Skocz do zawartości

[Amotryzator] RST GILA 100 TnL vs Santuor XCM Lockout 100mm?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam tego SR, ważę prawie 70kg i powiem Ci, że jest dla mnie za twardy. Raz jeździłem na RST nie był specjalnie lepszy. SR po 1700 km zaczął łapać luzy, ale po małym kręceniu w nim jest lepiej... szczerze to nie poleciłbym żadnego(choć w tej cenie to chyba nie ma innych?)

• Mod Team

Jeśli jesteś ograniczony tylko do modeli rowerów z powyższymi amortyzatorami to ja pozostałbym przy Gili.

Na moje oko Gila jest trwalsza. Dłużej wytrzymuje na hamulcach tarczowych(dla porównania mam rowery firmowe na xcm które katują dzieciaki i które to nie mają przejechanego nawet tysiąca km a luzy mają ogromne).

Masz też opcję sprzedać amortyzator po zakupie i dokupić coś innego.

Jest jeszcze opcja tuningu - tu trzeba działać delikatnie by nie uszkodzić korka (by nie było problemów z gwarancją).

Proces jest całkowicie odwracalny. Warto pomyśleć nad inną sprężyną. Standardowo w środku siedzi sprężyna o grubości drutu 3,9 mm. Ja znalazłem na allegro sprężynę do wiatrówki o potrzebnych parametrach i grubości drutu 3,2 mm i jest zauważalna poprawa pracy pod ciągle odchudzającą się żoną ;) (pode mną dobija przy byle dziurze).

Jestem dokładnie tego samego zdania co kolega wyżej :)

Mój XCM złapał luzy po 300-500 km, a teraz po 3000km ma luzy na lewo i prawo (ale na szczęście składam drugi rower na Raidonie Air - zobaczymy jak się będzie sprawdzał)

Ogólnie mówiąc mój xcm, pode mną (50 kg) jest akurat. Gdybym użytkował go zgodnie z przeznaczeniem, pewnie luzy nie pojawiłyby się tak szybko, ale... Ja wolę lekko zaszaleć na rowerze niż turlać się po mieście.

Jeśli zamierzasz jeździć głównie do szkoły/pracy/na wycieczki po asfalcie i lekkim lesie to ci go polecę.

Ale jeśli coś ostrzejszego - lepiej dozbierać na np. Raidona (400 kilka zł) czy Duro (300 kilka zł)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...