Ziomek Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Przyszedl czas na lancuch... Chcialbym Was zapytac jak kupowac lancuch? Troche sie nie znam na specyfikacji tych wszystkich lancuchow : twardy, miekki i jeszcze wiele rzeczy o ktorych nie ma zupelnie pojecia! Wymieniam wlasnie caly naped w moim TREKKINGU (korba- 48/38/28, tylna przerzutka, manetki) i pozostal jeszcze lancuch! I co robic? Kupowac samemu czy oddac do serwisu by mi sami dobrali? Wiadomo lancuch do roweru trekkingowego nie bedzie duzo kosztwoac ok. 25-30 zl, ale nie chce zeby mi wcisneli cos co im zostalo na sklepie (byle by sprzedac i sie uspokoic) lub jakas tandete. I na co zwracac mam uwage przy zakupie / doborze lancucha! Przypomianam ze bedzie to jazda po miescie i w miare szybka jazda poza miastem (jazda po asfalcie)! Myslelem cos nad lancuchami Shimano, ale... POMOZCIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Podobno łańcuch powinno się dobierać w zależności od tego jaką posiadasz kasetę (jak to wygląda naprawdę w praktyce to nie wiem). Poza tym nie wiadomo ilo biegowy masz napęd a to jest istotna sprawa przy wyborze łańcucha. Ale strzelając w ciemno że masz 8 biegowy i jakąś tańszą kasetę to polecam z Shimano IG-51 lub HG-51 lub z SRAMa PC-48 lub PC-58. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Otóż: Kaseta: Shimano Altus 7 rzedowa (45 zł) Manetki: Shimano Alivio 3 x 8 - Przerzutka tylna: Shimano Alivio 8 Korba : Jeszcze jej nie mam, ale mysle o czyms takim Shimano Dual Sis i jaki lancuch? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Czyli to co podawałem wyżej w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Ale strzelając w ciemno że masz 8 biegowy i jakąś tańszą kasetę to polecam z Shimano IG-50 lub HG-50 lub z SRAMa PC-48 lub PC-58. Shimano czy SRAM - Sa jakies roznice: jesli chodzi o wytrzymalosc, matrial - cokolwiek Ktory by najbardziej pasowal? DZIEKUJE Sebek!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Co do wytrzymałości to zależy na kogo trafisz - jeden powie Tobie że Shimano inny że SRAM. Mi się wydaje że mają one podobne wytrzymałości. Na korzyść SRAMa idzie to że ma on spinkę ale jest trochę droższy. Ci powiem tylko tyle - obojętnie który spośród tych 4 łańcuchów wybierzesz będziesz na pewno zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 17 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Wejde jeszcze w szczegoly: Spinka czy bez Spinki? Raz sprzedawca mi cos mowil o tym, ale tak mowil ze go nie zrozumialem! Moze Wy mi powicie cos wiecej? Co daje spinka? Czy warto dolozyc ok 6 zl wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Najtańsza spinka sramowska, na jaką trafiłam, kosztowała 2 zeta - więc może, zamiast dokładać 6 zeta do łańcucha Srama, poprosić od razu w serwisie o wstawienie spinki do łańcucha Shimano ? Niezależnie zresztą od tego, na który łańcuch się zdecydujesz - polecam spinkę: znacznie łatwiej jest dbać o napęd. Dzięki spince możesz łańcuch zdejmować, kiedy ci się podoba, i nie potrzebujesz do tego narzędzi. O wiele dokładniej i szybciej można wtedy umyć łańcuch (wrzucając go do pojemnika z benzyną ekstrakcyjną lub naftą) oraz resztę napędu (łańcuch nie przeszkadza). Pozdrówko wykładowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pol Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 , poprosić od razu w serwisie o wstawienie spinki do łańcucha Shimano ? Mozna cos takiego zrobic? Walnac spinke sramowska do lancucha Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 pewnie, ze mozna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Osobiście bardziej polece srama (przy 7 biegach itak jest tanio) Z tego względu, że łańcuchy shimano są bardziej miekkie od sramowskich. Ponieważ Shimano zakłada, że łańcuch miękki nie uszkodzi zebatek, a sram zaklada, że jak lancuch sie rozciaga to niszczy zebatki. Prawda jest taka, że na obydwóch będziesz jeździć , jednak shimano może nie znieść przerzucania biegów przy dużych obciążeniach. A jako że sram się mniej rozciąga to dłużej pojeździsz. Jeśli coś z tego zrozumiałeś to na pewno weźniesz srama. P.S kolejnym argumentem jest fakt, że większość bikerów jakich znam jeździ właśnie na sramie. Będąc bardziej precyzyjjnym bierz model PC - 10 na pewno będziesz zadowolony. Koszt - 20 zł. Ale się rozpisałem :eek: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Pamiętam jak kiedyś Żbik zarzekał się, że spinka Sramowska z łańcuchem Shimano nie współpracuje zbyt dobrze (coś tam haczy, czy jakoś tak - dokładnie chyba nie wyjaśnił albo ja mam sklerozę). Osobiście używałem łańcucha