Skocz do zawartości

[łańcuch] problem po czyszczeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem używany rower z bardzo małym przebiegiem (około 100km)który stał 2 lata w garażu. Łańcuch w rowerze był trochę zabrudzony, w niektórych miejscach były minimalne ślady rdzy - sprawiał wrażenie trochę sztywnego ale działał bardzo dobrze. Stwierdziłem, że go wyczyszczę i wymoczyłem go w benzynie 95. Łańcuch umył się bardzo dobrze, posmarowałem go pędzelkiem, olejem który kupiłem specjalnie do łańcuchów. Po przejechaniu kilku kilometrów łańcuch się dobrze rozchodził i pojawił się problem z "rzegotaniem" na tylnych 4 największych zębatkach. Im mocniej naciskam na pedała pedały tym dźwięk jest mocniejszy. Przerzutka jest ustawiona, jest to SLX z przebiegiem 300km który kupiłem do wcześniejszego roweru ( i ją przełożyłem), jest na pewno sprawna. Łańcuch nie przeskakuje na zębatkach, jest to HG73. Co może być przyczyną, czy mogłem uszkodzić łańcuch? Wygląda na dobrze nasmarowany.

pozdrawiam

Napisano

Czym nasmarowałeś ten łańcuch? Rozumiem, że w etylince trochę poleżał potem założyłeś, nasmarowałeś i odczekałeś kilka godzin aż olej "wejdzie" do środka?

Napisano

opcje widze tutaj trzy:

1. slabe smarowanie - rozwiazaniem moze byc przesmarowanie jeszcze raz. tylko nie pedzelkiem .... bo po paru kilometrach bedziesz mial taki syf na lancuchu, ze hej :) kropelka oleju w kazde ogniwo :)

2. Regulacja - byc moze problem jest z regulacja przerzutki - sprawdz i wyreguluj.

3. ta opcja raczej przy zalozeniu, ze rower ma jednak wiecej niz 100km :) - w tym przypadku zakladam, ze cztery najwieksze zebatki byly uzywane b.rzadko i nie sa zuzyte proporcjonalnie do lancucha. jesli jednak jestes pewien tych 100km to ten punkt smialo wykresl :)

Napisano

Nasmarowałem teraz łańcuch znacznie mocniej, jutro zobaczę co się dzieje. Przerzutkę regulowałem - bdb przerzuca, kręciłem linką przy manetce w lewo w prawo i nic nie pomagało.

ostatecznie wymienię łańcuch na nowy- może to pomoże.

Napisano

pewnie bardzo mało jeździłeś na tych zębatkach na których teraz hałasuje a łańcuch jest pewnie nieźle rozciągnięty. Jak założysz nowy to może przeskakiwać na bardziej zużytych koronkach.

Napisano

Z tego co piszesz to praktycznie nowy łańcuch tyle że długo stał. Porządnie nasmaruj i rozruszaj w rękach każde ogniwo, może troche skorodował w miejscach styku.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 23 Lipca 2011 - teraz to mądrego struga
Ukryte przez mrmorty, 23 Lipca 2011 - teraz to mądrego struga

Hah, mam nadzieję, że nie smarowałeś zewnętrznych (bocznych) elementów łańcucha ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Już wiem co było przyczyną, łańcuch był za mokry ( za dużo oleju), może to trochę dziwne ale w tym momencie kiedy z łańcucha nie cieknie olej i trochę się zabrudził, napęd ucichł i już nie słychać trzasków. A byłem już w sklepie po nowy ( gorszy miałem kupić bo HG53), tylko sprzedawca mi doradził abym pojeździł jeszcze chwile może mu przejdzie.

Napisano

w lecie używaj oleju na suche warunki(dry) bedzie ci sie mniej brud do niego kleił

podokręcaj też wszystkie śruby (profilaktycznie)

Napisano

Tak jak napisał Pixon , smar musi wejść w ogniwa do środka. Miałem ten sam problem niedawno , po wyczyszczeni i smarowanku rzęził na niektórych zębatkach , lepiej chodził ten co czyszczony niebył. Poprostu musi się rozejść dokładnie ,wszędzie wcisnąć i będzie gites :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...