Skocz do zawartości

[rower] Corratec X-VERT EXPERT DISC vs. Unibike FLITE 2011

rugbyfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej jak w tamcie stoję już przed wyborem jednego z tych dwóch modeli:

http://www.unibike.pl/flite.html

http://www.pepibike.pl/index.php?p147,corratec-x-vert-expert-26-cali-2011-gratis-serwis-premium#nclid=bac479632c6d2dfa2ad24e546b915a05

Nie patrzymy na cenę chodzi tylko o porównanie który lepszy do jazdy po lesie, jazdy po drogach z fotlikiem dziecięcym na wyprawy, a po zdjęciu fotelika na cięzki teren.

Prośba o pomoc w wyborze?

Napisano

W praktyce nie będzie żadnej różnicy, w ciężkim terenie oba polegną, obydwa mają opony na "normalny" teren,, nie ma zwycięzcy.

Napisano

Skoro cena nie gra roli,to wybierz Corratec'a,bo to Corratec.Natomiast osobiście ze względu na geometrię ramy wolałbym Unibike'a,no ale to nie ja tu kupuję. Poza tym osprzętowo i wagowo są zbliżone,jednak wolałbym z tyłu przerzutkę XT i te szersze opony Continental jeśli chodzi o ten cięższy teren,bo amortyzatory,to posiadają raczej średnie. B)

Napisano

Powiem tak co do tego ciężkiego terenu to zobaczymy, jak chodzi o geometrię na FLITE jezdziłem wokół sklepu, i przypadł mi do gusty 19', pod względem wygody siedzenia i pozycji. Na CORRATECu nie siedziałem i pewnie się nie przymierze ponieważ nigdzie w trójmieście nie ma ich w salonach. co do przedniego widelca to wiem że nie jest to amortyzator najwyższych lotów, ale to zawsze można zmienić. To teraz podam aspekt ceny a mianowicie za FLITA miałbym zapłacić jakieś 2345 zł, a za Coratteca 2000 zł. A jak teraz wyglada ich porównanie.

Zaznaczam że na Carratecu nie siedziałem i nie przejechałem nawet metra, wiec jak do mnie przyjedzie to bedzie wielka niespodzianka albo ......

Proszę o porade,

Napisano

No to odpowiem Ci w ten sposób, jeśli na Unibike czułeś się dobrze, to Corratec w rozm. 19" ma dużo krótszą ramę do tego wysoką główkę sterów, co sprawi, że jazda na nim będzie zupełnie inna, wyprostowana (jest to tzw. turystyczne MTB), więc zamawianie go w ciemno jest delikatnie pisząc nierozważne ...

To masz geometrię, 585 mm długości horyzontalnie w rozm. 19" to baaardzo mało ...

http://www.corratec.de/en/bikes2011/mtb/classic_hardtail/x-vert_expert.php

Napisano

W praktyce nie będzie żadnej różnicy, w ciężkim terenie oba polegną, obydwa mają opony na "normalny" teren,, nie ma zwycięzcy.

Ciekawe masz teorie :whistling: A napiszesz jaśniej co niby się stanie jak wjedzie nimi w góry :blink:

Napisano

No np. dosyć łatwo może pociąć te cienkie oponki na kamienistych zjazdach , a jak by popadało, to te opony pięknie się ślizgają - obydwa modele...

Napisano

Co do opon to racja. Dziękuje za informację odnośnie ramy też już przesiedziałem przy rzutach geometrii tych ram, a czy jest sznsa odnie sienia tej ramy np do ramy KROSSa Level A2 - na tym też siedziałem i z tego co widzę to gemetria trochę zbliżona do tego Corrateca.

No np. dosyć łatwo może pociąć te cienkie oponki na kamienistych zjazdach , a jak by popadało, to te opony pięknie się ślizgają - obydwa modele...

Co do jazdy po górach , to aż tak daleko bym nie wybiegał - na razie chcę zjeździć rejony parku trójmiejskiego. Opony w razie czego zawsze mozna wymienić.

No to odpowiem Ci w ten sposób, jeśli na Unibike czułeś się dobrze, to Corratec w rozm. 19" ma dużo krótszą ramę do tego wysoką główkę sterów, co sprawi, że jazda na nim będzie zupełnie inna, wyprostowana (jest to tzw. turystyczne MTB), więc zamawianie go w ciemno jest delikatnie pisząc nierozważne ...

To masz geometrię, 585 mm długości horyzontalnie w rozm. 19" to baaardzo mało ...

http://www.corratec....vert_expert.php

Fakt że bez przymieżania trochę ciężko ale może wybiorę się po niego osobiście do poznania i uda mi się go przymierzyć. Ale zawsze kupujac go w tej cenie uda sie go łatwo i szybko sprzedac na allegro.

Tak jak mówię w zdecydowanej większości będę jeździł z fotelikiem i dzieckiem z tyłu, więc moża ta pozycja będzie OK,

Napisano

No to koniecznie się przymierz, bo zapewniam Cię, że górna rura 585 mm horyzontalnie to bardzo mało przy 19", a różnica długości ramy 25 mm to bardzo dużo ... więc przymiarka konieczna .

A co ma fotelik do pozycji na rowerze to nie wiem, albo się na rowerze czuję dobrze albo nie ...

Napisano

No tak. nie doczytałem, Kross A2 przy 19" ma 601 mm czyli o 16 mm więcej , a to dużo, do tego ma niższą główkę ramy i większy rozstaw kół, więc to zupełnie inny rower ;)

Napisano

Kross mi tak nie do końca pasował, nie czułem się na nim super wygodnie. Czyli i tak muszę zrobić wycieczkę do poznania i się do niego przymierzyć lub brać w ciemno i ewentualnie go sprzedać, przy takiej cenie stratny nie będe, najwyżej pozostanie FLITE, gdby nie żona już by wziął UNIBIKE ale gdzieś się zapytał i masz tu los taka okazja. Wydaje mi się że cena jest super, źródło pewne a za te pieniądzie nie znajdę nowego roweru z tego rocznika z takim osprzętem, chciaż może warto zmienić ten widelec na jakiegoś ROCK SHOCKA, łatwiej dopłacić teraz róźnicę niż poźniej zostać z dwoma.

Ale parafrazując to wszytko Corratec to dobry wybór i jeszcze w tej cenie?

Napisano

Taa, kupować rower tylko dlatego, że cena jest niska to delikatnie pisząc nieroztropność, już widzę jak tłum chętnych rzuca się na ten rower na Allegro ;)

Napisano

Poszukaj roweru o podobnej geometrii u siebie (np Scott Aspect)i już będziesz wiedział czego chcesz bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...