Skocz do zawartości

[problem]pedały- skrzypienie

Biegan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Patrzyłem na reszte tematów, nic nie znalazłem podobnego. Mój problem polega na tym, że jak ruszę pedałami to lewy pedał strasznie skrzypi ;/ miał ktoś cos podobnego ?? prosiłbym o jakąś radę co można z tym zrobić ?? :) z góry dziękuje :)

Napisano

mam tak samo, szukaj problemu albo w ziarku piachu na gwincie pedały (toto wkręcane w korbę) lub zbyt mocno ściągniętych łożyskach, lub w piachu na łożysku, z właśnej autopsji wiem że 1 ziarko i już strzela

Napisano

hmm.. zależy jak skrzypi, czy piszcz tak bardziej... Ja tak miałem to wymieniłem pedały, ponieważ jak tak piszczy, skrzypi to raczej się rozsypały w środku kuleczki. Piasek to raczej chrobotanie, naoliwić możesz, może to to, ale może to dać także krótkotrwały efekt;) O ile to nie coś w suporcie a wydaje Ci się, że pedały:)

Napisano

Mam podobnie... Z myślałem pedał, okazało się korba dokładniej suport. Rozkręcenie smarowanie założenie iiii i jest lepiej.

Napisano

Bardziej skrzypi jakby jakieś stare drzwi ;/. Zawsze bałem się grzebać przy korbie itp itd. Mam nadzieję, że niczego nie popsuję :D

Napisano

Ja kiedyś miałem takie objawy w starej korbie na kwadrat mocowanej. Też myślałem że to pedały ale okazało się, że powodem skrzypienia było poluzowane ramie korby. Szybki serwis i skrzypienie ustało.

Napisano

Ewentualnie może być to też kwadrat mógł się poluzować :P Ale pedał zalęży też jaki nie każdy się rozbierze tak dobrze... Zależy jakie tam ma jak ma coś taniego to nawet się nie opłaca grzebać :)

• Mod Team
Napisano

Pedały rzadko skrzypią bardziej trzeszczą - strzelają jeżeli skrzypi jak stere drzwi to ramie korby, najlepiej wziąć klucz i to solidny i to dokręcić także solidnie.

Napisano

może i to śmieszne, ale trochę ten mój rower postał na deszczu ;/ i już nic nie skrzypi :) wydaje mi się tylko, że to chwilowa radość :|

Napisano

W takim razie to po prostu piach. Wiem bo też tak mam, ale z suportem. Polanie wodą skutkuje brakiem skrzypienia. Piach musiał dostać się do środka i w wyniku zmiękczenia wodą przestaje skrzypieć na krótki czas. Rozbierz, wyczyść, nasmaruj, złóż. A ja muszę to samo zrobić z suportem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...