hakaman Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Napisano 10 Sierpnia 2011 Co się stało z moją odpowiedzią? Powtórzę rulez ile kosztował cie ten rowerek? Pomóżcie wybrać z tych dwóch. Co lepsze kellys, wandal czy youkon? Na te dwa mam procent u kolegi.
arek_wro Napisano 10 Sierpnia 2011 Napisano 10 Sierpnia 2011 Rower, który ma Rulez sporo przewyższa twój budżet. Co do yukona i wandala to te 10% rabatu to żadna okazja. W tym momencie sezonu zaczynają się wyprzedaże i taki rabat nie jest niczym nadzwyczajnym. Od tych dwóch wolałbym Rockridera albo Vipera.
hakaman Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Napisano 11 Sierpnia 2011 Słuchajcie, z tych dwóch wandal czy yokon? Tego się nie da czytać, każdy następny post tak pisany leci do kosza. Zły Moderator.
Rulez Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisano 11 Sierpnia 2011 Słuchajcie, z tych dwóch wandal czy yokon? Najlepszy sposób to namalować je na kartce i zakręcić butelką .
Konrax Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Hakaman, nie bardzo rozumiem twoje posty...Zły Moderator ma rację A ty nie rozumiesz co ci koledzy piszą. Poprosiłeś żeby ci podpowiedziano w wyborze roweru, oni ci zaproponowali za podobną cenę inne lepsze rowery od tych co ty sugerujesz, a jeżeli zależy ci na czymś innym niż jakości jazdy to ja ci mówię że każdy ma swój gust...
kosa23 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Możesz zrobić ankietę , jak dla mnie Yukon FX1. Jakieś promocje na Kellysy, pierwsze z googla wyskakuje. .
Peterp079 Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Nie rozumiem po co brać yukona w tej cenie skoro mozesz mieć Tranca x5.
Tormentor Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Kross Crime teraz jest w wyprzedażach na allegro za 3k zł: http://allegro.pl/kross-crime-3-rock-shox-sram-wyprzedaz-wys-0zl-i1759194966.html http://allegro.pl/kross-crime-3-rower-gorski-enduro-okazja-i1760109859.html Tutaj recenzja z bikeBoardu: http://download.bikeboard.pl/pdf/enduro_5tys.pdf W sumie, gdyby się uprzeć, to można sprzedać oryginalną ramę (jeżeli nie ufamy Krossowi) i za pozostałą kwotę wrzucić coś bardziej renomowanego.
JaniszMTB Napisano 12 Sierpnia 2011 Napisano 12 Sierpnia 2011 Jeździłem na Rockriderze i szczerzę Ci powiem że sam na niego smaku nabrałem... Po co kupować coś gorszego za więcej, skoro można mieć coś lepszego za mniej?
Tormentor Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Jeździłem na Rockriderze i szczerzę Ci powiem że sam na niego smaku nabrałem... Po co kupować coś gorszego za więcej, skoro można mieć coś lepszego za mniej? Kross Crime gniecie tego Rockridera 9.1 (http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-9-1-2011-173280104/) - tańszy o prawie 1000 zł, lepszy amortyzator, hamulce, czterozawiasowe zawieszenie (Rockrider to jednozawiasowiec), osprzęt podobnej klasy. Jedyne co "do lasu" nie pasuje to dwublatowa korba z rockringiem, ale to można wymienić i dalej będzie taniej. I mimo, że Kross jest tylko w jednym rozmiarze, to do Twojego wzrostu pasuje.
Rulez Napisano 15 Sierpnia 2011 Napisano 15 Sierpnia 2011 Obawiam się, że Ciebie przygniótł ten Crime, i dlatego wypisujesz banialuki o zawieszeniu Rockridera Crime jest do innego rodzaju jazdy, jest zbyt pancerny, nie wiem po co miał by się w niego pakować.
