Skocz do zawartości

[napęd] Z 3x8 na 2x8

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Drodzy koledzy i koleżanki, planuje swoją korbę pracującą w konfiguracji 3x8 przerobić na 2x8. Moje pytanie brzmi czy lepiej zostawić 32/22 czy jakaś inna konfiguracja? Powodem przeróbki ma być to że nie używam blatu w ogóle i w zupełności mi wystarcza przełożenie 32/11. I kieruje do was 2 pytanie: Wystarczy odkręcić blat i przykręcić wówczas tarczę 32t? czy trzeba jakieś podkładki stosować?

Napisano

Jeśli śruby będą za długie żeby się w kominach schować, wrzucasz podkładki, jak nie, to nie wrzucasz ;P Możesz średnią koronkę przykręcić po zewnętrznej stronie, na miejscu blatu, ale wtedy zburzysz indeksację na manetce, ale wyprostujesz linie łańcucha , tudzież możesz założyć nieco dłuższy suport w celu ratowania linii łańcucha :)

Napisano

Też myślałem nad przejściem z przodu na dwie zębatki,ale na pewno nie na konfigurację 32-22T tylko conajmniej 44-26/28T,bo w przeciwieństwie do ciebie zdarza się często,że blat 44 bywa za mały.Mógłbym mieć z miłą chęcią nawet 46-28,ale to było by ciężkie do obsłużenia przez przerzutkę.na razie zrezygnowałem z tego i zostaję przy trzech koronkach,bo jednak i ta najmniejsza jak się okazuje się przydaje. :rolleyes:

Natomiast jeśli zastosujesz konfigurację 32-22,to tarcza 32 musi zostać na swoim miejscu,bo przecież tej najmniejszej nie przykręcisz w miejsce środkowej.Aby wyrównać linię łańcucha można by zastosować dodatkowo podkładkę pod prawą miskę łożyska jeśli masz taki suport,albo wymienić suport na taki z nieco szerszą osią. B)

Napisano

Ale gapa ze mnie :P Nie napisałem ze mam korbę Shimano FC-M590 ;X Zobaczę dzisiaj przy przeglądzie zdejmę tarczę i postaram się zrobić zdjęcia :) Nie ma przypadkiem tarcz 38 t? :P

Napisano

Nie mam nic do stalowych bo i tak będą 2 stalowe. Załączam kilka fotek jednocześnie przepraszając za trochę brudny rower(musiałem i tak odkręcić ramie korby więc zdjąłem i zobaczyłem jak wygląda na 2 zębatkach) i słabą jakość fotek. Chyba skłaniał bym się do 36.

>>>FOTKI!<<<

Napisano

I ku jakiej opcji zębatek się skłaniasz? Sam myślę o czymś w stylu 26-38 lub 28-38, z tym że do 9rzędowej kasety. Mniejszą można by wziąć z jakiejś korby trekkingowej, większą np. właśnie od Dartmoora.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Skłaniam się prawdopodobnie ku 26-38. W późniejszym czasie chce założyć kasetę 9 rz. O własnie jak za długie kominy to możliwe że sobie je skrócę. Korba przejdzie modernizację już na amen za 2-2,5 tygodnia jak dobrze pójdzie, podczas już na stałe montażu sztywniaka Mosso :)

Napisano

Używam 22-36T. W terenie 36 mi osobiście wystarcza, ale niestety jeżeli chcemy unikać przekosów łancucha, to "przeskok" pomiędzy tymi zębatkami jest spory. Najchętniej korzystałbym z opcji 26T-36T, ewentualnie 24T-36T. Problem mam ze znalezieniem w dobrej cenie 26T. Jeżeli macie jakieś namiary, poproszę linki na PW.

P.S. Kominów nie skracałem, rozwierciłem podkładki M10 - metoda dla leniwych.

Co do przeskoku, to przerzutka nie ma problemu z obsłużeniem zębatek, problemem są podjazdy, różnica spora 22T a 36T - jeżeli chcemy unikać przekosów.

U mnie napęd 2x8.

Napisano

26T możesz z jakiejś korby trekingowej zaadoptować. Zastanawiam się poważniej nad tą 26T-38T... Nie wiem będę musiał dorwać od kogoś rowery z właśnie takimi konfiguracjami. I porównać...

P.S. W zasadzie można kupić młynek i zębatkę 36T z korb trekingowych, ot taki nagły przebłysk.

Napisano

Możesz średnią koronkę przykręcić po zewnętrznej stronie, na miejscu blatu, ale wtedy zburzysz indeksację na manetce, ale wyprostujesz linie łańcucha , tudzież możesz założyć nieco dłuższy suport w celu ratowania linii łańcucha :)

I spowoduje wpadanie łańcucha między zębatki. Próbowałem takiej kombinacji i się nie udało.

Ostatnio kupowałem 26 (deorka) za 22zł, to jest zła cena? (sklep Tysar w Gdańsku)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...