Tomass Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Cześć! Niedługo będę zdejmował osprzęt z ramy i przy okazji chciałbym dokładnie wyczyścić i przesmarować takie części jak pancerze, linki, przerzutki i temu podobne drobiazgi. Macie może jakiś sprawdzony sposób na w miarę dokładne wyczyszczenie pancerzy? Czym to potem nasmarować, żeby elegancko chodziło? Smar stały będzie chyba za gęsty, a zwykły olej maszynowy znowu może wyciekać. Chętnie przeczytam wszystkie porady. Pozdrówka Tomek
stasiek Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 http://www.dh-zone.com/artykuly/pancerze_linek.php
Puma [JFK] Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 stasiek... raczej nie podawaj linków do innych forów rowerowych...
thomash Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Przecież to jest tylko link do artykułu na dh-zone....
Gość Gość Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 Kiepska to metoda z temtej strony. Taka ilość oleju w pancerzu spowoduje, że będzie on wyłaził i zbierał brud na linki. Moim zdaniem najlepiej jest wlać jakiś płyn penetrujący do środka, i kożystając ze sprężarki przedmuchać pancerze. Jest to bardzo skuteczne. Jak se teraz myślicie ze nie macie sprężarki to nie jest to problem, bo jest ich dużo na stacjach benzynowych. Potem wystarczy wlać do pancerza odrobinkę Finisz Lajna i będize dobrze.
mrpawel Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 jak ostatnio wymieniałem linkę i pancerz hamulca, to mi kolo powiedział w sklepie zebym niczym nie smarował :| bo smar łapie brud i sie zatrze... Tylko się własnie tez zastanawiam jak wyczyścić jeśli nie chodzi jak trzeba?
Tomass Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Napisano 17 Stycznia 2006 Ok, dzięki. Jak już pozdejmuję wszystko to spróbuję podziałać i zobaczymy co z tego wyjdzie.
sebekfireman Napisano 17 Stycznia 2006 Napisano 17 Stycznia 2006 jak ostatnio wymieniałem linkę i pancerz hamulca, to mi kolo powiedział w sklepie zebym niczym nie smarował :| bo smar łapie brud i sie zatrze... Tylko się własnie tez zastanawiam jak wyczyścić jeśli nie chodzi jak trzeba? Nie należy smarować gęstymi smarami tylko lekkimi smarami - czyli takimi które szybko odparowują tworząc suchą woskową powierzchnię.
Tomass Napisano 18 Stycznia 2006 Autor Napisano 18 Stycznia 2006 Wpadłem jeszcze na taki pomysł... Sebekfireman napisał, że należało by to posmarować czymś, co zostawia woskową powierzchnię. A gdyby tak rozpuścić kawałek świeczki, zanurzyć w tym linkę, pogotować chwilkę, wyciągnąć i zostawić rozprostowaną do wyschnięcia? Z jednej strony dobrze, bo zostawi suchą, woskową powierzchnię ale z drugiej znowu boje się, że będzie zbyt sztywne i przy zginaniu cała powłoka się zwyczajnie wykruszy. Co o tym sądzicie? Pozdrowionka Tomek
von Lauenberg Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 Smar teflonowy, np czerwony Finish Line powinien być ok, po zastygnięciu przypomina wosk. Ten ze świeczki będzie zbyt kruchy.
romi Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 Świeczka - dobry plan Ja osobiście jestem za olejami z teflonem. A przy okazji zapytam jak czesto wymieniać pancerze? I czym sie sugerować, bo robię to na tak zwanego czuja.
dużepiwo Napisano 18 Stycznia 2006 Napisano 18 Stycznia 2006 Ja bym był wymieniał wtedy, gdy po wyczyszczeniu i nasmarowaniu by nie działały poprawnie. Tak przypadkiem ten temat nie powinien być w dziale konserwacja?
Tomass Napisano 19 Stycznia 2006 Autor Napisano 19 Stycznia 2006 Heh... W takim razie kupię FL'a - przyda się przy okazji do łańcucha
bialykom Napisano 19 Stycznia 2006 Napisano 19 Stycznia 2006 raczej 'kupie do lancucha, przyda sie przy okazji do pancerzy' ;]
Mod Team Odi Napisano 19 Stycznia 2006 Mod Team Napisano 19 Stycznia 2006 Ja ostatnio czyściłem pancerze. Wpakowałem do pancerza końcówkę WD40 (a dokładniej Rdza Stop ale to podobne) i chwilkę psikałem.
cookiesrulez Napisano 19 Stycznia 2006 Napisano 19 Stycznia 2006 Ja robię tak: Zdejmuję linki, smaruję je FL (zielonym - czerwonego nie mam chwilowo ale do wiosny pewnie i tak nie będę jeździł) i przesuwam pancerz w tę i z powrotem zbierając za każdym razem brud z linki za pomoca szmatki. I tak aż do czasu kiedy linka będzie płynnie poruszała się w pancerzu albo nie będzie już brudu do starcia z niej.
MarcinN Napisano 23 Stycznia 2006 Napisano 23 Stycznia 2006 Ja niedługo będę przerzucał hamulce i przerzutkę do nowego roweru i w sumie też powinienem się pobawić w czyszczenie, ale właśnie dlatego, że zmieniam części nie mam nawet wolnych 20zł na wydanie np. na linki, tak więc czy do czyszczenia pancerzy mogę użyć przysłowiowego "kujawskiego"? Mam jeszcze jedno pytanie, czy linek teflonowych nie trzeba smarować przed włożeniem do pancerzy? Pozdrawiam i sorry za OT :wink:
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Napisano 24 Stycznia 2006 teflon jest generalnie po to zeby nie trzeba bylo smaorowac a linki teflonowe stosuje sie z pancerzami teflonowanymi od srodka i wtedy sadze ze smar moze szkodzic nawet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.