Tormentor Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 OK, racja, co do zawieszenia się zgadzam - NEUF z wirtualnym punktem obrotu, a nie jednozawias, jak napisałem. Co do reszty... Może mostek, korba i pedały nadają mu "pancernego" charakteru, ale sama rama jest dość delikatna i nie robi wrażenia pancernej.
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Pancerny jeśli chodzi o osprzęt, po co mu do jazdy po lesie rower z 16 biegami i 140 mm skoku z przodu -całkiem zbędnym ciężkim amorem, do tego ciężkie obręcze - koła zaplecione na 36 szprychach ?
Tormentor Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 (Ja wiedziałem, że w porównaniu z forum emtb.pl to tutaj wszyscy wszystko ważą i każdy gram się liczy, ale bez przesady;) ) Pisałem, że w tej cenie spokojnie można zmienić tą korbę czy mostek na mniej pancerny (i korbę na na 3 blatową). Amortyzator ma regulowany skok, co się może przydać. Wagowo nie jest wiele cięższy (1911 g wg bikeBoard) i ma sztywną oś. To nie jest przecież 3 kilogramowy Marcok. Obręcze (wg danych, które znalazłem, Alexrims DH-19 588 g) też nie są jakieś mega ciężkie, więc to tylko kwestia opon - wymienić na lżejsze i waga tych rowerów będzie bardzo podobna. Słowem: w Krossie zmienić korbę na 3 blatową, (opcjonalnie) mostek/kierownica, opony i nadmierna pancerność znika, a nam pozostaje dobrych pareset złotych w kieszeni.
Rulez Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Genialne . Kupi Krossa - wymieni : amor, obręcze , opony, korbę, kasetę manetki i wtedy dorówna wagą i ilością biegów Rockriderowi ...
wojtekkrakow Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 @Tormentor a czytałeś w ogóle nazwę tematu? Tam pisze "full do lasu" . Po co mu polecasz taką ciężką kupę złomu do lasu? Po za tym co cie obchodzi czy ktoś liczy gramy czy nie, każdy ma swoje podejście do jazdy na rowerze. Uszanuj to.
Tormentor Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Genialne . Kupi Krossa - wymieni : amor, obręcze , opony, korbę, kasetę manetki i wtedy dorówna wagą i ilością biegów Rockriderowi ... Nie widzę sensu dążęnia też za wszelką cenę do 27 biegów. O wymianie amora też nie pisałem, trzymajmy się może bardziej rzeczowych argumentów. @Tormentor a czytałeś w ogóle nazwę tematu? Tam pisze "full do lasu" . Po co mu polecasz taką ciężką kupę złomu do lasu? Po za tym co cie obchodzi czy ktoś liczy gramy czy nie, każdy ma swoje podejście do jazdy na rowerze. Uszanuj to. No to teraz jeszcze powinienem chyba być postawiony pod płotem i rozstrzelany za obrazę uczuć religijnych...Ja rozumiem, gdybym tu polecił mega pancerną, 18 kilogramową freeride'ową krowę i upierał się przy swoim, ale Crime nawet nie stał koło pancernego enduraka/frirajdówki. Swoją drogą, to nie pamiętam, żeby autor wątku coś pisał o mega odchudzaniu roweru. Skoro tak, to nie widzę braku szacunku w proponowaniu mu nieco cięższego roweru, który jest o 1/4 tańszy, a ma lepsze części (widelec, hamulce). Gdyby miało być koniecznie lekko, to by za tą cenę kupił wylajtowanego, ściganckiego hardtaila. Rockrider (wg danych producenta - więc pewnie zaniżonych) waży 13,9 kg. Kross według bikeBoardu waży 15,2 kg na ciężkich oponach i z ciężką korbą, mostkiem i kierownicą, a mając widelec ze sztywną osią. Wystarczy zmienić opony na bardziej wylajtowane i mamy 0,5 kg mniej. Zmienić korby na 3 blatowe Hollowtechy (FireX GXP, Deore) i mamy kolejne pareset gram mniej. Zatem jest niewiele (tak, dla mnie to niewiele) ciężej, a taniej i rower zdecydowanie bardziej uniwersalny (po wymianie korb na 3 blatowe) i w cięższym terenie na pewno spisze się lepiej (za sprawą widelca).
