munenori Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 Witam Posiadam tylne koło z obręczą Saiko,559x19,z piastą pod wolnobieg. Chciałbym wymienić w nim piastę na taką pod kasetę,co wiązałoby się z przepleceniem koła. Pytanie,czy opłaca się robić to samemu,czy raczej dać sobie spokój i poszukać nowego koła z solidną piastą pod kasetę? Nigdy jeszcze nie zaplatałem koła,mam chęć spróbować.Interesuje mnie raczej solidna piasta,mój roczny przebieg to ok. 6000-7000km,pod kasetę 8. Co moglibyście polecić solidnego i raczej długowiecznego? Pozdrawiam
adas651 Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 na nauke zaplatanie to polecam jakieś tanie koło z marketówki bo jak porysujesz lub/i pokrzywisz to nie bedzie duża szkoda
Mod Team sznib Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Napisano 21 Lipca 2011 Tak jak kolega pisze, nauczyć się najlepiej na początku na kiepskim, tanim kole. Tym bardziej że od tego jak zrobione zostanie koło zależy jego wytrzymałość. co do piasty, choćby taki Novatec: http://allegro.pl/novatec-tyl-maszyny-najtaniej-i1713914630.html
ProjeC19 Napisano 21 Lipca 2011 Napisano 21 Lipca 2011 lepiej kupić sobie koło albo kupić części i niech Ci w serwisie zaplotą A pewnie nie masz centrownicy to dobrze i tak samemu tego nie zrobisz:) Taaa tylko pamietaj jak wymienisz koło kupisz kasete to kaseta będzie nowa a korba, i łańcuch już nie więc je też musisz doliczyć do kosztów:)
munenori Napisano 21 Lipca 2011 Autor Napisano 21 Lipca 2011 Mam już drugie koło,a te które chcę zrobić to jest to pierwsze,ponieważ na początku sezonu zmieniłem napęd z wolnobiegu na kasetę. Teraz chcę po prostu nauczyć się samemu zapleść koło,zrobić sobie coś w rodzaju koła zapasowego,pod kasetę 8,na nowy sezon. Te moje chyba nie jest najwyższej klasy,w gruncie rzeczy nie przyda mi się na nic.Piasta novatec jest pod hamulce tarczowe,ja chyba zostanę przy v-brake.Kaseta będzie oczywiście nowa,korba jest nowa,ale będzie chyba tylko do końca sezonu,zostanie mi zmienić manetki(mam pod 7). Rower to arkus classic 1100,ale już z nowym napędem-kaseta,korba,łańcuch.
Mod Team Puklus Napisano 22 Lipca 2011 Mod Team Napisano 22 Lipca 2011 Nauke warto rozpocząć wiem z doświadczenia ja sobie sam składam koła. CO ci moge polecić to zainwestuj w naprawde dobry klcz do nypli, program spokeman do liczenia szprych, tu masz taki internetowy http://www.prowheelbuilder.com/spokelengthcalculator/ i odpowiedni śrubokręt tez nie zawadzi. Na Początku Zeby w ogole złapać o co kaman rozbierz jedno koło i skłądaj jak drugie wzorowe np. przednie albo z innego roweru o takim samym zaplocie i ilości szprych. Jak długość obecnych podpasuje do nowej piasty mozesz ich użyć ale pamietaj zeby zawsze wymieniać nyple jak raz uzywałęm starych i skonczyło sie lamentem swietokrzyskim w moim nie do konca kulturalnym wydaniu Zaczyna sie od otworu na wentyl i jazda reszte złapiesz sam albo doczytasz sobie w necie Przy piastach z bebenkiem 8/9 rzędów prawie na 100% potrzebne bea szprychy różnej długości, jak sie uzyje tkakich samych koło nie wyjdzie na srodku ale to przy standardowych piastach jak shimano bo wystraczy dodać mocowanie tarczy zmieszane z niesymetrycznymi kołnierzami i tak trzeba liczyc Korby nie musisz zmieniać chyba ze jest naprawde zajechana, natomiast lancuch no wypada
dovectra Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 na naukę nigdy za późno... choć ja składam koła od 9 -go roku życia... na początek jedno na wzór przed nos
munenori Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Piasta-wybiorę coś z novateca,szprych na razie nie będę kupował,bo nie znam wymiarów piasty,a na kalkulatorze nie ma do wyboru ani obręczy saiko,ani piast novatec(jest tylko jeden rodzaj do wyboru),kaseta raczej szosowa HG50 11-21. Jak precyzyjnie muszę podać wymiary w kalkulatorze szprych-wystarczy dokładność 1mm? Będę musiał jeszcze zmienić manetki,bo mam pod 7s-jakie polecacie?
rybciasum Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 kup alivio nie wiem czy 2011 są pod 8sp, jeżeli tak to polecam alivio 2011, z opinii tutaj są podobno rewelacyjne
munenori Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 Chodzi o takie Alivio: http://allegro.pl/piasta-tyl-shimano-kaseta-fansport-i1727951148.html przyznam,że bardziej interesuje mnie coś na maszynach,dokładnie ten model: http://allegro.pl/piasta-tyl-novatec-nt-802-36h-398g-na-maszynach-i1726648618.html chociaż jest tam drugi novatec, http://allegro.pl/nowe-novatec-v-brake-mtb-xc-l-maszynowe-wys-0-i1712393977.html ale z oska 9mm,ta 10mm będzie chyba lepsza
rybciasum Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 ale ja mowilem o klamkomanetkach / manetkach w tym że one są pod 9sp a nie 8
munenori Napisano 22 Lipca 2011 Autor Napisano 22 Lipca 2011 To nie zrozumieliśmy sie,klamki faktycznie 2011 tylko 9 sp. A może całkiem gripshifty?nie wiem co prawda jak się z nimi jeździ,cały czas jadę na klamkomanetkach,ale może warto spróbować?
djwiocha Napisano 22 Lipca 2011 Napisano 22 Lipca 2011 Jemu chodziło o manetki alivio Edit: zapomniałem odświeżyć i zonk ;D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.