Skocz do zawartości

[1800-2400] Kross Evado 1.3 vs. Kross Level A4 (po mieście)

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co b?dzie lepsze ?

• Kross Evado 1.3 (2011)
      5
    • Kross Level A4 (2011)
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich...

Mam mały problem z wyborem odpowiedniego roweru dla siebie. Potrzebuje roweru z głównym przeznaczeniem dojazdu co dziennie do pracy (przez miasto, około 10km tam i z powrotem).

Po przestudiowaniu tego forum i ogólnych informacjach w internecie wiem że dobrym wyborem na początek jest Kross.

Ta firma jak i jej rowery nawet mi się podobają i mają dobrą renomę w śród użytkowników...

Przechodząc do konkretów, po konsultacji z Panią z firmowego sklepu Krossa doradziła mi dwa rowery Kross Evado 1.3 lub Kross Level A4 (oczywiście oba z 2011).

Oba te rowery są bardzo podobne Evado jest w całości na osprzęcie Shimano i ma koło 28 calowe, na temat Level-a nie będę pisał bo każdy wie co ma (dodam że charakterystyczna różnica to koła 26 cali)...

Bardzo proszę o pomoc z dobraniu dobrego/lepszego roweru...

Z góry bardzo dziękuje...

Pozdrawiam

Marek K.

Napisano

Dla Ciebie lepszym wyborem będzie Evado, rowery crossowe z racji konstrukcji lepiej sprawdzają na utwardzonych drogach.

Napisano

Dziś jeszcze zaproponowano no Level A6 (2011) te to już ma wszystko co bym chciał oprócz kół 28"...

Oczywiście to już całkowicie rozbiło mój tok myślenia...

Napisano

Dziś w jednym ze sklepów mi zaproponowano Unibike Xenon (2011).

Wydaje mi się lepszy ponieważ jest prawie w całości na osprzęcie SHIMANO DEORE.

Porównując go do wcześniejszego Krossa (Evado 1.3) to wydaje mi się o wiele lepszy.

Jak byłem wcześniej już prawie zdecydowany na Tego Evado to teraz Unibike bardzie do mnie przemawia...

Czy warto tyle dołożyć i jak według was wygląda porównanie tych dwóch rowerów ?

Jak się ma Kross do Unibike ?

Z góry wielkie dzięki...

Napisano

No tak, Unibike nie dość, że ma lepszy napęd to jeszcze amortyzator, jeśli geometria Ci pasuje, to oczywiście warto dołożyć i kupić Unibike.

Napisano

jeśli geometria Ci pasuje

Dobrze to rozumiem:

Oznacza to że podczas przymierzania w sklepie pozycja jest dobra, nic nie boli ?

Jak/czym różni się geometria w tych obu rowerach ?

Napisano

Nie wiem, ponieważ Unibike nie podaje geometrii nowych modeli, kiedyś ich ramy były nieco dłuższe.

W sklepie to raczej nigdy nic nie boli zwłaszcza jak sprzedawca kit wciska ..., ale przecież można "wyczuć" który rower Ci bardziej "leży", oczywiście w pewnym stopniu można modyfikować pozycję na rowerze. .

Napisano

Dziś w jednym ze sklepów znów mi odradzali tego Unibike.

Czytuje "ma za giętką ramę i za ciężkie koła"

Podobno się niewygodnie jeździ i oczywiście polecają coś innego (jakiegoś droższego Cuba)...

Czy jest gdzieś we Wrocławiu sklep który nie namawia do zakupu rowerów których ma najwięcej...

Może mnie ktoś poratować konkretnymi wskazówkami na co szczególnie zwrócić uwagę żeby się nie dać naciągnąć i coś konkretnie doradzić...

PS.

Z roweru do około 2000zł robi się już powoli rower koło/ponad 3000zł...

Napisano
Czytuje "ma za giętką ramę i za ciężkie koła"

To są brednie chciwego sprzedawcy :voodoo:

Czy pozycja na rowerze jest odpowiednia to chyba sam potrafisz ocenić, a to da się zrobić tylko w czasie przymiarki.

Napisano

Z tego co mówił sprzedawca (a gadane miał dobrą) to tego czy rower jest wygodny i "jak szybko da się na nim przemieścić z punktu A do punktu B" nie da się wyczuć podczas przymierzania.

Że jest to odczuwalne po jakimś czasie "np. jak Pan by dostał do testów dwa różne rowery, na 2 tygodnie wtedy da się to zauważyć"...

Z tego co mi mówił to przy przymierzaniu nie da się tego odczuć, ale nie za bardzo poleca ten rower.

Głównie dlatego że jak wielu podczas zakupu zwracają uwagę na osprzęt a zapominają o tym co jest najważniejsze, geometrie/komfort jazdy...

Oczywiście kilka krotnie powtarzał że jego sklep nie jest związany z żadnym z producentów, dlatego on będzie doradzał nie dla tego żeby sprzedać...

To całe zamieszanie coraz bardziej mi mięci i w końcu powali już sam nie wiem co jest prawdą...

W każdym ze sklepów mówią co innego a tu tylko jeden kolega (za co jestem mu bardzo wdzięczny) stara się mi pomóc...

Bardzo proszę o pomoc bo już sam powoli nie wiem co jest lepsze i co jest ważne...

Pozdrawiam

Marek K.

Napisano

Taa, no to może parę opinii z Forum poczytasz, lub popytasz właścicieli Zethos/Xenon, oni chyba wiedzą na ile jest wygodnie ...

Napisano

Ok. Decyzja co do wyboru zapadła myślę że najlepszym będzie: Cube Nature white black grey 2011.