wojtekkrakow Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 Jak nie widzisz różnic między tymi dwoma rowerami i ich przeznaczeniem to nie ma co dyskutować. Crime ma aspiracje do lekkiego enduro, a Rockrider to klasyczny XC. Idźmy dalej, w Decathlonie jest teraz wyprzedaż tego roweru: http://www.decathlon...2011-173287821/ Tylko że w wersji 2010, stoją po 1999zł (np w bielsku stoi pare sztuk) Nic tylko brać, amor jeszcze lepszy niż w Crime, hamulce też, a że autor nie pisał nic o odchudzaniu i w sumie po lesie na upartego da rade tym pojeździć, ja bym brał. Co sądzisz o tym? Fajny rower i tani! Podzespoły na pewno lepsze niż w Rockriderze 9.1 i do tego 2x tańszy. No chyba sam sobie kupie...do lasu.
Tormentor Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 mi waga nie przeszkadz anapiszcie cos o ramie bo wiadomo dozbieram cos to cos wymienie Czyli ani wymiana, ani waga nie jest problemem dla autora wątku
wojtekkrakow Napisano 16 Sierpnia 2011 Napisano 16 Sierpnia 2011 co lepsze do jazdy w lesie To wszystko w temacie.
Tormentor Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Jak nie widzisz różnic między tymi dwoma rowerami i ich przeznaczeniem to nie ma co dyskutować. Crime ma aspiracje do lekkiego enduro, a Rockrider to klasyczny XC. Widzę różnice, jednak uważam, że wymiana korb i opon załatwi sprawę. Klasyczne XC o skoku 120/120 mm... Może z krosiarstwem mam obecnie mało wspólnego, ale dla mnie daleko temu do klasyki XC. Idąc dalej - cytat z bikeBoard - test Rockridera 9.1 z 2008 roku http://download.bikeboard.pl/pdf/btwin_rockrider_91_2008.pdf Rockrider to zdecydowanie rower enduro. Świadczy o tym nie tylko skok amortyzacji, ale również geometria pozwalająca na wygodną jazdę na długich dystansach, łatwe podjeżdzania i opanowanie na szybkich zjazdach. Idźmy dalej, w Decathlonie jest teraz wyprzedaż tego roweru: http://www.decathlon...2011-173287821/ Tylko że w wersji 2010, stoją po 1999zł (np w bielsku stoi pare sztuk) Nic tylko brać, amor jeszcze lepszy niż w Crime, hamulce też, a że autor nie pisał nic o odchudzaniu i w sumie po lesie na upartego da rade tym pojeździć, ja bym brał. Co sądzisz o tym? Fajny rower i tani! Podzespoły na pewno lepsze niż w Rockriderze 9.1 i do tego 2x tańszy. No chyba sam sobie kupie...do lasu. No daj spokój - nie porównuj jednozawiasowej, ciężkiej,ponad 18 kilogramowej FR krowy z damperem sprężynowym i monstrualnym skokiem do rachitycznego Crime'a, który po lekkich modyfikacjach waży ~0,5 kg więcej.
wojtekkrakow Napisano 17 Sierpnia 2011 Napisano 17 Sierpnia 2011 Idź na forum emtb.pl i napisz im że Rockrider 9.1 to rower enduro, przyjdź tutaj i pochwal się co na to powiedzieli A ta jednozawiasowa krowa swoją drogą to naprawdę dobry rower. Z bikeboardu cytatu nie dam (bo się nie lubie podpierać kolorowymi pisemkami), ale nie każdy jednozawias to syf.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.