Shimano ze spinką KMC i było ok. Ale to tak na marginesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Mój Rycerz używa łańcucha shimanowskiego (STX-RC) ze sramowską spinką i wszystko bardzo zgrabnie działa ... Wcześniej miał właśnie KMC i trudniej było ją rozpiąć - przynajmniej w naszym odczuciu. Dlatego zmieniliśmy i jesteśmy zadowoleni (a konkretniej to Rycerz ). Pozdrówko subiektywne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Widać różnie to bywa. Może wyciągnę jakis stary shimanowski łańuszek i spróbuję... Natomiast w kwestii KMC, to u mnie wręcz sama się rozpinała (no prawie sama ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 A no widzisz - czyli to jednak faktycznie zależy od przypadku ... Pozdrówko na chybił trafił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cub_S Napisano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Ja przez pewien czasu używałem spinki ConneXa z Shimanowskim HG-70 i działało bardzo ładnie Mysle że SRAMowską spinką nie powiino być problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 19 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Aktualizacja: Dzisiaj kupilem lancuch! Nie wiem co mnie sklonilo , ale zdecydowalem sie na SRAM PC-38 ze spinka! Pytanie do Sebka/do Was : czy taki lancuch bedzie pasowac do takiego osprzetu: Kaseta Shimano Altus 7 rzedowa, przerzutka tył Alivio 8 rzedowa Bedzie PASOWAC?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 No to faktycznie musiał być spontaniczny zakup skoro najpierw kupiłeś a teraz sie pytasz czy będzie pasować. :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 bedzie co do dzialania spinek. uzywam spinki srama z lancuchem kmc i jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 19 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 No to faktycznie musiał być spontaniczny zakup skoro najpierw kupiłeś a teraz sie pytasz czy będzie pasować. :lol: Spontan - ale tak nie do konca! Sebek proponowal mi SRAM PC-48 ,PC- 58 ale gosc w sklepie powiedzial i ze PC-38 bedzie wystarczajaco pasowac : PC-48, PC-58 bedzie za twardy! Wszystko wyjdzie/wyjedzie w "praniu".... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Spontan - ale tak nie do konca! Sebek proponowal mi SRAM PC-48 ,PC- 58 ale gosc w sklepie powiedzial i ze PC-38 bedzie wystarczajaco pasowac Tzn mi chodziło że max do Twojej jazdy to zakup PC-58 - wyżej nie ma sensu się pchać. A brałbym PC-48 bo one mają już chromowane powierzchnie sworzenia, a PC-38 z tego co się orientuję tego nie ma. PC-48, PC-58 bedzie za twardy! Tej twardości to nie bardzo mogę zrozumieć w przypadku łańcuchów - śmierdzi mi to marketingiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Dlazczego PC-38 ze spinka? PC-48 i 58 przewyzszały moje mozliwosci portfelowe, stad taki zakup! Najwyzszy czas na proby sprzetu! Tak naprawde to moj pierwszy zakupiony lancuch! Sebek jakby cos to jeszcze bede pisac... Dzieki za rady!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominiq Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 ja cały czas jeżdże na łańcuchach shimano ze spinkami srama i nie ma problemów, kiedyś założylem spinke KMC (myślałem że droższa=lepsza) jednak pękła mi z jednej strony i juz nie miałem łańcucha a było to 50 km od domu więc nie ciekawie, srama pc38 tez kiedyś miałem - fajny łańcuszek, teraz mam łańcuch kmc (odpowiednik IG51) i tez jestem z niego zadowolony, miałem tez kiedyś przez przypadek IG30 ale to juz jest porażka zupełnie odradzam zakup tego łańcucha, bo szybko się rozciąga, bardzo szybko i niszczy przez to kasete i korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziomek Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 PC-48 bo one mają już chromowane powierzchnie sworzenia, a PC-38 z tego co się orientuję tego nie ma. O co chodzi z tym : chromowame powierzchnie sworzen? Czy to az tak bardzo wplywna to na jakos jazdy, czy tez na sam mechanizm napedowy - mam tu na mysli : kasete, tylna przerzutke? Co tak naprawde te chromowe powierzechnie sworzen daja? Ja mam lancuch PC-38(tyle ze jeszcze nanim nie jezdzilem)! Nie uprawiam jakiejs ekstremalnej jazdy, bo mam trekkinga! Czy warto sie pakowac w PC-48 czy pozostac przy Pc-38? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 28 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Generlanie doradzic ci moge łańcuch grupy shimano którą masz w rowerze ja tak zawsze dobieram i jest ok. Nie zdawaj sie na serwisantów bo jeśli nie są jacyś dobzi znajomi to ci tak dobiora że zabulich kupe kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.