Teraz staram się znaleźć go odpowiednim rozmiarze w jakimś sklepie we Wrocławiu.

Unibike Xenon jest bardzo fajny ale ma jedna wadę, nie podoba mi się jego wygląd, a jestem w jakimś stopniu estetom...

Bardzo proszę po raz ostatni czy to dobry (ostateczny) wybór/zmiana... ?

Napisano

Witam, mam problem z wybraniem roweru.

Dokładnie chodzi o to że są dla różne sklepy i dwa różne rowery o różnych rozmiarach. W każdym ze sklepów doradzają inaczej, a ja już sam się pogubiłem jak powinno być...

Dla jasności i przejrzystości ponumeruje oba sklepy żeby było wiadomo gdzie co radzą/mówią...

Mam około 195cm wzrostu, a odległość od krocza do ziemi wynosi 83-85cm. Chodzi o rower Cross-owy:

Unibike 19" - Gdy stoję nad rowerem (rama między nogami) odległość krocza do ramy jest około 10cm (pięść wchodzi spokojnie), podczas krótkiej przejażdżki nie odczułem jakiegoś dyskomfortu...

Sklep(1) na początku mówili że ciut mały ale że może być, gdy przyszedłem następnym razem i zacząłem mówić że chyba za mały to przyznali rację i zaproponowali inny mostek z wygiętą kierownicą i przesunięcie siedzenia do tyłu.

Sklep(2) nie przymierzałem roweru w tym rozmiarze.

Cube 50cm - Podczas przymierzania odległość ramy od krocza jest około 8cm (pięść wchodzi na styk). Podczas przejażdżki wszystko super...

Sklep(1) bez przymierzania stwierdzili że będzie lepiej niż na 19" (ale my nie mam takiego rozmiaru i na tym się skończyło)

Sklep(2) na początku mówili że jest ok. ale potem zaproponowali rozmiar 58cm (również Cube). Podobno na 50cm "wyglądam dziwnie" (za mały rower do mojego wzrostu)...

Cube 58cm - Jak mam rower między nogami to górna rurka ramy jest na styk (czują ją ale jest około 2cm luzu).

Sklep(1) podczas przymierzania sierdzili że jest za duży...

Sklep(2) jest ok. tak powinno być "dobrze na nim wyglądasz", "bierz tego"...

Przyznam się że bardziej jestem za rowerem Cube-a i ten rower chciałbym kupić, Unibike jest taki sobie... (chodzi o osprzęt i w jakimś stopniu o wygląd).

Bardzo proszę o radę bo już nie wiem sam co mam zrobić, komu wierzyć, jak wybrać żeby było dobrze i potem nie żałować...

Napisano

Problem w tym, że jesteś nieproporcjonalnie zbudowany ;) noga 85 cm to nie jest wiele przy 195 cm.

Weź pod uwagę, że jest to rower crossowy, a nie góral, nie potrzebujesz tyle miejsca nad ramą, inna sprawa to długość (a nie wysokość) ramy, oraz rozstaw kół, ponieważ powinieneś być "wyważony" w ramie, nie załatwia się tego długim mostkiem i cofnięciem siodełka.

A teraz musisz dokonać wyboru - sam ;)

Ps.

Rama Unibike crossowa 19" jest dla Ciebie zdecydowanie za mała (za krótka) .

Napisano

Problem w tym, że jesteś nieproporcjonalnie zbudowany ;) noga 85 cm to nie jest wiele przy 195 cm.

Weź pod uwagę, że jest to rower crossowy, a nie góral, nie potrzebujesz tyle miejsca nad ramą, inna sprawa to długość (a nie wysokość) ramy, oraz rozstaw kół, ponieważ powinieneś być "wyważony" w ramie, nie załatwia się tego długim mostkiem i cofnięciem siodełka.

A teraz musisz dokonać wyboru - sam ;)

Ps.

Rama Unibike crossowa 19" jest dla Ciebie zdecydowanie za mała (za krótka) .

Ja wiem który rower chce/wolę ale jaki rozmiar będzie lepszy 50 czy 58cm?

Ja bym się skłaniał w stronę 58cm, tylko boje się że będzie za duży, że po dłuższej jeździe będzie nie wygodnie...

Napisano

No przepraszam, ale o długości ram właśnie pisałem, 50 czy 58 różnią się długością, a nie patrząc na wysokość rury podsiodłowej (i na to jak na nich wyglądasz), na którym rozmiarze lepiej się czułeś ?

Tylko ty sam możesz na to odpowiedzieć, czy pytasz innych jakie buty będą dla Ciebie wygodniejsze ?

Napisano

No przepraszam, ale o długości ram właśnie pisałem, 50 czy 58 różnią się długością, a nie patrząc na wysokość rury podsiodłowej (i na to jak na nich wyglądasz), na którym rozmiarze lepiej się czułeś ?

Tylko ty sam możesz na to odpowiedzieć, czy pytasz innych jakie buty będą dla Ciebie wygodniejsze ?

Ok. już rozumiem, tylko podpowiedz mi, co albo jak to sprawdzić który jest wygodniejszy ?

Jechać przed siebie i nic więcej ?

Napisano

A jak inaczej możesz sprawdzić ? po prostu przejedź się na rowerze o ile to możliwe jak najdłużej, i sprawdź na którym rozmiarze lepiej się czujesz, na którym pozycja bardziej Ci odpowiada, czy nieco bardziej zgarbiona na 50 czy rozciągnięta na 58.

Dla ułatwienia tabelka z dokładną rozpiską, popatrz na MTB touring :

http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...