Faza12 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 mam dylemat w wyborze amorka i chciałem porownac własnie te dwa amorki i dowiedziec sie ktory lepszy RST GILA 100 TnL SR XCM-HLO 100 moja waga to 55kg a wzrost 165cm? prosze o szybka odpowiedz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytko Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Ja mam tego SR, ważę prawie 70kg i powiem Ci, że jest dla mnie za twardy. Raz jeździłem na RST nie był specjalnie lepszy. SR po 1700 km zaczął łapać luzy, ale po małym kręceniu w nim jest lepiej... szczerze to nie poleciłbym żadnego(choć w tej cenie to chyba nie ma innych?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faza12 Napisano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 nie tylko kupuje rower i seryjnie maja wbudowane rst lub sr i nie wiem mysle ze rst bedzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 24 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Jeśli jesteś ograniczony tylko do modeli rowerów z powyższymi amortyzatorami to ja pozostałbym przy Gili. Na moje oko Gila jest trwalsza. Dłużej wytrzymuje na hamulcach tarczowych(dla porównania mam rowery firmowe na xcm które katują dzieciaki i które to nie mają przejechanego nawet tysiąca km a luzy mają ogromne). Masz też opcję sprzedać amortyzator po zakupie i dokupić coś innego. Jest jeszcze opcja tuningu - tu trzeba działać delikatnie by nie uszkodzić korka (by nie było problemów z gwarancją). Proces jest całkowicie odwracalny. Warto pomyśleć nad inną sprężyną. Standardowo w środku siedzi sprężyna o grubości drutu 3,9 mm. Ja znalazłem na allegro sprężynę do wiatrówki o potrzebnych parametrach i grubości drutu 3,2 mm i jest zauważalna poprawa pracy pod ciągle odchudzającą się żoną (pode mną dobija przy byle dziurze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Faza12 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 tez tak mysle dzieki wielkie za odpowiedz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dratfa17 Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ja bym wybrał XCM , mam kilku znajomych na tym amorku i nie narzekają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 29 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Ja bym wybrał XCM , mam kilku znajomych na tym amorku i nie narzekają Ja mam znajomego co nie narzeka, a mój ma ogromne luzy, wszystko kwestia szczęścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Jestem dokładnie tego samego zdania co kolega wyżej Mój XCM złapał luzy po 300-500 km, a teraz po 3000km ma luzy na lewo i prawo (ale na szczęście składam drugi rower na Raidonie Air - zobaczymy jak się będzie sprawdzał) Ogólnie mówiąc mój xcm, pode mną (50 kg) jest akurat. Gdybym użytkował go zgodnie z przeznaczeniem, pewnie luzy nie pojawiłyby się tak szybko, ale... Ja wolę lekko zaszaleć na rowerze niż turlać się po mieście. Jeśli zamierzasz jeździć głównie do szkoły/pracy/na wycieczki po asfalcie i lekkim lesie to ci go polecę. Ale jeśli coś ostrzejszego - lepiej dozbierać na np. Raidona (400 kilka zł) czy Duro (300 kilka zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.