neo6 Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Witam,jestem nowy na tym forum i od niedawna zaczalem sie interesowac rowerumi.Od wczoraj mam wielki problem. Orientuje sie moze ktos jak wygladaja hamulce hydrauliczne Deore LX pod Center Lock, Zaciski BR-M585 ? bo tego dotyczy moje pytanie, w jednym zacisku wypadl mi tłoczek i wylało sie sporo oleju. za bardzo nie wiem jak mam to naprawic, odpowietrzyc itp.. orientuje sie ktos moze jak mi pomoc ? bo hamulec w ogole nie dziala..
Jarod Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 Hmm tloczek mi nigdy nie wypadl, probowales go po prostu wcisnac i zalac hamulec na nowo olejem i odpowietrzyc. O odpowietrzaniu bylo na forum musisz poszukac
fryta Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 neo witam na forum, ale na początek poczytaj http://forumrowerowe.jgc.pl/Zasady-Pisania...atow-t9018.html
czaja188 Napisano 19 Stycznia 2006 Napisano 19 Stycznia 2006 A jaki to problem odpowierzetrzyc :eek: ? Odkręcasz śrubke i czekasz aż powietrzze zejdzie,a w tym czasie dolewasz plyn. Takie to trudne?
neo6 Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Napisano 20 Stycznia 2006 Teraz juz nie trudno, zrobione, dzieki za odpowiedzi, ogolnie fajne forum duzo mozna sie dowiedziec, a mnie sie takie info przyda bo wlasnie rower robie, chociaz juz wlasciwie zdecydowana wiekszosc czesci jest kupiona i zlozona, ale mimo wszystko duzo jest ciekawych wypowiedzi ktore na pewno sie przydadza
neo6 Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Napisano 22 Stycznia 2006 Mam jeszcze jedno pytanko:-) do czego słuzy taka mała srubka na manetce ? ona jest na taki bardzo malutki kluczyk imbusowy:-)
birdman Napisano 22 Stycznia 2006 Napisano 22 Stycznia 2006 ona reguluje poozenie tloka; im mocniej ja wkrecisz tym bardziej bedzie on wcisniety przez co hamulec bedzie bardziej zacisniety; no i odwrotnie; tylko jej nie wykrec
Jarod Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 Ta śrubka zmienia też odległość klamek od kierownicy. Kręcąc w lewo sie oddala a w prawo zbliża
neo6 Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Napisano 24 Stycznia 2006 OK, dzieki wszystkim za odpowiedzi :-)
neo6 Napisano 3 Lutego 2006 Autor Napisano 3 Lutego 2006 dzis skonczylem budowe mojego roweru, wszystko chodzi swietnie, jednak najlepsze sa hamulce hydrauliczne, jesli ktos ma zamiar kupic tarczowki to polecam, obojetnie czy to bedzie deore, lx, hone czy xt, wlasciwie wszystkie sa takie same..
czaja188 Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 Jeżeli właściwie wszystkie są takie same to po co kupywać Hona albo XT? Jak można mieć o wieeeele taniej Deore?
neo6 Napisano 4 Lutego 2006 Autor Napisano 4 Lutego 2006 hone jest jak lx tylko ze czarny, deore jest bardzo podobny do lx (mowa o hydraulikach) a xt szczerze mowiac to nie wiem, ale pewnie tez cos podobnego, tak czy siak, polecam te hydrauliki, sa naprawde dobre
czaja188 Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 Deore LX Hone to ta sama konstrukcja. Ale XT jest chyba troszeczeke leżejszy i to wszystko
neo6 Napisano 4 Lutego 2006 Autor Napisano 4 Lutego 2006 no wlasnie:) ale siła hamowania raczej ta sama, bo chyba nic genialniejszego w tym xt nie wymyslili co ma lx albo deore
czaja188 Napisano 4 Lutego 2006 Napisano 4 Lutego 2006 Chybbaa nic tam nie wymyslili. Wiem ze są troche lepsze materiwły zastosowane.
neo6 Napisano 8 Lutego 2006 Autor Napisano 8 Lutego 2006 Mam pytanie, czy w tarczowkach klocki,moga dotykac tarczy ? nie mocno ze az kolo sie nie moze ruszac, ale bardzo delikatnie tak ze sa ustawione zaraz przy tarczy i delikatnie trą, kolo sie rusza bardzo swobodnie jednak klocki delikatnie tra, tak moze byc ? czy to moze wpłynac na pogorszenie mocy hamowania ? i jeszcze jedno pytanie jak tarcze sa rozgrzane to gorzej hamuja ?
MIC Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Klocki nie powinny trzec o tarcze,ale sily to nie pogorszy tylo co by mnie to bardzo denerwowalo. Rozgrzan tarcza pogarsza skutecznosc hamowania
czaja188 Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Hydraulika jest bardzo cieżko wyregulowac, tak aby klocki w ogóle nie dotykały tarczy. Mi minimalnie trą o tarcze i jakoś nie czuje pogorszenia mocy. Ale jak trą to sie zcierają i gorzej sie rozpeda to są moim zdaniem wady tarcia klocków o tarcze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.