Skocz do zawartości

[opona] Cienka opona a "lekkość" w jezdzie

rgl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio trochę częściej poruszam się na rowerze a i skromną wyprawę nad morze powoli planuje więc pomyślałem, że można by zmienić i tak już dość łyse opony. Aktualnie mam opony (z tego co odczytałem) 26 x 2. Z racji tego że większą część poruszam się po asfalcie pomyślałem o cieńszych oponach. Pytanie jest tylko takie czy ma to sens :) Czy faktycznie będzie się jechało trochę lżej czy gra niewarta świeczki ?

Żeby była jasność nie oczekuje, że po zmianie opon mój rower nagle zmieni się w kolarzówkę Lance Armstrong'a ;-]

Przeszperałem allegro i w moim (jak najniższym) pułapie cenowym zakwalifikowałem takie opony:

KENDA 26 x 1,5 model K-193 KWEST (40 x 559)

CST 26 x 1,5 (40 x 559)

Wymienione opony nadają się ? Może jeszcze jakieś propozycje ?

Kolejne pytanie w celu upewnienia się. Na mojej obręczy widnieją takie oto napisy:

allay6063 - T6, etrto 559 x 19din.

Ta 19 to szerokość obręczy ? Jeżeli tak to chyba powyższe opony będą pasować ?(na to przynajmniej wskazują tabelki z Waszego forum).

Ostatnia kwestia to czy dętki trzeba będzie również nowe kupować czy da się je upchnąć ?

z góry dzięki, pozdrawiam.

Napisano

Ja ogólnie z własnego doświadczenia polecam te kendy bo są tanie i całkiem wytrzymałe.

Jak najbardziej jest to warte przysłowiowej "świeczki". Opony 1,5 bez problemu wchodzą do obręczy górskich. Polecam jedynie zmienić dętki.

Nie chce mi się drugi raz opisywać tego samego, więc odsyłam do podobnego tematu:

http://www.forumrowerowe.org/topic/94519-opony-glownie-na-asalt-ale-rowniez-do-lasu/

Pozdrawiam

Napisano

Z własnego doświadczenia polecę Ci kompromis czyli rozmiar 26x1,75 cala np. coś takiego:ROAD CRUISER SCHWALBE

Co do dętek to sprawdz jaki masz rozmiar bo może się okazać że masz taką o sporej rozpiętości np. 26x1,7-2,5 cala :blush:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...