JaniszMTB Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witajcie! Drodzy koledzy i koleżanki, planuje swoją korbę pracującą w konfiguracji 3x8 przerobić na 2x8. Moje pytanie brzmi czy lepiej zostawić 32/22 czy jakaś inna konfiguracja? Powodem przeróbki ma być to że nie używam blatu w ogóle i w zupełności mi wystarcza przełożenie 32/11. I kieruje do was 2 pytanie: Wystarczy odkręcić blat i przykręcić wówczas tarczę 32t? czy trzeba jakieś podkładki stosować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jeśli śruby będą za długie żeby się w kominach schować, wrzucasz podkładki, jak nie, to nie wrzucasz ;P Możesz średnią koronkę przykręcić po zewnętrznej stronie, na miejscu blatu, ale wtedy zburzysz indeksację na manetce, ale wyprostujesz linie łańcucha , tudzież możesz założyć nieco dłuższy suport w celu ratowania linii łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Też myślałem nad przejściem z przodu na dwie zębatki,ale na pewno nie na konfigurację 32-22T tylko conajmniej 44-26/28T,bo w przeciwieństwie do ciebie zdarza się często,że blat 44 bywa za mały.Mógłbym mieć z miłą chęcią nawet 46-28,ale to było by ciężkie do obsłużenia przez przerzutkę.na razie zrezygnowałem z tego i zostaję przy trzech koronkach,bo jednak i ta najmniejsza jak się okazuje się przydaje. Natomiast jeśli zastosujesz konfigurację 32-22,to tarcza 32 musi zostać na swoim miejscu,bo przecież tej najmniejszej nie przykręcisz w miejsce środkowej.Aby wyrównać linię łańcucha można by zastosować dodatkowo podkładkę pod prawą miskę łożyska jeśli masz taki suport,albo wymienić suport na taki z nieco szerszą osią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ale gapa ze mnie Nie napisałem ze mam korbę Shimano FC-M590 ;X Zobaczę dzisiaj przy przeglądzie zdejmę tarczę i postaram się zrobić zdjęcia Nie ma przypadkiem tarcz 38 t? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Są zębatki o prawie dowolnej liczbie zębów, jedyny problem to kwestia ceny Jeśli nie masz nic przeciwko stalowym to tanio możesz kupić 36 lub 38. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Nie mam nic do stalowych bo i tak będą 2 stalowe. Załączam kilka fotek jednocześnie przepraszając za trochę brudny rower(musiałem i tak odkręcić ramie korby więc zdjąłem i zobaczyłem jak wygląda na 2 zębatkach) i słabą jakość fotek. Chyba skłaniał bym się do 36. >>>FOTKI!<<< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 22 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Jest dobrze są zębatki dartmoora po 70 zł nie całe. EDIT: Sry za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 I ku jakiej opcji zębatek się skłaniasz? Sam myślę o czymś w stylu 26-38 lub 28-38, z tym że do 9rzędowej kasety. Mniejszą można by wziąć z jakiejś korby trekkingowej, większą np. właśnie od Dartmoora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Skłaniam się prawdopodobnie ku 26-38. W późniejszym czasie chce założyć kasetę 9 rz. O własnie jak za długie kominy to możliwe że sobie je skrócę. Korba przejdzie modernizację już na amen za 2-2,5 tygodnia jak dobrze pójdzie, podczas już na stałe montażu sztywniaka Mosso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Używam 22-36T. W terenie 36 mi osobiście wystarcza, ale niestety jeżeli chcemy unikać przekosów łancucha, to "przeskok" pomiędzy tymi zębatkami jest spory. Najchętniej korzystałbym z opcji 26T-36T, ewentualnie 24T-36T. Problem mam ze znalezieniem w dobrej cenie 26T. Jeżeli macie jakieś namiary, poproszę linki na PW. P.S. Kominów nie skracałem, rozwierciłem podkładki M10 - metoda dla leniwych. Co do przeskoku, to przerzutka nie ma problemu z obsłużeniem zębatek, problemem są podjazdy, różnica spora 22T a 36T - jeżeli chcemy unikać przekosów. U mnie napęd 2x8. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 26T możesz z jakiejś korby trekingowej zaadoptować. Zastanawiam się poważniej nad tą 26T-38T... Nie wiem będę musiał dorwać od kogoś rowery z właśnie takimi konfiguracjami. I porównać... P.S. W zasadzie można kupić młynek i zębatkę 36T z korb trekingowych, ot taki nagły przebłysk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Możesz średnią koronkę przykręcić po zewnętrznej stronie, na miejscu blatu, ale wtedy zburzysz indeksację na manetce, ale wyprostujesz linie łańcucha , tudzież możesz założyć nieco dłuższy suport w celu ratowania linii łańcucha I spowoduje wpadanie łańcucha między zębatki. Próbowałem takiej kombinacji i się nie udało. Ostatnio kupowałem 26 (deorka) za 22zł, to jest zła cena? (sklep Tysar w Gdańsku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Cena w miarę ;D Jak będą pieniążki to i allegro będzie studiowane ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.