryjne ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam

Hej

Posiadałem Skareba i miło go wspominam :) Waga niewielka, praca całkiem przyjemna (przynajmniej przy mojej wadze 67kg), co prawda nieco giętki, szczególnie jak założyłem tarcze, ale na spokojną jazdę rewelacja. Zrobiłem na nim ok 3k km, kilka maratonów i w zasadzie do samego końca dobrze mi służył. Co prawda któregoś razu zeszło z niego powietrze, ale nie zdążyłem sprawdzić czemu, bo mi wcześniej rower ukradli ;)

Skareby są giętkie bocznie, ale dość sztywne czołowo. Przy mojej wadze 62kg V-ki ocierają o obręcz. Mój Skareb Super (2005) jak na swoją wagę pracuje dość dobrze. Raczej nie ma co oczekiwać cudów, to starszy widelec na cienkich rurkach. Mój znajomek jeździ na sprężynowym Skarebie, wazy 92kg, z tarczą 180mm. Klocki mu ocierają, ale amortyzator poza tym działa bardzo sprawnie.

Miałem już 3 sztuki. Teraz też mam :icon_cool: Serwis banalnie prosty , wszystko zrobisz samemu. Link do fotostory(serwis) : http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-amortyzatora-manitou-skareb-comp-air-2005r-z-tlumieniem-tpc.html .

Od siebie mogę napisać że amortyzator faktycznie mało sztywny bocznie. W jednym miałem też problemy z blokadą skoku. Ale serwis i mała naprawa pomogła :thumbsup: Ogólnie jak za taką kasę polecam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...