Skocz do zawartości

[Przerzutka] Alivio weszła w szprychy

chciuczek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

żeby kupić hak to trzeba iść z przerzutką, ew. z rowerem?

Hak jest bodajże z metalu.

Hak jest wykonany z aluminium. Hak dopasowuje się do ramy. Najlepiej idź do serwisu z rowerem. Nie dasz sobie rady z regulacją obu przerzutek,bo trzeba to zrobić po takiej przygodzie.

Napisano
Najlepiej idź do serwisu z rowerem. Nie dasz sobie rady z regulacją obu przerzutek
pominę już to że obu :P ale że nie da rady... Bez przesady tu już geniuszem nie trzeba być :) Na forum jest dobry poradnik chyba jeden z najlepszych więc po kolej powoli samemu też się uda nawet komuś nie zdolnemu w mechanice itp.
Napisano

Z uwagi na:

Wkręć śrubkę "L" znajdującą się na przerzutce, aby ograniczyć wychylenie przerzutki.

Wkręciłem to z przodu (przy pedałach) jednak to nic nie dało. Trochę się odsunęło, ale tylko z przodu.

Z tym, że nie mogę znaleźć tej śruby L w tylnej przerzutce. Gdzie ona jest ? Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdj. gdzie co i jak mam zrobić? Byłbym bardzo wdzięczny

Myślę, że już dawno powinniście dać sobie spokój i polecić skorzystanie z usług serwisu :whistling:

Napisano
Myślę, że już dawno powinniście dać sobie spokój i polecić skorzystanie z usług serwisu
ależ po to jest forum, by nie iść do serwisu :)
Napisano

Wszystko fajnie jak się mieszka w dużym czy średniej wielkości mieście ale są przypadki gdzie do jakiegoś sensownego serwisu jest spory dystans do tego z nie kumatą obsługą :whistling: i wyprawą na cały dzień więc trzeba się uczyć powoli samemu nawet na błędach.

Napisano

z jednego ze zdjęć widać że szprycha dostała się w wózek przerzutki i dlatego się zaklinowała, chciałbym mieć taką usterkę jak ty, wczoraj moje alivio za pomocą grubszego patyka dostało się w szprychy i zrobiło z kołem obrót o 180st, przerzutka pogięta i złamany hak 7km od domu, wczoraj pierwszy raz jechałem na nie skróconym łańcuchu bez przerzutki z tyłu, da rade :rolleyes: tylko trzeba mieć cierpliwość

Napisano

Tak , możesz ewentualnie prostować ale to mozolna robota , Co do regulacji przerzutki - dasz rade.. To nie jest jakaś filozofia , jak Będzie Ci trzeba pomóc - dam Ci linki gdzie i jak co z czym się je.

Napisano

Nie mam pojęcia czy w Rojaxie , lecz każdy serwis , sklep powinien takie coś mieć to standard..

tobike - zanim napiszesz spota , sprawdź wyżej czy nie ucierpiała - nie , nie ucierpiała.

Napisano

Nie wygląda to tragicznie - da radę spokojnie naprostować. Ze swojego doświadczenia polecam metodę prostowania haka bez wykręcania z ramy za pomocą wkręconej ośki od tylnej piasty zamiast przerzutki. Gwinty pasują i nie powinno się nic stać, lepsze to niż klupanie młotkiem :). Naprostowałem tak hak u siebie i śmiga.

Napisano

Yoshimitsu9 to że nie widać na zdjęciu nie znaczy że na sworzniach nie wygięła się, to się okażę dopiero po założeniu nowego haka

Napisano

On miał zalożoną i nie była krzywa - nie wydaje mi się żeby wygięła się. na pewno nie jechał z niemożliwą prędkością.

No ale nie kłóćmy się - próbujmy Mu pomóc :)

Napisano

w przypadku kiedy okazało by się że z nowym hakiem przerzutka nie będzie równoległa do zębatek kasety to proponuję założyć stary hak oczywiście podprostowany "na stole" i po zamontowaniu przerzutki skorygować na haku jej skrzywienie, to propozycja oszczędności oczywiście ale nie musisz bawić się w półśrodki :thumbsup: powodzenia

Napisano

IMG20110727_001_jpg_300x300_q85.jpg

IMG20110727_003_jpg_300x300_q85.jpg

IMG20110727_004_jpg_300x300_q85.jpg

I co z wózkiem ?

Zamontowałem, trochę trzeba będzie jeszcze podregulować, ale myślę, że już w porządku. DZIĘKI WAM. Z racji, że mam tylko 3 reputy do rozdania otrzymają je:

yoshimitsu, beskid i tobike.

Napisano

wydaję mi się krzywy względem śruby mocującej, wszystko wyjdzie jak na hak zamontujesz. żeby wyprostować wózek trzeba go rozmontować i każdą część osobno wyprostować, będzie łatwiej i dokladniej

Napisano

wydaję mi się krzywy względem śruby mocującej, wszystko wyjdzie jak na hak zamontujesz. żeby wyprostować wózek trzeba go rozmontować i każdą część osobno wyprostować, będzie łatwiej i dokladniej

Oczywiście że tak będzie prościej , musisz nam dać znać i po prostu założyć przerzutkę i zobaczyć co i jak.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jeżdżę na razie bez problemów. Mam tylko pytanie co do haka. Czy on lekko się dokręca czy na siłę? Bo przeskoczył mi raz i dokręciłem tyle ile dało radę, choć spokojnie można by dokręcić mocniej (gdyby tylko nie przeskakiwało)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...