Skocz do zawartości

[4500 PLN]Full do lasu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak napiszę im, że Crime to rower enduro, to reakcja będzie podobna :)

A ta jednozawiasowa krowa swoją drogą to naprawdę dobry rower. Z bikeboardu cytatu nie dam (bo się nie lubie podpierać kolorowymi pisemkami), ale nie każdy jednozawias to syf.

Cytat z bikeBoardu podałem, bo był tu już wcześniej przytaczany link do tego artykułu.

Czy ja pisałem, że jednozawias to syf? Ten rower do FR się jak najbardziej nadaje.

Napisano

Twoja propozycja jest zła, i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni, to że rower jest tani nie znaczy , że trzeba się na niego bezmyślnie napalić ...

Napisano

Problem w tym, że Twoje argumenty są żadne ...

A Autor wątku nie chce ani Rockridera ani Krossa, tylko Kellysa lub Gianta :teehee:

Napisano

Problem w tym, że Twoje argumenty są żadne ...

Ech...

A Autor wątku nie chce ani Rockridera ani Krossa, tylko Kellysa lub Gianta :teehee:

Bo na to ma zniżkę. Ja mu podałem jeszcze tańsze rozwiązanie.

Napisano

Jeżeli chodzi konkretnie o ten rocznik czyli http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/yukon/7727/45273/ vs. http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=24326&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=269&subcat_id=270 to brałbym Wandala, bo ma lepszy amortyzator, choć niepokoją mnie te hamulce...

Crime ze zmianą korby i opon wyjdzie też koło 3300 zł. Będzie ważył tyle co Wandal, a powinien mieć lepszą pracę zawieszenia - 190 mm damper na 120 mm skoku, w Kellysie 165 mm damper na 115 skoku, więc gorsze przełożenie.

Napisano

Lepszy amor? Podstawowy sprężynowy Recon lepszy od powietrznego Epicona?

Jeździłeś czy gdzieś wyczytałeś te rewelacje?

Naprawdę mam prośbę, nie mieszaj ludziom w głowach, bo głupoty wypisujesz straszne w tym temacie.

Następne takie posty potraktuje jak spam.

@hakaman, które konkretnie modele masz za te 3k? yukon fx1, 2?

Napisano

Wojtek, jeżeli chodzi o płynność pracy to owszem - sprężyna stalowa w podstawowym Reconie chodzi o wiele ładniej niż powietrzna w Epiconie. Jeżeli chodzi Ci o masę i możliwości regulacji Suntour pewnie byłby lepszy. Ty masz punkt widzenia bardziej krosiarski, ale nie każdy musi patrzeć podobnie.

Druga sprawa - skoro podkreślacie z Rulezem że rower jest tylko do lasu jak napisał autor, to bez sensu wydawać 4500 na rower z wykwintnym systemem amortyzacji - ot taki starszyYukon FX1 da spokojnie radę, a kosztuje 2 tysiaki z hakiem. Z drugiej strony wiem że i po lesie bez gór można spokojnie wykorzystać Irona ze 130mm z tyłu, a nawet jemu często brakuje skoku :icon_wink:

Napisano

youkon fx1

hamulce sobie zmienie mam na starym rowerrze avid juicy 3

zgadzam recon lepiej chodzi bo na nich obudwu jezdzilem tylko nie w tych rowerach

Napisano

@Janisław, ja krosiarski? Skąd ten pomysł? ;) Siedzę w górach i codziennie rozmyślam o większym skoku, a że mi pękła ostatnio rama, to mam wolną rękę i marzy mi się endurak ;)

Ja generalnie wagi nie licze, ale pamiętam o tym że są tacy co liczą.

Co do amorów, to trzeba pamiętać, że standardowo jest montowana stosunkowo twarda sprężyna w amorach RS a kolega waży jak napisał w 1 poście 68kg, to zupełnie się mija z celem, bo amor będzie tępy przy jego wadze.

@hakaman, jak pytasz o te dwa konkretnie modele to moim zdaniem yukon, ale koniecznie sprawdź czy amor pasuje, bo ja jestem przekonany na 100% że będzie za twardy.

