chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Witam. Mam problem. Zamieszczam zdjęcie. "To" w czerwonym kółko weszło mi w szprychy przez co jazda jest nie możliwa. Co z tym zrobić? Nie chcę od razu oddawać do serwisu wolę coś sam pokombinować. Z góry dziękuję za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wkręć śrubkę "L" znajdującą się na przerzutce, aby ograniczyć wychylenie przerzutki. Ponad to zakładaj tematy w dobrym dziale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wykręć przerzutkę - wyjmij ją po prostu. Nie zbędne będzie wymiana szprych które zniszczyłeś. Jeżeli się da to wyprostuj wózek przerzutki (jeżeli jest wygięta - wydaje mi się że tak). Wymienisz szprychy , wózek i możesz jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Mi się wydaje że hak też krzywy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Prosiłbym o dokładne opisanie jak co zrobić, ponieważ jestem laikiem w tych sprawach. Zamieścić ew. jeszcze jakieś zdjęcia ? Dodam, że jechałem rowerem i zmieniłem przerzutkę, i stało się co się stało. Żadnej wywrotki nie było (tyle, że jechałem akurat w deszczu) Wkręć śrubkę "L" znajdującą się na przerzutce, aby ograniczyć wychylenie przerzutki. Ponad to zakładaj tematy w dobrym dziale. Wkręciłem to z przodu (przy pedałach) jednak to nic nie dało. Trochę się odsunęło, ale tylko z przodu. Wykręć przerzutkę - wyjmij ją po prostu. Nie zbędne będzie wymiana szprych które zniszczyłeś. Jeżeli się da to wyprostuj wózek przerzutki (jeżeli jest wygięta - wydaje mi się że tak). Wymienisz szprychy , wózek i możesz jeździć. Szprychy nie są zniszczone, koło jest zablokowane tylnie. Jak mam wykręcić przerzutkę i wyprostować wózek ? I co z hakiem, o którym mówi kolega niżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Po pierwsze musisz się zająć skrzywionym hakiem. Trzeba go naprostować co powinno się dać zrobić potem musisz sprawdzić czy aby nie jest skrzywione to "coś" co weszło w szprychy czyli wózek bo to też idzie wyprostować. Ostatnia faza to regulacja przerzutki od nowa - http://blogrowerowy.pl Na razie wykręć przerzutkę i hak. Pedały Cię nie interesują. Śruby H/L są na 5 zdjęciu. Czemu ta piasta jest tak lużno założona na widełkach?? Odkręcałeś ją po tym wypadku czy ona też się przesunęła?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jeżeli hak będzie krzywy musisz go wymienić (kwestia 10-15zł) wymianiasz na nowy hak zakładasz przerzutkę (jeżeli jest prosta). Ustawiasz ją i możesz ruszać do jazdy. Co do przerzutki obok pedałków domniemywam że tam grzebałeś Tam nic nie ruszaj chyba źle zrozumiałeś kolegę wyżej. Miałeś wykręcić śrubkę oznaczoną "L" w przerzutce Alivio z tyłu Ale jeżeli wykręcasz ją całą to jest to zbędne Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Z tym, że nie mogę znaleźć tej śruby L w tylnej przerzutce. Gdzie ona jest ? Mógłby mi ktoś zaznaczyć na zdj. gdzie co i jak mam zrobić? Byłbym bardzo wdzięczny Będą potrzebne do tego jakieś imbusy ? znalazłem te H/L, ale nic nie daje wykręcenie L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Tutaj kolega Dał Ci link do tego http://blogrowerowy.pl - Zdjęcie nr 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Jak masz krzywy hak to nawet się nie zabieraj do regulacji przerzutki. Hak w ramie musi być prosty :excl: Tutaj jeszcze lepiej wszystko widać odnośnie regulacji http://www.dobresklepyrowerowe.pl/serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wygląda na to że wózek masz prosty. Zrób zdjęcia haku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Wózek nie wygląda na skrzywiony więc zajmij się tym hakiem a dopiero potem zobaczysz co się będzie działo. Yoshimitsu9. pierwsze zdjęcie jest trochę niewyrażne ale nawet na nim widać jak hak odstaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 sorry za jakość ale zdjęcia robione komą co z imbusami czy będą potrzebne ? bo nie mam odpowiednich wielkości do mojego roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Tak imbusy będą konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 No a co z tym hakiem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Widać wyraźnie że krzywy. Wgięty do wewnątrz. Musisz mieć imbusa 5, odkręcić najpierw przerzutkę, potem hak. Możesz potem próbować wyprostować hak lub kupić nowy. Jak nie jesteś mocny w majsterkowaniu daj rower na serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Trzeba być jakimś geniuszem, żeby to zrobić? Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale czy jest to aż tak trudne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Moim zdaniem nie można próbować samemu wyprostować kładąc hak na jakieś płaskiej równej powierzchni i z wyczuciem najlepiej nie bezpośrednio młoteczkiem zależy jaki to materiał, można w imadło choć nie wiem czy ten nie za krótki jest a jak nie to idziesz do sklepu po nowy najlepiej z przerzutką i tam Ci dadzą już dobry hak i założysz go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chciuczek Napisano 21 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 żeby kupić hak to trzeba iść z przerzutką, ew. z rowerem? Hak jest bodajże z metalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Odkręć hak i poprostu idź z nim do serwisu - dostaniesz taki sam. Nie , nie musisz być geniuszem Imbus 5mm i ogień na pewno sam dasz rade. Mozesz ew. próbować prostować , ale lepiej kupić nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Bicie młotkiem to nie najlepszy pomysł. Do tego potrzebne jest imadło i klucz francuski o ile masz do takiego zestawu dostęp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Młotkiem przez np drewienko nie jest tak szkodliwe dla metalu... W imadło o ile wejdzie mu hak w szczęki dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 21 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 Ewentualnie zamiast francuza to żabką złapać i w imadło wkręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 No i jak tam sprawy z hakiem ?Coś nie odpisujesz , powiedz co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.