nemo2009 Napisano 23 Lipca 2011 Napisano 23 Lipca 2011 żeby kupić hak to trzeba iść z przerzutką, ew. z rowerem? Hak jest bodajże z metalu. Hak jest wykonany z aluminium. Hak dopasowuje się do ramy. Najlepiej idź do serwisu z rowerem. Nie dasz sobie rady z regulacją obu przerzutek,bo trzeba to zrobić po takiej przygodzie.
chciuczek Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Sorry na weekendzie nie miałem czasu. Trzeba dwie przerzutki regulować ?
Mod Team Pixon Napisano 25 Lipca 2011 Mod Team Napisano 25 Lipca 2011 @nemo2009,nie pisz bzdur... Regulujesz tylko tylną przerzutkę.
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Przyłączam się do Pixona bo co ma do tego przednia przerzutka
ProjeC19 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Najlepiej idź do serwisu z rowerem. Nie dasz sobie rady z regulacją obu przerzutek pominę już to że obu ale że nie da rady... Bez przesady tu już geniuszem nie trzeba być Na forum jest dobry poradnik chyba jeden z najlepszych więc po kolej powoli samemu też się uda nawet komuś nie zdolnemu w mechanice itp.
Niedzwiedz1 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Z uwagi na: Wkręć śrubkę "L" znajdującą się na przerzutce, aby ograniczyć wychylenie przerzutki. Wkręciłem to z przodu (przy pedałach) jednak to nic nie dało. Trochę się odsunęło, ale tylko z przodu. Z tym, że nie mogę znaleźć tej śruby L w tylnej przerzutce. Gdzie ona jest ? Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdj. gdzie co i jak mam zrobić? Byłbym bardzo wdzięczny Myślę, że już dawno powinniście dać sobie spokój i polecić skorzystanie z usług serwisu
chciuczek Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Oj pierwszy raz w ogóle zaglądałem głębiej do roweru .. potem od razu napisałem, że mam nie
ProjeC19 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Myślę, że już dawno powinniście dać sobie spokój i polecić skorzystanie z usług serwisu ależ po to jest forum, by nie iść do serwisu
beskid Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Wszystko fajnie jak się mieszka w dużym czy średniej wielkości mieście ale są przypadki gdzie do jakiegoś sensownego serwisu jest spory dystans do tego z nie kumatą obsługą i wyprawą na cały dzień więc trzeba się uczyć powoli samemu nawet na błędach.
tobike Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 z jednego ze zdjęć widać że szprycha dostała się w wózek przerzutki i dlatego się zaklinowała, chciałbym mieć taką usterkę jak ty, wczoraj moje alivio za pomocą grubszego patyka dostało się w szprychy i zrobiło z kołem obrót o 180st, przerzutka pogięta i złamany hak 7km od domu, wczoraj pierwszy raz jechałem na nie skróconym łańcuchu bez przerzutki z tyłu, da rade tylko trzeba mieć cierpliwość
Yoshimitsu9 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Tak , możesz ewentualnie prostować ale to mozolna robota , Co do regulacji przerzutki - dasz rade.. To nie jest jakaś filozofia , jak Będzie Ci trzeba pomóc - dam Ci linki gdzie i jak co z czym się je.
tobike Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 da się to wyprostować, ciekawe czy przerzutka nie ucierpiała
chciuczek Napisano 25 Lipca 2011 Autor Napisano 25 Lipca 2011 Niestety haka nie ma będzie dopiero w przyszłym tygodniu. Orientujecie się może czy w Rojaxie takie coś dostanę ?
Yoshimitsu9 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Nie mam pojęcia czy w Rojaxie , lecz każdy serwis , sklep powinien takie coś mieć to standard.. tobike - zanim napiszesz spota , sprawdź wyżej czy nie ucierpiała - nie , nie ucierpiała.
t0mas82 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Nie wygląda to tragicznie - da radę spokojnie naprostować. Ze swojego doświadczenia polecam metodę prostowania haka bez wykręcania z ramy za pomocą wkręconej ośki od tylnej piasty zamiast przerzutki. Gwinty pasują i nie powinno się nic stać, lepsze to niż klupanie młotkiem . Naprostowałem tak hak u siebie i śmiga.
tobike Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 Yoshimitsu9 to że nie widać na zdjęciu nie znaczy że na sworzniach nie wygięła się, to się okażę dopiero po założeniu nowego haka
Yoshimitsu9 Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 On miał zalożoną i nie była krzywa - nie wydaje mi się żeby wygięła się. na pewno nie jechał z niemożliwą prędkością. No ale nie kłóćmy się - próbujmy Mu pomóc
tobike Napisano 26 Lipca 2011 Napisano 26 Lipca 2011 w przypadku kiedy okazało by się że z nowym hakiem przerzutka nie będzie równoległa do zębatek kasety to proponuję założyć stary hak oczywiście podprostowany "na stole" i po zamontowaniu przerzutki skorygować na haku jej skrzywienie, to propozycja oszczędności oczywiście ale nie musisz bawić się w półśrodki powodzenia
chciuczek Napisano 27 Lipca 2011 Autor Napisano 27 Lipca 2011 I co z wózkiem ? Zamontowałem, trochę trzeba będzie jeszcze podregulować, ale myślę, że już w porządku. DZIĘKI WAM. Z racji, że mam tylko 3 reputy do rozdania otrzymają je: yoshimitsu, beskid i tobike.
Yoshimitsu9 Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 Z wózkiem okej mógłbyś nawet na tym jeździć ale wyprostuj sobie tą część.Masz na zdjęciu. Pozdrawiam
tobike Napisano 28 Lipca 2011 Napisano 28 Lipca 2011 wydaję mi się krzywy względem śruby mocującej, wszystko wyjdzie jak na hak zamontujesz. żeby wyprostować wózek trzeba go rozmontować i każdą część osobno wyprostować, będzie łatwiej i dokladniej
Yoshimitsu9 Napisano 29 Lipca 2011 Napisano 29 Lipca 2011 wydaję mi się krzywy względem śruby mocującej, wszystko wyjdzie jak na hak zamontujesz. żeby wyprostować wózek trzeba go rozmontować i każdą część osobno wyprostować, będzie łatwiej i dokladniej Oczywiście że tak będzie prościej , musisz nam dać znać i po prostu założyć przerzutkę i zobaczyć co i jak.
chciuczek Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Napisano 14 Sierpnia 2011 Jeżdżę na razie bez problemów. Mam tylko pytanie co do haka. Czy on lekko się dokręca czy na siłę? Bo przeskoczył mi raz i dokręciłem tyle ile dało radę, choć spokojnie można by dokręcić mocniej (gdyby tylko nie przeskakiwało)
Mod Team Pixon Napisano 23 Sierpnia 2011 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2011 Czyżbyś zerwał gwint w tej nakrętce? Hak dokręcasz mocno, żeby Ci na wertepach śruba się nie odkręciła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.