Wymiana sprężyny to kłopotliwa sprawa, jedna szt to ok 100zł, a nie masz pewności która będzie odpowiednia, to trochę kupowanie w ciemno. O ile dobrze pamiętam są 4 twardości więc nie da się tego płynnie dozować jak jak w przypadku powietrznego.

Napisano
zgadzam recon lepiej chodzi bo na nich obudwu jezdzilem tylko nie w tych rowerach

No właśnie - ten sam amor chodzi inaczej w różnych rowerach, to że jest miękki to za mało, powinien być efektywny ;)

Jeździłeś na innych to przejedź się na tych dwóch i wybierz ten na którym lepiej się czujesz .

Napisano

Co do amorów, to trzeba pamiętać, że standardowo jest montowana stosunkowo twarda sprężyna w amorach RS a kolega waży jak napisał w 1 poście 68kg, to zupełnie się mija z celem, bo amor będzie tępy przy jego wadze.

@hakaman, jak pytasz o te dwa konkretnie modele to moim zdaniem yukon, ale koniecznie sprawdź czy amor pasuje, bo ja jestem przekonany na 100% że będzie za twardy.

Sprężynę można równie dobrze wymienić na bardziej miękką i po problemie.

Napisano

to że jest miękki to za mało, powinien być efektywny ;)

A co znaczy "efektywny" w przypadku widelca?

Jak dla mnie ma przede wszystkim wygładzać nierówności terenu oraz dbać o przyczepność przedniego koła. Czy buja, kołysze, pompuje itd. nie ma już większego znaczenia. :icon_wink:

Wojtek, sorki za krosa, zagalopowałem się :icon_wink: A koło Bielska masz całkiem fajne tereny do śmigania, planuje niedługo tam się zjawić :thumbsup:

A RS kiedyś standardowo montował sprężyny na 75kg, jeżeli pozostali przy takim secie to 68kg chłopak z ekwipunkiem powinien spokojnie dać na nim radę.

Napisano

Ważne czy "nadąża" jeśli wjedzie się na "tarkę" czy korzenie, czy nie nadąża i wyłapuje co drugie, czy niepotrzebnie nie nurkuje czyli właśnie "dba o przyczepność koła" sama sprężyna tego nie załatwi, ważny jest tłumik .

Napisano

Nie wiadomo, producenci amorów w widelcach montowanych do rowerów potrafią robić różne oszczędności, zależnie od tego ile za amor chce zapłacić producent roweru.

Dlatego pozornie takie same amory w rożnych rowerach mogą pracować inaczej ...

Napisano

No właśnie my też nie, rowery są różne, inaczej będą jeździły, inaczej będzie pracowało zawieszenie,pozycja na rowerze będzie inna - sam musisz zadecydować, 100 mm wystarczy do jazdy w lesie, ale 120 może być fajniejsze, zależy co kto lubi .

Napisano

W tej chwili mam mostek 100mm i jest on dla mnie trochę za krótki. Mam 15 lat - jaki mam wybrać rozmiar? 17,5 czy 19,5? Chcę używać tego roweru przez minimum 3 lata.

Napisano

Ja bym brał 17,5. Co prawda ja urosłem od 13go roku życia raptem 1 cm (179 -> 180 cm), ale full 18 cali ze skokiem 120 mm (i to z dość niskim suportem) obecnie jest dla mnie jak ulał.

Napisano

@hakaman: To mierzyłem na rowerze złożonym na ramie Kross Crime właśnie --> wejdź w moje dodane rowery i to będzie jeden z nich. Możesz porównać na oko wysokość suportu Wandala i jego.

Na Tosa Inu mam 17,5 cali, ale nie liczę, bo tam suport jest już wyżej. A lat mam 24.

Napisano

Składałem ze starych częsci - miałem hardtaila na ramie Accent El Nino, dorwałem ramę od Crime'a i podmieniłem. Za nową ramę z damperem dałem 990 zł. Nowy (cały rower) Crime stoi obecnie niecałe 3100 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...